1. L’equipament per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport ha iniciat aquesta setmana els ingressos i ja compta amb prop d’una desena d’usuaris
  2. El Departament preveu incrementar en 1,23M€ l’aportació d’enguany al Consorci per fer front a la posada en funcionament de la residència, així com a l’increment de places del CAE i d’hores d’atenció al CDIAP
El conseller Carles Campuzano en el transcurs de la visita.
El conseller Carles Campuzano en el transcurs de la visita.
{"name":"2023/06/28/16/12/ac6ea63e-f5b3-481d-a0ab-befd20b48304.jpg","author":"Raquel Pérez","type":"0","location":"0","weight":"546371"}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat aquest migdia la residència Icaia per a persones amb discapacitat intel·lectual, que aquesta setmana ha iniciat els ingressos i ja compta amb 9 persones usuàries. Es tracta d’un equipament del Consorci Sant Gregori, entitat pública formada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Joan Riu.

El centre disposa d’un total de 36 places, concertades pel Departament de Drets Socials, que s’aniran ocupant en tres fases, entre juny i octubre, a mesura que avanci el procés de valoracions i ingressos. Icaia està dividida en 4 cases (Sàlvia, Fonoll, Menta i Farigola) i acollirà persones amb discapacitat intel·lectual que presenten necessitats de suport extens o generalitzat amb problemes de salut, conducta o malaltia mental.

Una de les sales de la residència Icaia.
Una de les sales de la residència Icaia.
{"name":"2023/06/28/16/07/47179520-98c3-4c0a-b931-fb17191f8771.jpg","author":"Raquel Pérez","type":"0","location":"0","weight":723146}

En el decurs de la visita, Campuzano ha remarcat la voluntat que “el Consorci de Sant Gregori esdevingui no només un centre de referència a les comarques de Girona sinó al conjunt del país per atendre persones que tenen necessitats molt complexes”. “Hem d’aconseguir que aquests espais siguin casa seva. El gran repte és que aquest nou edifici no sigui només una residència o no s’assembli gens a un hospital psiquiàtric, sinó que sigui l’espai on viuen persones. I haurem de donar-hi vida”, ha afegit.

La construcció del nou equipament ha suposat una inversió de 3,55M€, assumida pel mateix Consorci i la Fundació ‘la Caixa’, que forma part el consell de govern de la Fundació Joan Riu.

A banda de la residència, el conseller ha visitat altres recursos que gestiona el Consorci, com la Residència infantil Joan Riu i la Residència d’adults El Roure. Drets Socials finança aquests dos serveis residencials, amb la concertació de les 36 i 60 places de què disposen.

La residència Icaia disposa d’un total de 36 places.
La residència Icaia disposa d’un total de 36 places.
{"name":"2023/06/28/16/10/273c1576-db10-401c-a36b-fe9abd8cb189.jpg","author":"Raquel Pérez","type":"0","location":"0","weight":"787713"}

També reben finançament del Departament el Centre d'Atenció Especialitzada (CAE) Somriu, que enguany ha passat de 16 a 24 places; el Centre d'Atenció a Discapacitats, així com i el Servei de Valoració de la Dependència, que presta servei a les comarques del Gironès, Baix i Alt Empordà i enguany també al Maresme Nord. El Consorci també gestiona el centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) Girona, que aquest any incrementarà de 7.000 a les 9.050 les hores d’atenció.

L’aportació global de Drets Socials al Consorci Sant Gregori l’any passat va ser de 5,14M€. Enguany el Departament ha previst sumar-hi prop d’1,23M€ per fer front a la posada en funcionament de la residència Icaia, l’increment d’hores d’atenció del CDIAP i l’augment de places al Centre d’Atenció a Discapacitats.

En el decurs de la jornada, Campuzano ha estat acompanyat per l’alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca i Ventura, i la gerent del Consorci, Mercè Mir. Per part del Departament, també han assistit a la visita el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich, i la directora territorial del Departament a Girona, Helga Nuell i Turon.