
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha inaugurat la XXII Fira del Torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt (Urgell), aquest diumenge, 10 d’octubre. A l’acte inaugural, que ha tingut lloc a la plaça del Torronaire, també hi ha participat l’alcalde d’Agramunt, Amadeu Padullés, el director dels serveis territorials de Governació a Lleida, Tomàs Pujol, i la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa M. Mora.
Durant la inauguració el conseller Jordi Ausàs ha destacat la importància d'aquesta fira que situa Agramunt com l'aparador i la capital catalana del torró i de la xocolata a la pedra. Pel conseller Jordi Ausàs "aquesta fira contribueix a mostrar i exportar el millor d'Agramunt, la seva activitat econòmica, social i cultural i a promocionar uns dolços vinculats estretament amb aquest territori". En aquest sentit el conseller ha defensat l'oferta d'un turisme actiu lligat a la cultura i a la descoberta dels valors propis del país, i també als productes de la terra i de la gastronomia. I ha remarcat que "només aquells productes que apostin per la identitat territorial com a marca i garantia de qualitat tiraran endavant i podran comeptir en els mercats globals."
La comitiva, encapçalada pel conseller també ha fet un recorregut per la fira i ha visitat el pavelló dolç, l’aula del gust i el pavelló agroalimentari on han assistit al tradicional espectacle en directe de la cuita del torró. Abans de la inauguració, el conseller Jordi Ausàs ha visitat també l’Estand de l’Ajuntament de la Fira, situat a la plaça Fontdandana, on ha signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.
La fira del Torró i de la xocolata a la pedra d’Agramunt es remunta a l’any 1998, quan es va celebrar el Mercat del Torró, i un any més tard es va convertir en fira. De llavors ençà, aquesta mostra s’ha convertit en un punt de referència dins del calendari de fires de les Terres de Lleida, per la gran quantitat d’expositors, 111 estands i 120 parades en la passada edició, i per la massiva afluència de públic, més de 80.000 visitants l’any 2009. Entre les activitats que es duen a terme destaquen les demostracions de cuina en directe, els tastos guiats i activitats per als més petits, a més de l’àmplia exposició de productes agroalimentaris.