Conveni de col·laboració amb altres comunitats en matèria de Protecció Civil
El Govern ha acordat signar un conveni de col·laboració amb 8 comunitats autònomes per cooperar en Protecció Civil i gestió d’emergències. L’acord preveu que les comunitats signants (Aragó, València, Illes Balears, Euskadi, La Rioja, Andalusia, Castella i Lleó, Galícia i Catalunya) col·laboraran entre sí en situacions de greu risc i podran sol·licitar ajut material i humà a la resta.
Les comunitats desenvoluparan un model comú de sol·licitud d’ajut per agilitzar el procés en cas de risc greu o catàstrofe. El conveni també preveu la col·laboració en l’elaboració de programes de sensibilització orientats a la prevenció i autoprotecció.
L’acord de col·laboració es va prendre en la VII Trobada de Comunitats Autònomes per al desenvolupament dels seus Estatuts d’autonomia, el passat 5 de juliol. Tal i com es fa amb tots els acords de col·laboració que es tanquen en aquestes trobades, ara es convidarà la resta de comunitats a sumar-se al conveni.
Compromís amb la candidatura de Tarragona als Jocs del Mediterrani del 2017
El Govern ha autoritzat avui atorgar una subvenció de 800.000 euros a l’Associació per a la Promoció de la Candidatura de Tarragona als Jocs del Mediterrani de 2017. La subvenció permetrà dotar l’entitat dels mitjans materials i humans necessaris per preparar, desenvolupar i executar l’organització d’aquest esdeveniment esportiu. La Generalitat dóna suport a la candidatura, al costat d’altres institucions com el Parlament de Catalunya, la Diputació de Tarragona o l’Ajuntament de la ciutat. La iniciativa també compta amb el suport d’entitats econòmiques, culturals, esportives i socials d’arreu del país.
Suport a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
El Govern ha acordat atorgar una subvenció per un import de 570.000 euros a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) en concepte de finançament de les despeses de caràcter general per als serveis propis de la Federació.
Conflicte de constitucionalitat per la Llei d’acollida de les persones immigrades
El Govern ha acordat personar-se en el recurs d’inconstitucionalitat promogut per la Defensora del Poble contra l’article 9, apartats 2, 4 i 5 de la Llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya.
El precepte impugnat estableix les competències lingüístiques bàsiques en català i castellà que han d’assolir les persones que accedeixin als serveix de primera acollida, així com el règim lingüístic del servei i uns principis metodològics de la formació lingüística.
La Defensora del Poble considera que aquest precepte és inconstitucional perquè la Generalitat no disposa de competències per establir un règim de la immigració i vulnera així la competència que l’art 149.1.2 CE reserva a l’Estat. A més, en el recurs se sosté també que aquests preceptes de la llei vulneren l’article 3 de la Constitució en establir una preferència de la llengua catalana sobre la castellana, tant en formació, la informació com la prestació del servei de primera acollida, contrària als criteris d’ús lingüístic de l’Administració que va establir el Tribunal Constitucional en la Sentència 31/2010, en què va declarar la inconstitucionalitat de l’ús preferent del català, respecte del castellà, que prescrivia l’article 6 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. A més, el recurs considera que es vulnera el dret d’opció lingüística que tenen els ciutadans estrangers.