- Serveis adreçats a persones amb discapacitat, malaltia mental, drogodependències o VIH/sida, que fins ara estaven finançats amb subvenció, guanyaran en estabilitat financera, seguiment i avaluació, gràcies a un procés de provisió de places per concertació
- El pas de subvenció a concert –amb un import de més 50 milions d’euros- reforça el compromís del Departament de Drets Socials en la millora de les condicions laborals dels professionals i de la qualitat en l’atenció; i alinea el sistema de serveis socials amb Salut i Educació
El Departament de Drets Socials ha culminat el procés de concertació de 15.204 places i serveis socials que fins ara es finançaven amb la convocatòria anual dels ajuts COSPE -concretament, amb la línia J- i que ara s’incorporen a la Xarxa d’Atenció Pública de Serves Socials.
D’aquesta manera, el Departament de Drets Socials dona estabilitat financera a les entitats proveïdores -ja que els concerts tenen una durada no menor a 4 anys i prorrogable fins a 10- i reforça el seguiment i l’avaluació d’aquests serveis, cosa que repercutirà en millores en la qualitat del servei i en les condicions laborals dels professionals.
El canvi afecta 19 tipologies de serveis adreçats a gent gran, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb drogodependències i amb VIH/sida, que gestionen 181 entitats de 385 centres de tot Catalunya. Un procés inèdit al Departament de Drets Socials que ha desenvolupat la Direcció General de Provisió de Serveis i que representa un desemborsament de més de 50 milions d’euros.
En aquest quadre, hi ha el detall de totes les places i serveis concertats (també en adjunt):
La provisió de serveis mitjançant la concertació s’ha fet d’acord amb el que preveu el decret 69/2020, de 14 de juliol, d'acreditació, concert social i gestió delegada en la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.
Aquest sistema garanteix que les entitats de serveis socials reuneixen els estàndards de qualitat exigibles, amb finançament, accés i control públics. D'acord amb els principis de transparència, publicitat, concurrència, igualtat i no-discriminació, es busca donar una resposta eficaç, àgil i adequada i de qualitat a les necessitats d'atenció personalitzada i integral de les persones, i alhora dotar de seguretat jurídica i d'estabilitat al sector i del reconeixement laboral i social necessari de les persones professionals.
Amb la provisió de places per concertació, l’objectiu és alinear els serveis socials amb els sistemes de Salut i Educació.
El Departament va informar al seu dia les entitats proveïdores, que han pogut presentar-se a les convocatòries de provisió de places. La Direcció General de Provisió de Serveis ha rebut i valorat 297 propostes (136 d’Autonomia Personal i Discapacitat, 161 de Serveis Socials), que s’han traduït finalment en les resolucions definitives relatives a 181 entitats i 385 centres. La continuïtat del servei de suport a la capacitat jurídica s’ha garantit mitjançant 101 provisions directes.
El Departament organitzarà sessions informatives perquè les entitats proveïdores es familiaritzin amb el sistema de facturació del concert social, que és diferent del de subvencions.
Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes:
1