Pere Aragonès i Garcia, ha presidit, aquest migdia, l¿acte commemoratiu del 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica

President Aragonès: "La Comissió Jurídica Assessora és la màxima estructura consultiva del Govern imprescindible per a l'impuls de l'autogovern"

query_builder   21 juny 2023 17:22

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La Comissió Jurídica Assessora és la màxima estructura consultiva del Govern imprescindible per a l'impuls de l'autogovern"

  1. El cap de l’Executiu, acompanyat de les conselleres Vilagrà i Ubasart, ha presidit l’acte commemoratiu del 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica Assessora i la presentació de la Memòria 2022
  2. S’han lliurat les medalles amb caràcter honorífic a títol pòstum, als presidents de la institució


Els president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat aquest migdia que la Comissió Jurídica Assessora és avui la màxima estructura consultiva del Govern” i que ja des de la seva creació, a mans del president Macià, ha estat “una estructura imprescindible per l’impuls de l’autogovern de Catalunya”.

Durant l’acte commemoratiu del 45 aniversari del restabliment d’aquesta institució, que s’ha celebrat al a Palau de la Generalitat, el president ha posat en valor la “inequívoca vocació de servei al país i a la seva gent” i ha agraït també el seu “compromís amb les institucions catalanes”.

Pere Aragonès i Garcia, ha presidit, aquest migdia, l’acte commemoratiu del 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica
El president a l'acte commemoratiu del 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica. Fotògraf: Rubén Moreno
{"name":"2023/06/21/17/20/7964e114-644a-4856-8be8-b096095ddbdc.jpg","author":"Rubén Moreno ","type":"0","location":"0","weight":"82686"}

En el mateix acte, el cap de Govern ha lliurat la medalla de la Comissió Jurídica Assessora amb caràcter honorífic i de manera pòstuma, als tres primers presidents d’aquesta institució: Joan Maluquer, Ramon Faus i Josep Maria Vilaseca. La seva trajectòria, ha explicat “és clau per entendre el paper d’aquesta institució”, mentre ha posat en relleu “la seva contribució a donar forma i estabilitat al conjunt d’institucions del país” i “la seva col·laboració per tal que les decisions tinguessin el màxim rigor jurídic” .

En el decurs de l’acte, en el qual també s’ha presentat la Memòria del 2022, que ha presentat el president d’aquesta institució, Jaume Vermet, Aragonès ha assegurat que la seva publicació és una mostra més del “nivell d’autoexigència” de la Comissió i de “la seva professionalitat i la seva voluntat de transformació i de progrés”. Enguany ha emès 422 dictàmens.

Finalment, Aragonès ha recordat que ja a través de la Generalitat republicana, i avui amb la Generalitat present, la Comissió Jurídica Assessora ha estat la única institució, a través de la qual “es va marcar una clar i inequívoc trencament amb el Règim franquista”.

La institució va ser creada pel president Francesc Macià l’any 1932 i es va restablir el 1978. Prevista a l'article 72.1 de l'Estatut d'autonomia de 2006, vetlla per la legalitat d’actuació de les diverses administracions catalanes i exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional, en garantia de la seva objectivitat i independència. Està integrada per quinze juristes de reconegut prestigi.

Per part del Govern també hi ha estat presents, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons; la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i Gonzàlez, a més del secretari del Govern, Xavier Bernadí Gil.

2  

Imatges

 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica Assessora (fotografia 1)

45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica Assessora (fotografia 1) 917103

 45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica Assessora (fotografia 2)

45è aniversari del restabliment de la Comissió Jurídica Assessora (fotografia 2) 1049491

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined