Imatge1

Els Mossos d'Esquadra detenen un grup criminal que estafava persones d'edat avançada fent-se passar per inspectors de companyies de gas

query_builder   5 juliol 2023 07:50

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen un grup criminal que estafava persones d'edat avançada fent-se passar per inspectors de companyies de gas

· S’ha detingut 5 persones per pertinença a organització criminal, que actuaven en diferents municipis de Catalunya i simulaven ser inspectors de companyies de gas per accedir als domicilis de persones d’edat avançada per estafar-les

· Obtenien dades bancaries de les seves víctimes per posteriorment sostreure’ls els diners en caixers o mitjançant transferències bancàries. També feien compres fraudulentes i si tenien ocasió s’enduien dels domicilis diners i altres objectes de valor

· El jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona instrueix diligències per vuit fets delictius imputats a aquest grup de persones


Agents del cos de Mossos d’Esquadra del Grup de Robatoris amb Violència de l’Àrea de Barcelona de la Divisió d’Investigació Criminal, han detingut cinc persones per diversos delictes d’estafa, furt i robatori amb intimidació comesos a les ciutats de Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Terrassa i Manresa, que en total sumen 8 fets.

Dues d’aquestes persones han estat detingudes a Cornellà de Llobregat, una a Sant Feliu de Llobregat i dues més a Barcelona.

En total els autors van sostreure més de 44.000 € tant en efectiu com mitjançant transferències bancàries, aparells electrònics i joies.

El modus operandi que feien servir els autors consistia en fer una primera trucada telefònica a les víctimes per informar d’un error al comptador del gas o en la factura per un valor de valor d’entre 300€ i 400€, avisant que era el darrer dia per solucionar-ho, motiu pel qual enviaven dues persones, que acostumaven a ser dones i que deien ser inspectores de la companyia, per comprovar si hi havia algun problema amb el subministrament.

Un cop dins el domicili mentre una d’aquestes persones distreia a la víctima i simulava fer la revisió, l’altra recorria el pis per trobar diners, objectes de valor, i targetes i llibretes bancàries que sostreia. La suposada inspectora que interactuava amb la víctima demanava les dades bancàries de targetes i llibretes d’estalvi així com els codis de seguretat amb l’excusa que les necessitaven per poder solucionar el problema de subministrament.

Quan ja tenien les dades bancaries i amb els codis de seguretat en el seu poder sortien del domicili per suposadament fer comprovacions en els comptadors del gas situats a l’exterior de l’edifici.

Un cop a l’exterior, però, anaven a caixers per treure quantitats de diners abans que es bloquegessin les targetes i llibretes i també aprofitaven per fer compres on-line, i compres presencials en establiments i grans superfícies comercials.

El mateix dia o els dies successius tornaven a trucar a la víctima fent-se passar per treballadors de l’entitat bancària per mirar d’obtenir les noves dades bancàries i així poder tornar a sostreure diners.

En un dels fets els autors van demanar a la víctima que els donés el número de seguretat de la targeta bancària però aquesta va sospitar i no els hi va voler donar, moment en el qual la van arraconar al passadís del domicili i la van pressionar fins que el van obtenir.

Fruit de les investigacions del Grup de Robatoris amb Violència de l’Àrea de Barcelona de la Divisió d’Investigació Criminal es va poder determinar que un grup de cinc persones formaven una organització criminal que havia comés vuit fets similars a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Terrassa i Manresa, i se les va detenir.

El jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona instrueix diligències per vuit fets delictius imputats a aquest grup de persones.


Consells de seguretat

·Les visites de comercials de llum o gas que no hagueu sol·licitat no estan permeses

  1. La companyia distribuïdora oficial avisa amb una carta del dia de la revisió
  2. Si algú es presenta a casa vostra per oferir-vos algun servei d’aquest tipus truqueu a la companyia o al 112


Per tal d’evitar robatoris i estafes, es recomana seguir els consell de seguretat següents:

·Si el vostre domicili disposa de vídeo-porter o porter automàtic, no obriu sense preguntar qui és i on va.

  1. Demaneu veure l’acreditació.
  2. En cap cas no permeteu el pas al vostre domicili a persones desconegudes, especialment si no heu concertat la cita amb l’empresa.
  3. La inspecció de la vostra instal·lació de gas s’ha de realitzar cada 5 anys. L’obligació de realitzar aquesta inspecció s’anuncia prèviament per escrit (enviat per l’empresa distribuïdora de gas).
  4. Si algú es presenta a casa vostra per oferir-vos algun servei relacionat amb el gas o la llum truqueu a la companyia o al 112.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 5 de juliol de 2023

undefined
undefined
undefined
undefined