Protecció Civil

Protecció Civil organitza una sessió formativa sobre els danys en edificacions causats per emergències

query_builder   5 juliol 2023 13:44

event_note Nota de premsa

Protecció Civil organitza una sessió formativa sobre els danys en edificacions causats per emergències

  1. Es tracta d’una nova sessió del cicle de recuperació post-emergència de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC), organitzada per Protecció Civil de la Generalitat per donar resposta a les necessitats de la protecció civil local
  2. Avui s’ha fet la segona jornada del bloc de les actuacions després d’una emergència, dedicat a la Rehabilitació de Serveis bàsics i reconstrucció d’infraestructures
  3. Durant la sessió d’avui s’ha fet un repàs de les incidències i danys en edificacions en 4 escenaris catastròfics: Francolí, Glòria, Alcanar i Pont de Vilomara
  4. L’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort ha comptat amb un punt específic del programa, que ha servit per exemplificar tot el procés de la gestió de la postemergència d’un escenari catastròfic
  5. A la sessió s’han inscrit un centenar de persones, principalment personal de l'administració local de l'àmbit administratiu i tècnic que desenvolupa funcions relacionades amb la valoració de danys i la tramitació de les sol·licituds i justificació de les subvencions, a més de personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, consells comarcals de Catalunya, Diputacions i de la DGPCAquest matí ha tingut lloc la segona sessió del 2n cicle de formacions de la Xarxa d’intercanvi de Coneixements (XIC) dedicat a la Rehabilitació de Serveis bàsics i reconstrucció d’infraestructures, que organitza la Direcció General de Protecció Civil i que se centra en la gestió de la post emergència en el món local. La segona sessió d’aquest nou bloc ha estat dedicada als danys en edificacions causats per emergències i la gestió de la postemergència en l’incendi del Pont de Vilomara i Rocafort.

La jornada, amb un centenar de persones inscrites, ha estat destinada principalment a personal de l'administració local de l'àmbit administratiu i tècnic que desenvolupa funcions relacionades amb la valoració de danys i la tramitació de les sol·licituds i justificació de les subvencions, a més de personal tècnic de Protecció Civil dels municipis, consells comarcals de Catalunya, Diputacions i personal de la DGPC.

Durant la primera part de la sessió, el representant del Grup d'Estructures Col·lapsades dels Bombersde la Generalitat, Roger Sauquet Llonch, ha descrit els rols i funcions del personal tècnic municipal en una emergència vinculada al parc edificat, ha tractat la cronologia de la post-emergència i la post-catàstrofe, i ha abordat l’avaluació dels danys en l’edificació de 4 escenaris catastròfics com van ser el temporal del Francolí, el Glòria, Alcanar i l’incendi del Pont de Vilomara.

A continuació, el sostcap de l’ABP del Bages, Jaume Roca, i la caporala de la Unitat Regional de Media Ambient de la Regió Policial Central del Cos de Mossos d’Esquadra, Trini Bardolet, han explicat les funcions del grup d’ordre durant la postemergència, concretament el control d’accessos a les zones afectades i vetllar per la seva integritat física i la vigilància de la zona afectada per evitar els furts/robatoris. Per il·lustrar aquesta part han fet servir l’experiència de l’incendi forestal del Pont de Vilomara.

Per acabar, l’arquitecte i membre del Servei d’Assistència Tècnica Municipal del Consell Comarcal del Bages, Albert Sánchez, ha exposat la cronologia de l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort pel que fa a les reunions de coordinació, inspeccions, informes, comunicacions, i avaluació realitzades durant la postemergència. També ha valorat el desenvolupament d’aquestes accions i ha exposat els aprenentatges que ha comportat aquesta experiència perquè pugui resultar útil als municipis en cas de viure una situació similar.

Les sessions XIC van ser creades el juny del 2021 pel Servei d’Implantació de la Direcció General de Protecció Civil com a un espai d’intercanvi de coneixements dins l’àmbit de la protecció civil i de les emergències i especialment en relació al suport directe al món local. El primer cicle va tenir com a objectiu aprofundir en el coneixement de les característiques, necessitats i pautes d’intervenció amb les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat en situació d’emergència.

A la sessió d’avui s’han inscrit un centenar de persones d’administracions locals repartides per tot el territori: Reus, El Vendrell, Salou, Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Granollers, Consell Comarcal del Baix Camp, Sant Vicenç dels Horts, El Masnou, Terrassa, Tivissa, Cabrera de Mar, Cabrils, Sant Fruitós de Bages, Santa Perpetua de Mogoda, Calaf, Consell Comarcal d’Osona, Manresa, La Torre de l’Espanyol, Granollers, Consell Comarcal Baix Empordà, Consell Comarcal del Bages, Sant Adrià de Besòs, Castelldefels, Dosrius, Santa Coloma de Cervelló, Barcelona, Viladecans, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Vilanova i la Geltrú, Consell Comarcal de l’Aran, Gavà, Sabadell, Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Cervelló, Lleida, Sant Quirze del Vallès, El Prat de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sarrià de Ter, Cardedeu, Sant Feliu Sasserra, Banyoles, Consell Comarcal de la Selva, Horta de Sant Joan, Tordera, Isona i Conca Dellà, Mora d’Ebre, Sant Llorenç d'Hortons, Santa Coloma de Gramenet, Canet de Mar, Consell Comarcal del Gironès, Quart, Canet d’Adri, Mura, Pinell de Brai.