Presentació del HiSS a Terrassa.

Salut i Drets Socials implementaran projectes transformadors en l'atenció social i sanitària per minimitzar la soledat no volguda

query_builder   27 juny 2023 19:39

event_note Nota de premsa

Salut i Drets Socials implementaran projectes transformadors en l'atenció social i sanitària per minimitzar la soledat no volguda

  1. El Hub d’Innovació Social i Sanitària farà una selecció dels projectes de dins del sistema que siguin exportables.
  2. La primera acció del Hub serà captar projectes per reduir i minimitzar les situacions de soledat no volguda.
Presentació del HiSS a Terrassa.
La directora executiva del HUB, Sió Heredia, amb els consellers Manel Balcells i Carles Campuzano, avui a Terrassa.
{"name":"2023/06/27/18/54/1db8d9a4-5210-4ae2-9f1e-4a30bd77c1bf.JPG","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":542033}

Aquesta tarda el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han presentat a l’Hospital de Sant Llàtzer de Terrassa el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), un instrument públic del sistema català de salut i de la xarxa pública de serveis socials. La seva missió és impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d’atenció social i sanitària i tenir un impacte real en la ciutadania.

El conseller Manel Balcells ha destacat la importància de la innovació en el camp de la salut i l’atenció social i ha definit el projecte del HISS com un projecte "il·lusionant" que va començar a gestar-se fa temps i que s’ha consolidat gràcies a la col·laboració i complicitat del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.

"El nou Hub -ha explicat- reforçarà l’estratègia del Govern en relació a l’atenció social i sanitària. És una necessitat del país que l’atenció social i sanitària treballin conjuntament per donar resposta als reptes i necessitats, que a vegades són socials i a vegades són sanitàries". I ha afegit que "s’ha escrit molt sobre el tema i ara és el moment de posar-ho en pràctica. No només amb el desplegament de la futura agència social i sanitària, sinó també amb els projectes que ja s’estan fent a territori. I al voltant de tot això ha d’haver-hi innovació: metodologia per saber quins són els millors projectes per aportar les millors solucions".

El conseller Balcells ha argumentat que aquest Hub serà "l’espai on provarem i testarem els projectes. I els que siguin millor valorats, els implementarem al territori. El Hub serà el laboratori d’implementació de la futura agència d’atenció social i integrada. Usarem les millors pràctiques testades i avaluades. La innovació és triar els projectes que tinguin un major impacte en millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.

“És una estructura estable per ajudar en la transformació del sistema sanitari. El primer repte serà el de la soledat no volguda, un problema que no és només psicològic sinó de sistema. Genera el mateix malestar que fumar-se dos paquets de tabac al dia”, ha conclòs.

Per la seva part, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha destacat la "transcendència de la innovació" per afrontar les necessitats assistencials de salut i socials. Pel que fa a la primera crida del HiSS, el conseller ha recordat que la soledat no volguda afecta no només a les persones grans sinó també al col·lectiu de joves i en aquest sentit ha apostat per treballar en “dues febleses” de la societat actual. "Necessitem reforçar el paper de les famílies, des de la nostra concepció oberta i diversa del que són les famílies”, ha dit per una banda el titular de Drets Socials. Per l’altra, ha apuntat a la necessitat "d’enfortir els sentiments de pertinença, els vincles comunitaris" i en aquest sentit ha posat en valor el tercer sector i el món de l’associacionisme. "Una societat forta, articulada, amb capacitat de vincular els ciutadans, pot afrontar millor la soledat no volguda" ha dit el conseller. "El valor del tercer sector és que ens ajuda a fer comunitat", ha conclòs.

El Hub d’Innovació Social i Sanitària és una iniciativa coordinada pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) juntament amb la Fundació Joan Costa i Roma, i alineada amb l’estratègia d’Atenció Integrada Social i Sanitària del Departament de Salut i del Departament de Drets Socials. El HiSS és l’instrument d’Innovació de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.

Els objectius del Hub d’Innovació Social i Sanitària són captar i impulsar projectes innovadors d’Atenció Integrada en l’àmbit de la Salut i Social (AISS) alineats amb el Pla Estratègic de Serveis Socials i els reptes del Pla de Salut de Catalunya; acompanyar i donar suport als projectes Innovadors d’AISS (transformadors i territorials, entre d’altres) impulsats pel Departament de Salut i Departament de Drets Socials per tal d’accelerar la seva implantació en el sistema; i potenciar experiències incipients en AISS per tal d’aconseguir el desplegament de nous projectes territorials.

Programa Transforma

El HiSS, entre d’altres accions, ha creat el Programa Transforma que té per objectiu impulsar la captació i desenvolupament de projectes innovadors d’Atenció Integrada.

En el marc d’aquest programa, el HiSS farà diverses crides amb l’objectiu d’impulsar projectes innovadors d’Atenció Integrada Social i Sanitària per a transformar el Sistema Català de Salut i Social.

Els projectes seran avaluats per experts independents. Als seleccionats se’ls oferirà serveis personalitzats i finançament inicial de fins a 80.000 euros per a impulsar el projecte de forma optimitzada i maximitzar així les probabilitats d’èxit.

Repte de la Soledat No Volguda

Actualment, el HiSS llança la seva primera crida per donar respostes al ‘Repte de la Soledat No Volguda’, un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme. Parlem d’aïllament social quan la xarxa familiar o d’amistats d’una persona és petita o està allunyada. La soledat és un desajust entre la quantitat i la qualitat de les relacions socials que té la persona i la que voldria tenir. L’aïllament social pot ser un factor de risc, però no sempre porta a una situació de soledat no volguda.

A Catalunya, seguint la tendència de la resta de societats de països industrialitzats al món, s’evidencia un deteriorament en la quantitat i la qualitat de les relacions socials. Aquesta situació és deguda a diferents factors, entre els que destaquen el nombre creixent de llars unipersonals, la reducció de la convivència intergeneracional, l’automatització de molts llocs de treball, la proliferació de les comunicacions a distància que reemplaça els contactes personals i la consolidació dels models de societats basades en el mercat i l’individualisme. Aquest elements han generat una sèrie d’iniquitats socials i econòmiques que han afectat i erosionat la percepció global i el rol central de les comunitats.

Amb aquesta crida, el HiSS cerca captar projectes d’innovació per reduir/minimitzar les situacions de soledat no volguda, fent front a les causes i les conseqüències que se’n deriven d’aquesta condició, tant en l’àmbit de la salut, com en el comunitari i social.

Podeu trobar més informació del HiSS i la crida ‘Repte de la Soledat No Volguda’ aquí.

3  

Imatges

La directora executiva del HUB, Sió Heredia, amb els consellers Manel Balcells i Carles Campuzano, avui a Terrassa.

La directora executiva del HUB, Sió Heredia, amb els consellers Manel Balcells i Carles Campuzano, avui a Terrassa. 3556095

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz. 4040492

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés. 3742205

1  

Fitxers adjunts

Dossier crida HiSS.

Dossier crida HiSS.
PDF | 1400206

undefined
undefined
undefined
undefined