Imatge arxiu Grup Especial Verins i Antifurtivisme del Cos Agents Rurals

Els Agents Rurals denuncien dues persones per capturar una espècie en perill d'extinció dins un espai protegit

query_builder   27 juny 2023 09:19

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals denuncien dues persones per capturar una espècie en perill d'extinció dins un espai protegit

  1. Els individus, denunciats pel Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, van capturar 3 exemplars de mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) sense l’autorització pertinent
  2. Van usar dues xarxes japoneses i un reclam electrònic, mètodes de caça prohibits
  3. Els fets es van produir en època de reproducció de l’espècie a la zona de la Reserva Natural de Fauna Salvatge d’Utxesa, en el marc d’un congrés d’ornitologia
  4. S’ha denunciat per via administrativa i s’han obert diligències penals per un possible delicte contra la fauna

El cos d’Agents Rurals ha denunciat dues persones per capturar al Segrià tres exemplars de mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus) sense l’autorització pertinent de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La captura d’aquests ocells, que estan en perill d’extinció, es va produir en el seu període de reproducció a la zona de la Reserva Natural de Fauna Salvatge d’Utxesa, espai natural protegit.

Els Agents Rurals van actuar en coordinació amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i alertats per la difusió a través de les xarxes socials de fotografies d’espècies protegides en el marc d’un congrés d’ornitologia. L’actuació ha estat duta a terme pel Grup Especial de Verins i Antifurtivisme dels Agents Rurals (GEVA), el Grup Especial de Suport de Captura d’Animals (GECA) i el Grup Especial de Col·laboració amb l’Administració de Justícia (GECAJ) del Cos d’Agents Rurals.

GEVA{"name":"2023/06/26/12/09/cb9a0b39-0613-4f9d-9b93-7bc0badf3cb4.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":298546}


Arran de les imatges detectades a les xarxes socials, es va iniciar una investigació per saber si hi havia o no autorització per a capturar una espècie en perill d’extinció a Catalunya. En comprovar que s’havia produït sense aquesta autorització, es va procedir a interposar la denúncia per la captura sense autorització i usant xarxa japonesa i reclam electrònic, mètodes prohibits.

A més, també s’ha denunciat que per a la instal·lació de la xarxa japonesa es va estassar una superfície de 39m2 del canyissar de l´espai protegit (sense autorització i en període d´incendi forestal elevat), que va suposar la destrucció de l’hàbitat de la mallerenga de bigotis.

Els fets han estat denunciats davant el Departament d´Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i poden comportar sancions de fins a 45.000 euros. També s´han obert diligències penals per un presumpte delicte contra la fauna.

La mallerenga de bigotis

Es tracta d’una espècie extremadament rara i amenaçada. És un ocell en perill d’extinció a Catalunya amb una única població permanent a l’estany d’Utxesa. Activitats i manipulacions com la denunciada posen en perill la seva conservació ja que aquesta és una espècie molt sensible i susceptible a l’estrès.

1  

Imatges

Imatge d'arxiu del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme

Imatge d'arxiu del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme 298546

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined