- El titular de Drets Socials clou la jornada sobre residències de gent gran ‘Un pas endavant’ i visita l’Hort Sociolaboral i de benestar emocional de Masia Nova a Vilanova i la Geltrú
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha participat aquest matí en dos actes al Garraf. El conseller ha visitat la Masia Nova a Vilanova i la Geltrú, on ha conegut de primera mà el projecte d’hort socioterapèutic, que gestiona l'entitat Salut Mental Garraf - AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf) i que rep el suport del Departament de Drets Socials.
L’hort socioterapèutic de la Masia Nova, en funcionament des de 2014, és un espai pensat per a les persones amb problemes de salut mental. L'hort afavoreix que els usuaris puguin crear un itinerari sociolaboral i un estil de vida més autònom, incrementant-ne la interacció social i la qualitat de vida. Durant l’any 2022, s’hi van atendre un total de 32 persones usuàries. També hi fan treballs en benefici de la comunitat persones amb compliment de mesures penals alternatives derivades des del Departament de Justícia. El projecte incorpora la tasca de persones voluntàries i estudiants d’integració social en pràctiques.
En el decurs de la visita, el conseller ha destacat que es tracta d'un projecte integrador i comunitari, que “m'ha permès conèixer les inquietuds de les famílies de persones amb malaltia mental del Garraf i explicar les polítiques que impulsem des de Govern en el marc del Pacte Nacional de la Salut Mental”. Campuzano ha explicat que es destinarà més inversió a millorar els serveis i ha subratllat l'aposta per l'atenció integrada social i sanitària. Ha posat com a exemple a estendre per tot el país el treball coordinat entre serveis socials i sanitaris que ja es desenvolupa al Gironès amb aquest col·lectiu.
A continuació, el conseller ha participat en la III Jornada de l'Àmbit de la Dependència ‘Un pas endavant. Gaudint de la professió’, organitzada per Gent Gran Garraf. Aquesta plataforma, que agrupa cinc entitats, va néixer per impulsar la tasca comuna entre els diversos centres d’atenció i cura de les persones amb dependència de la comarca.
“Tenim un deute pendent amb les professionals de centres residencials que es van sentir molt soles durant la pandèmia”, ha explicat el conseller en l’acte de cloenda de la jornada. “Hem posat fil a l'agulla per reconèixer la tasca que fan i hem assolit un acord històric amb patronals i sindicats per augmentar l'aportació del Govern i així millorar la qualitat del servei i les condicions laborals dels professionals”, hi ha afegit.
“Tenim un full de ruta. Com el financem?”, s'ha preguntat Carles Campuzano, que ha recordat que Espanya destina un 0,8% del PIB a dependència mentre que la mitjana europea és 1,7. “Cal afrontar el finançament en un context de jubilació del baby boom. Els pròxims anys augmentarà la necessitat de cures i hem de tenir els deures fets”, ha reblat.
Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes: