- Els concerts tindran lloc els dies 14, 15, 16, 21, 22 i 23 de juliol a les nou del vespre
- L’assistència és gratuïta i cal fer una inscripció prèvia al 012 o al web presidencia.gencat.cat/carillo
- El Festival ha esdevingut un dels referents amb més prestigi a nivell internacional per la qualitat dels carillonistes convidats
El Palau de la Generalitat serà un any més l’escenari del Festival Internacional de Carilló de Barcelona, que enguany arriba a la 30ª edició. Començarà aquest cap de setmana, els dies 14, 15 i 16, i seguirà la setmana vinent, el 21, 22 i 23 de juliol, a les 21 hores. Aquest certamen ha esdevingut un dels referents amb més prestigi a nivell internacional per la qualitat dels carillonistes convidats.
En aquesta edició, el Festival amplia els concerts de quatre a sis. Es podran sentir des del Pati dels Tarongers o la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. En aquests espais, on l'audició és òptima, s’hi ubicarà una pantalla des d’on es podran veure els teclats de l’instrument i els altres músics col·laboradors. L’assistència és gratuïta, només cal inscriure’s prèviament a través del 012 o al web presidencia.gencat.cat/carillo.
Programació del Festival
Divendres, 14 de juliol, se celebrarà el concert d’obertura a càrrec d’Anna Maria Reverté, Maria Lluïsa Beltran i Jaume Feliu, en què a través del carilló, el piano i la flauta travessera, s’interpretaran cançons dels musicals més emblemàtics.
Dissabte, 15 de juliol serà el torn de Margaret Pan, que interpretarà un repertori d’”exquisideses” com el Capriccio número 3 de R. Barnes o Giocoso Frescamente, de B. Zwart.
Diumenge, 16 de juliol, serà el carillonista belga, Marc Van Bets, l’encarregat d’un programa tradicional amb peces de Bach, Mozart o Beethoven.
Divendres, 21 de juliol el neerlandès Boudewijn Zwart interpretarà un programa de cançons barroques i romàntiques.
Dissabte, 22 de juliol, el carillonista australià Thomas Laue tocarà peces com El cant dels ocells.
Clourà el festival, diumenge 23 de juliol, un concert combinat de clarinet, dansa, percussió i carilló, a càrrec d’Anna M. Reverté, Alfons Reverté, Blai Ciurana, Juan Francisco Ruiz i l’Esbart Dansaire de Rubí.
Carillonistes participants
Divendres 14 de juliol de 2023, 21h
Anna Maria Reverté: Nascuda a Barcelona, inicià els estudis musicals amb els seus pares i, posteriorment, els amplià al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on obtingué el títol de Professora de Piano i el de Professora de Solfeig i on realitzà, també, estudis superiors d’harmonia, contrapunt i fuga. El carilló l’estudià amb M. Dolors Coll (Creu de St. Jordi 2000) i Leen’t Hart. Després es perfeccionà a les escoles de carilló dels Països Baixos i Dinamarca. Paral·lelament es llicencià en Filosofia i Ciències de l’Educació a la Universitat de Barcelona. Ha estat guardonada amb diferents premis internacionals de carilló, i també ha format part del jurat per a diversos exàmens i concursos internacionals de carilló. Ha ofert concerts de carilló per tot Europa, als EUA i a Austràlia. És autora de gairebé 500 arranjaments per a carilló, una bona part dels quals estan dedicats a la música catalana. També ha enregistrat per a Catalunya Música, per a diferents discs compactes i té signades peces per a carilló solista i en combinació amb d’altres instruments. És carillonista del Palau de la Generalitat de Catalunya i responsable de la seva promoció i divulgació des del 1988, alhora que promou la música de casa nostra en diferents certàmens internacionals.
Maria Lluïsa Beltran, de formació clàssica, cursà estudis amb M. Lluïsa Cortada i amb Antoni Besses, amb qui acabà el grau superior i cursà el postgrau. Paral·lelament als estudis superiors de piano, ha cursat els estudis superiors de solfeig, transposició i acompanyament i els estudis superiors d’etnomusicologia i pedagogia. Durant la seva carrera, ha col·laborat en concerts amb molts intèrprets diferents, tant amb orquestra i cambra, com amb grups de dansa. També s’ha endinsat en el món de la direcció musical, especialment en el camp del teatre musical, i ha col·laborat amb diferents grups de teatre amateur.
Jaume Feliu, de formació inicial clàssica, cursà estudis de flauta amb Josep M. Llorens, Núria Mañé i Bernat Castillejo. Ha format part de diversos grups, des de la música clàssica, passant per l’animació infantil i per la música d’arrel tradicional. Ha col·laborat amb altres grups amb estils diferents, com el rock llatí, i en moltes iniciatives de l’àmbit local: obres de teatre, recitals de poesia, etc.
Dissabte 15 de juliol de 2023, 21h – Margaret Pan
És una carillonista freelance amb seu a Boston, Massachusetts (EUA). Va començar a estudiar carilló el 2007 amb Robin Austin a la Universitat de Princeton (EUA) i es graduà a la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines (Bèlgica) el 2012 com a estudiant d’Eddy Mariën, Koen Cosaert i Erik Vandevoort. El 2015 perfeccionà els estudis de carilló amb Geert D’hollander com a becària al carilló dels Bok Tower Gardens, a Florida (EUA). Margaret Pan va ser finalista en el Concurs Internacional de Carilló Reina Fabiola de Malines - 2019, i va obtenir el primer premi del Concurs Internacional de Carilló de Springfeld - 2017, a Illinois (EUA). L’any 2021 participà en el Congrés Mundial de Carilló, celebrat virtualment a Hartford (Connecticut, EUA), amb un superb recital llargament aclamat. Ha ofert recitals per Europa i Amèrica del Nord, en diferents concerts, i també en el marc de festivals i congressos de l’Associació de Carillonistes de Nordamèrica (GCNA) i de la Federació Mundial de Carilló. També ha impartit classes de carilló a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley (EUA), i a la Universitat de Toronto (Canadà), i classes magistrals a Yale (EUA) i Toronto. A més, ha format part del comitè d’exàmens de la GCNA durant 10 anys, primer com a jurat i actualment com a copresidenta. Paral·lelament, Margaret Pan també es va graduar en física i astrofísica (SB i PhD) a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech). Així doncs, treballa també com a astrònoma; concretament, en l’estudi de les dinàmiques planetàries al nostre sistema solar, entre d’altres.
Diumenge 16 de juliol de 2023, 21 h – Marc Van Bets
Va créixer en una família on la música era omnipresent, la qual cosa marcà la seva infància i li aportà el gust per la pràctica musical. Així, es formà com a músic al Conservatori Municipal de Música de Malines (Bèlgica), en l’especialitat de guitarra clàssica. Més tard, va continuar la seva formació musical amb el cant, amb Lucienne Van Deyck a Malines i amb Louis Devos al Conservatori Reial de Música de Brussel·les (Bèlgica). Després, formà part de diversos cors professionals, com el BRT Cor (Cor de la Ràdio Flamenca), el de l’òpera La Monnaie de Brussel·les, i actualment també és membre de diferents cors. Seduït pel carilló de la catedral de Sant Rumold de Malines, es va inscriure a l’Escola Reial de Carilló Jef Denyn de Malines, on va obtenir el diploma de carillonista el 1996, havent estudiat amb Jos D’hollander, Piet van den Broek, Jo Haazen i Eddy Mariën.
L’any 2007 va ser nomenat carillonista d’església de la catedral de Malines, des d’on amenitza els oients amb concerts que presenten especials repertoris dedicats a cadascuna de les diferents festivitats religioses. A banda d’aquests concerts, també se’l pot escoltar regularment tant a Malines com a moltes altres ciutats. I, principalment a l’època estiuenca, ofereix també altres concerts, tant al seu país com a l’estranger. Juntament amb la seva esposa, Karine Decoster, va escriure un llibre sobre els famosos fonedors de campanes de Malines, que, des del segle XV fns al XVIII, van desenvolupar l’art de fondre campanes harmonioses i van propiciar, d’aquesta manera, la creació dels primers carillons de tot el món cap al 1500 dC.
Divendres 21 de juliol de 2023, 21 h – Boudewijn Zwart
Va estudiar el piano amb Willem Brons al Conservatori Sweelinck d’Amsterdam (Països Baixos), on va obtenir el títol de Professor de Música. Durant sis anys estudià també a l’Escola Neerlandesa de Carilló d’Amersfoort (Conservatori d’Utrecht, Països Baixos), amb Leen’t Hart, M. Bruinzeel, P. Bakker i A. Abbenes, i es diplomà amb les més altes qualifcacions, alhora que aprofundí en l’estudi de la improvisació. Dugué a terme cursos de perfeccionament de piano amb Evelina Vorontsova, i d’orgue amb Ben van Oosten. Després, va estudiar direcció d’orquestra amb Sam ten Velde i Bruno Gerritsen.
Ha estat guardonat amb diversos primers premis en concursos internacionals de carilló, entre els quals destaca el del Concurs Internacional de Carilló Reina Fabiola de Malines (Bèlgica), i ofereix regularment nombrosos concerts de carilló, tant al seu país com en d’altres. També ha fet molts enregistraments per a la ràdio, la televisió, pel·lícules i discs compactes. Com a autor ha signat un gran nombre d’arranjaments per a carilló solista, així com d’arranjaments per a carilló i tot tipus de combinacions amb altres instruments. Molt directament relacionades amb la cultura catalana, destaquen les seves obres Gaudiaumus, per a carilló solista, i la gran Rapsòdia catalana, per a carilló i piano.
És carillonista municipal a les ciutats neerlandeses d’Amsterdam, Dordrecht i Gouda, al mateix temps que desenvolupa una destacada activitat com a organista, compositor i pianista. El 2003, Boudewijn Zwart va sorprendre el món carillonístic amb el disseny i la construcció del seu propi carilló mòbil de 50 campanes, el primer carilló que tant pot utilitzar-se a l’aire lliure com dins d’una sala de concerts. Amb el títol Bell Moods, ofereix concerts arreu d’Europa, tant amb el format de carillonista solista, com amb el de carillonista en diversos tipus de formacions instrumentals.
Dissabte 22 de juliol de 2023, 21 h – Thomas Laue
Va començar a estudiar el carilló a fnals de 2012, i més tard va ser nomenat carillonista sènior del Carilló Nacional a Canberra (Austràlia). També és catedràtic de música a la Universitat Nacional d’Austràlia. El 2014, després de cursos de perfeccionament amb Koen Cosaert i Eddy Mariën, de la Reial Escola de Carilló Jef Denyn de Malines (Bèlgica), es va convertir en el segon australià a participar en el prestigiós Concurs Internacional de Carilló Reina Fabiola de Malines i va ser guardonat amb el tercer premi.
Durant més d’una dècada, l’ha apassionat combinar els més alts estàndards d’actuació amb el carilló amb projectes innovadors i col·laboratius. Així, Thomas Laue va fundar un trio amb saxo i marimba, amb el qual ha interpretat i enregistrat sis estrenes mundials, inclosa la seva música Rhapsody in Three. I també facilita l’estrena de noves composicions per a carilló solista, com per exemple el conjunt de deu peces de l’àlbum Australian Miniatures for Carillon, del 2017, estrenat primer al Canberra International Music Festival i, després, internacionalment, en el marc del congrés mundial de la Federació Mundial de Carilló celebrat a Barcelona el mateix any 2017.
El 2020 va iniciar un projecte ambiciós per encarregar, interpretar i gravar 50 obres que combinen el carilló amb altres sons i instruments per celebrar el jubileu d’or del Carilló Nacional a Canberra (1970-2020), i també per ampliar el nombre de campanes d’aquest carilló, instal·lar nous batalls per a totes les campanes i actualitzar els teclats. També és molt destacable la seva activitat com a compositor i arranjador. El 2021 va participar en el Concurs Internacional de Composició i Arranjaments per a Carilló Matthias Vanden Gheyn i fou guardonat amb el 1r Premi d’Arranjaments i 3r Premi de Composició, entre 60 participants de 14 països.
Diumenge 23 de juliol de 2023, 21 h:
Alfons Reverté sènior: Es formà primer com a clarinetista a la Lira Ampostina i, després, al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Al mateix temps, cursà els estudis de Magisteri a la Universitat de Tarragona. Ha estat clarinetista de la Banda Municipal de Barcelona i de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya durant 44 anys, alhora que combinà aquesta activitat amb l’ensenyament del clarinet a l’Escolania de Montserrat i al Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, del qual també va ser el director durant un temps. Va ser un dels fundadors del Quintet de Vent Aulos, formació amb la qual desenvolupà una intensa activitat cambrística.
El duo piano / carilló i clarinet, amb Alfons Reverté sènior i Anna Maria Reverté, té més de 40 anys d’existència. Entre els seus concerts cal destacar l’ofert en el marc del congrés mundial de la Federació Mundial de Carilló, celebrat a Bèlgica l’any 2014, amb un repertori exclusivament català, de F. Mompou, J. Serra, J. M. Ruera, J. Lamote de Grignon i la mateixa A. M. Reverté.
L’Esbart Dansaire de Rubí, que inicia l’activitat l’estiu del 1923 i és Premi Nacional de Dansa 1985 i Creu de Sant Jordi 1997, ha treballat sempre en la recerca de nous camins per presentar les danses tradicionals de les terres de parla catalana amb el major respecte pels documents, però aportant a les interpretacions tota la riquesa i la qualitat tècnica habituals en la dansa escènica, fns a convertir els materials populars en un autèntic espectacle de dansa. Avalen la seva trajectòria les innombrables ballades en diferents escenaris i places del país i les actuacions notables als millors escenaris de Catalunya, i mereixen especial esment algunes actuacions a l’estranger, com al Palau de la UNESCO de París, o la seva participació en El llibre vermell de Montserrat: cants i danses, les presentacions en temporada estable del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’enregistrament per a la BBC de Londres a la sèrie televisiva The Magic Dance, presentada per Margot Fonteny, i les actuacions al Palau de Belles Arts de Mèxic, a Leningrad, a Tuníssia i al Fòrum Econòmic Mundial de Davos.
És una companyia no professional de dansa, formada per un cos de ball de 32 dansaires i un equip tècnic de 10 persones, sota la direcció de Jordi Rubio i Serra.
Blai Ciurana inicià els estudis musicals amb el piano a l’Escola de Música del Gironès i després els continuà a l’Aula Musical de Girona i al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, on va obtenir el Títol Professional. Posteriorment, continuà els estudis a l’ESMUC, on va assolir el grau superior de Música en l’especialitat de pedagogia, amb el piano clàssic i contemporani com a instrument principal i Jordi Masó com a professor, i també la menció didàctica de la formació instrumental. Actualment, estudia el carilló a la Reial Escola de Carilló Jef Denijn de Malines (Bèlgica), amb Koen Van Assche. Per altra banda, ha participat en nombrosos cursos internacionals de piano i també ha rebut classes magistrals dels pianistes Óscar Martín, Vladislav Bronevetzky, Alex Alguacil, Michał Białk, Gennady Dzubenko, Carles Lama, Albert Ginovart, Piotr Machnik, Rafael Salinas, Piotr Machnik i Alba Ventura, i dels carillonistes Anna Maria Reverté i Koen Cosaert.
Des de 2012, fa treballs d’investigació sobre campanologia i, concretament, sobre l’inventari, la catalogació i l’estudi de les campanes de Catalunya, i de la comarca del Gironès de forma integral; a més, ofereix conferències i participa en congressos carillonístics i campanològics. També és el secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.
Juan Francisco Ruiz començà els estudis de percussió a l’Escola Municipal de Música de Gallur. Posteriorment, es traslladà al Conservatori de Saragossa, on va obtenir les màximes qualificacions. Va formar part de l’Orquestra Simfònica de Galícia el 1996 i ha col·laborat amb l’Orquestra de Cadaqués, l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Simfònica de Navarra, l’Orquestra de Granada, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Regne d’Aragó i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.
En l’àmbit de la docència, ha estat professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (2004-2006), del Conservatori de Lleida (2006), del Conservatori Miguel Fleta de Montsó (2008-2012) i del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona (2008-2021). Ha impartit diversos cursos i classes magistrals, com per exemple al Conservatori d’Errenteria (Guipúscoa) i al Conservatori de Lleida, o al Curs per a Joves Músics de la Vila de Magallón (Saragossa). Actualment, és percussionista de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (des del 1997).
El carilló del Palau de la Generalitat
L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i pesa 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dona la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i va ser inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou instrument fou instal·lat sota l’impuls de la carillonista M. Dolors Coll, i va substituir el petit carilló de l’any 1927.
S’ofereixen audicions diàries, de dilluns a divendres, a les 12 i a les 18 hores, a càrrec de la carillonista del Palau; també alguns dissabtes a les 12 hores. Des del carilló també s’acompanyen tota mena d’actes protocol·laris.
Enllaç al programa del 30è Festival Internacional de Carilló de Barcelona: https://presidencia.gencat.cat/web/.content/carillo/XXXFestival/Programa-festival-XXX-2023.pdf