• La creació d’ambdós col·legis es fa a l’empara de l’article 125.1 de l’estatut, que estableix la competència exclusiva de la Generalitat en aquesta matèria
  • Segons la llei, els professionals integrats en un col·legi únic d’àmbit estatal, que pertanyen a alguna de les delegacions ubicades a Catalunya, poden formar un sol col·legi d’àmbit català
 
El Govern ha aprovat avui la creació del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació i el Col·legi Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, en virtut de l’article 125.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals incloent-hi la seva creació.
 
A més, la Llei de l’exercici de professions titulades i col·legis professionals (en la disposició transitòria cinquena) diu que els professionals integrats en un col·legi únic estatal, que pertanyen a alguna de les delegacions ubicades a Catalunya, poden formar un sol col·legi d’àmbit català.
 
Aquesta mateixa llei diu que l’Acord de constitució del col·legi professional s’ha d’aprovar per la majoria de vots de les persones assistents en una assemblea general, a la que han de ser convocats tots els professionals amb domicili professional únic o principal a Catalunya. L’assemblea es pot convocar a iniciativa del delegat o si ho demana un nombre de col·legiats igual o superior al 10%. 
 
En aquest sentit, l’assemblea general extraordinària de 16 de desembre de 2008 de Catalunya del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicació va acordar, per majoria absoluta dels assistents, la creació d’aquest Col·legi. Per la seva banda, la demarcació territorial de Catalunya del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics també, per majoria absoluta, va acordar la seva creació en la assemblea general extraordinària de 12 d’abril de 2003.
 
Els nous col·legis
 
El Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació i el de Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya esdevenen dues corporacions de dret públic amb personalitat jurídica pròpia amb capacitat plena per al compliment dels seus fins i es regeixen per la normativa vigent en matèria de col·legis professionals en les seves actuacions.
 
Pel que fa a l’aprovació dels estatuts i l’elecció dels òrgans de Govern, el degà dels col·legis haurà de convocar una assemblea general extraordinària per aprovar els estatuts i escollir els òrgans de govern en el termini de sis mesos a partir de l’entrada en vigor dels decrets aprovats avui.
 
A partir d’aquest moment, els col·legiats amb domicili professional únic o principal a Catalunya passen a pertànyer als dos col·legis que es creen avui, sens perjudici que puguin mantenir voluntàriament la seva condició de membres dels col·legis d’àmbit estatal.