1. Les obres del monument, del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, se centren en la restauració de la coberta de la nau central de l’antic hospital i tenen prevista una durada de vuit mesos
  2. El projecte de restauració del monument forma part del programa “Temps de Gòtic” del Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació “”la Caixa” i compta amb un finançament de 231.910 euros a càrrec de l’entitat


Antic Hospital de Cervelló{"name":"2023/07/07/11/54/8be70f74-c470-4d5f-8203-68875fbf283f.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":430419}

Recentment s’ha iniciat la rehabilitació del teulat de la nau central de l’Hospital dels Cervelló a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), una joia arquitectònica del gòtic civil català. Les obres formen part del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, la Fundació “”la Caixa” i el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, en el marc del programa “Temps de Gòtic”, de posada en valor del patrimoni gòtic català. El cost de l’obra és de 231.910 euros i va a càrrec de l’entitat. Es preveu que tinguin una durada de vuit mesos.

La necessitat d’aquestes obres de rehabilitació és causada per l’envelliment dels materials. Aquests han deixat de treballar conjuntament i, amb l’estanquitat que es requeriria i l’acció dels successius temporals, s’han trencat i mogut teules causant gradualmentfiltracions i humitats amb afectació de llates i part de les bigues, que cal sanejar per garantir la completa eliminació d’aigües i humitats.

L’Hospital dels Cervelló a Olesa de Bonesvalls és un dels pocs exemplars del gòtic civil català que roman dempeus com a edificació hospitalera, per a l’acollida temporal de peregrins, pobres i malalts,en la ruta de Barcelona a Tarragona i, salvant les serres del Garraf i l’Ordal, cap a Vilafranca del Penedès i per l’interior cap al centre peninsular.

Va ser fundat pel noble Guillem de Cervelló i el bisbe de Barcelona l’any 1262, essent gestionat pel seu govern propi, per delegació del Bisbat de Barcelona, i l’any 2004, amb la creació del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, que comprèn la comarca de l’Alt Penedès, va passar a ser de la sevatitularitat.

L’edifici està integrat per la torre defensiva i el cos principal d’edifici amb dues plantes amb arcs de diafragmaapuntats i amb embigat de fusta (segles XIV –XV), amb una part dels teulats arranjats entre els anys 2021-2023. Compta també amb la capella de Santa Maria de l’Anunciació, del segle XIII i reformada el segle XVII. La tanca del recinte, en formatde muralla de circumval·lació amb els seus merlets, disposa d’un portal principal d’accés d’arc rodó que, tot i les múltiples reformes, conserva encara la centralitat d’una carassa d’època romana, portada d’algun indret i incorporada a la portalada.

Actualment, l’espai de l’Hospital dels Cervelló, de gran valor arquitectònic, obre al públic diàriament els seus jardins i el perímetre exterior, on se celebren actes culturals, d’acord amb el conveni vigent amb l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls. En la mesura que s’avanci en la rehabilitació interior es valorarà la possibilitat de visites als espais interiors.

Temps de Gòtic

El programa Temps de Gòtic, l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa”, té com a objectiu posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo a nivell cultural, social i econòmic.

El programa, finançat per la Fundació ”la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actua en els següents monuments i béns artístics, a banda de l’Antic Hospital dels Cervelló: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l’església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).