Foto

El videojoc a Catalunya es consolida amb més professionals i més facturació

query_builder   10 juliol 2023 13:07

event_note Nota de premsa

El videojoc a Catalunya es consolida amb més professionals i més facturació

Foto{"name":"2023/07/10/13/01/e832cbb2-c190-4ed8-8f7f-1d170fc237b7.jpg","author":"Foto","type":"0","location":"0","weight":149415}
  1. La consellera Garriga presenta la feina realitzada per la Taula del Videojoc, un espai de concertació i treball d’agents públics i privats
  2. La Taula del Videojoc assoleix el 87% de les 60 actuacions previstes per accelerar el posicionament estratègic del videojoc a Catalunya
  3. També ha donat a conèixer el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022 i el nou portal web videojocscatalans.cat
  4. Catalunya compta amb prop de 200 empreses desenvolupadores, més de 4.000 professionals i una facturació anual de 660M€

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en l’esdeveniment ‘Passem Pantalla: els videojocs impacten en el Disseny Hub’, en què s’han presentat el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, l’informe d’acompliment de les 60 actuacions de la Taula del Videojoc, i el nou portal web videojocscatalans.cat. L’acte, que s’ha celebrat al Disseny Hub Barcelona en el marc de l’exposició ‘Digital Impact’, ha posat en relleu la consolidació de l’ecosistema del videojoc a Catalunya, el bon estat de la creació de videojocs a casa nostra, gràcies a la bona entesa i coordinació entre el sector públic i els agents privats a través d’espais com la Taula del Videojoc.

També han participat en la presentació la Directora General d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López; el cap d’Arts Digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira; Susana Pérez, vocal de Plataforma per la Llengua i el periodista especialitzat Albert García.

La consellera ha destacat la importància de “construir espais on ser i projectar-nos plegats”. “Aquest és l’objectiu de bona part de les actuacions ja executades en el marc de la Taula:cosir complicitats, alinear esforços, escurçar distàncies i desajustos i enfortir l’ecosistema”, ha explicat.

En aquest sentit, Garriga ha afirmat que “ens queda camí per recórrer, però treballarem conjuntament. Estem compromesos com a Govern”, ha subratllat. “L’objectiu compartit no hauria de ser el ‘créixer per créixer’, sinó consolidar els fonaments, la qualitat, el coneixement i el reconeixement social que ens fan reconeguts dins i fora del país, i ens ha de confirmar com una indústria creativa indiscutible”, ha reblat la consellera de Cultura.

Per la seva part, la directora general de Cultura Digital, Marisol López, ha afirmat que “l’ecosistema català del videojoc està en un bon moment i, en bona mesura, ho està perquè existeix una bona entesa i la coordinació necessària per anar totes a la una per la consecució d’un objectiu comú que no és altra que la consolidació de Catalunya com a referència internacional”.

La Taula del Vídeojoc és l’espai de concertació entre el sector i la Generalitat de Catalunya. Es va crear arran d’una resolució del Parlament de Catalunya l’any 2017 que instava al Govern (en el marc del Pla Nacional per la Indústria) a posar en marxa una taula de coordinació entre la Generalitat i la indústria del Videojoc amb l’objectiu d’analitzar les necessitats del sector i coordinar propostes i iniciatives.

En formen part representants de 7 departaments de la Generalitat de Catalunya, agents socials, i representants d’universitats, d’esdeveniments i d’associacions a l’entorn de la indústria del videojoc. L’acte d’avui ha servit per explicar la feina realitzada en el marc d’aquest espai, que l’any passat va consensuar 60 d’actuacions encaminades a desenvolupar i accelerar el sector del videojoc des de totes les seves dimensions: consolidar l’ecosistema; fomentar el creixement, l’atracció de talent i la presència de dones professionals; millorar l’encaix de la formació professional i universitària; potenciar la internacionalització de les empreses i els videojocs catalans i oferir formació i eines per a un millor finançament del sector, entre d’altres. D’aquestes 60 actuacions previstes s’han executat 52 (un 87%) i les altres 9 estan en curs i es completaran durant l’últim semestre de 2023.

El seguiment d’accions de la Taula del Videojoc s’ha realitzat a partir de reunions plenàries i bilaterals al llarg dels últims 12 mesos en diversos àmbits de treball: emprenedoria, eSports, finançament, gamificació, gènere, internacionalització, salut i talent.

Algunes de les actuacions més destacades de la Taula del Videojoc han estat:

  1. Pla d’internacionalització del videojoc català amb la creació d’un equip de treball conjunt entre l’Institut Català de les Empreses Culturals i ACCIÓ. Aquest Pla preveu l’impuls de la presència de professionals catalans en esdeveniments internacionals de referència com la GamesCom o Games Connection, l’anàlisi de mercats exteriors i el desenvolupament d’actuacions per seguir liderant la captació d’inversió estrangera.
  2. Elaboració de recursos relacionats amb un consum responsable dels videojocs a disposició de docents, infants, joves i famílies així com iniciatives encaminades a visibilitzar els efectes positius dels videojocs: l’estrena del web thegoodgamer.cat, creat en col·laboració amb AEVI, amb material i recursos audiovisuals sobre el tema.
  3. Actuacions encaminades al combat contra les violències masclistes digitals. La Taula ha assumit conjuntament el compromís de no participar en actes públics sectorials sense presència femenina, s’han elaborat guies i recursos i s’han celebrat esdeveniments relacionats amb aquesta xacra D’altra banda, s’ha treballat en iniciatives relacionades amb l’equitat i temps en el treball, per exemple promovent els Plans d’Igualtat en les empreses de videojocs on ja existeixen exemples de bones pràctiques.
  4. Programes per a la promoció del talent del país des de múltiples bandes: desenvolupament de programes d’incubació de projectes de videojocs arreu del país on destaca la trajectòria de la incubadora GameBCN que, enguany, ha desenvolupat també un programa de preincubació adreçat al talent jove i un nou programa de mentories per a les empreses ja consolidades. Arran d’una millor coordinació amb les centres i universitats s’ha pogut avançar la identificació de bones pràctiques internacionals i detectar les necessitats formatives de les empreses per transferir-les als plans d’estudis. A més, s’han impulsat formacions específiques per a professionals i empreses relacionades amb eines de finançament, la millora dels recursos humans i les oportunitats internacionals.
  5. Impuls del circuït d’esdeveniments del sector del videojoc arreu del territori: s’ha donat suport a diversos festivals, fires i congressos (SAGA, VAG Amposta, Indie Dev Day, trobades mensuals DeviCat, GameLab, circuit LlOP), per augmentar la percepció social sobre el sector i afavorir el dinamisme del mateix. L’exposició ‘Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya’, que van visitar més de 120.000 persones l’any passat al Palau Robert, farà una itinerància per les 4 demarcacions.

A partir del mes de setembre, i atesos els bons resultat de la feina feta fins ara, s’iniciarà una nova etapa en la Taula dels Videojocs amb un espai de treball més representatiu i sostenible, a partir de 5 grups de treball i diverses reunions plenàries que culminaran, d’aquí a un any, en una nova edició de l’acte Passem Pantalla.

Radiografia del sector

Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, el videojoc català continua la seva línia de consolidació com a ecosistema estratègic del país. Tot i que el nombre total d’empreses desenvolupadores no augmenta respecte a l’anterior exercici, sí que hi ha una evolució favorable en indicadors rellevants que confirmen la solidesa de l’ecosistema: creix el nombre d’empreses formalment constituïdes i augmenta el personal contractat fins a les 4.300 persones treballadores, un 7% més que l’any anterior. I també creix la facturació fins a 660M€ el 2021, un creixement del 20% respecte al 2020. Segons dades del 2021 el 48% de les empreses eren pimes d’entre 6 i 50 treballador que conviuen amb un 46% de microempreses i un 5% de grans estudis. La presència femenina en els equips, tot i que es manté en un 25%, creix en proporció un 7% respecte a l’any anterior fins arribar a les 1.062 dones treballadores a la indústria del videojoc a Catalunya. El talent dels equips és jove i amb estudis superiors: el 92% de les persones treballadores tenen menys de 45 anys i un 89% son titulades universitàries.

Quant a la formació, en aquest curs acadèmic més de 1.358 joves cursen formació superior en videojocs, de les quals un 15% son dones i un 7% estrangers.

El pes de la indústria del videojoc respecte a l’Estat Espanyol: les empreses catalanes representen el 26% del total d’estudis espanyols i Catalunya concentra el 53% de la facturació estatal i el 48 % dels llocs de treball del sector.

Pel que fa al videojoc a la societat catalana les dades indiquen que prop de la meitat de la població catalana d’entre 14 i 54 anys, un 46%, és gamer i fins a un 44% de la ciutadania coneix l’existència de la indústria catalana del videojoc.

L’ecosistema d’estudis de videojocs creat a Catalunya, amb Barcelona com a pol d’atracció de talent i d’inversió, és un dels punts forts principals esmentats pels estudis per atraure talent i inversió estrangera. Segons dades d’Acció, Catalunya va captar, l’any passat, 39,5 milions d’euros de capital estranger que van fer possible la creació de 377 llocs de treball.

Nou portal web dels videojocs a Catalunya

En el marc de l’acte celebrat al Disseny Hub Barcelona, el Departament de Cultura ha estrenat avui la web videojocscatalans.cat, el primer portal que agrupa tot el contingut, informació i recursos per a l’ecosistema del videojoc a Catalunya. Aquesta és una de les actuacions més rellevants desenvolupades en el darrer any per la Taula del Videojoc. El web vol ser una eina útil per diversos perfils de públic: estudiants o persones que volen formar-se o dedicar-s’hi professionalment als videojocs, professionals i empreses que busquen finançament, recursos públics o col·laboracions i famílies, professionals de l’educació i ciutadania interessada en trobar informació sobre videojocs fets a Catalunya o en català, recursos sobre efectes positius i consum responsable.

Videojocscatalans.cat també ofereix notícies actualitzades sobre la indústria, un catàleg d’empreses desenvolupadores locals, i diversos directoris: un sobre l’oferta formativa en videojocs en tots els nivells educatius, un altre sobre mitjans i programes de l’àmbit i un d’esdeveniments i comunitats gamers. A mes, l’eina recollirà diverses publicacions, notícies, informes i articles sobre l’ecosistema. El web també enllaça amb altres webs temàtiques com el portal de jocs en català VDJOC.

En breu també es podran trobar al web continguts en anglès que proporcionin informació de context a aquelles persones que, a l’estranger, s’interessen pel sector a Catalunya, es volen formar en universitats catalanes o desenvolupar-se professionalment aquí, i aquelles persones que tinguin interès en invertir en projectes a Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined