1. Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seran extremes gairebé a tot el país i amb menys probabilitat al prelitoral central i sud
  2. Sobretot a l’extrem nord-est la calor serà especialment intensa i es podran superar els 44ºC
  3. Protecció Civil demana a la ciutadania evitar estar a l’exterior les hores centrals del dia, fer menjars lleugers i hidratar-se molt sovint
  4. Es demana als ajuntaments que habilitin refugis climàtics (biblioteques, centres cívics, etc) perquè les persones que no tinguin confort tèrmic a casa s’hi puguin desplaçar


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa dimarts a partir del matí i de forma generalitzada a tot el país i amb menys probabilitat al litoral i prelitoral central i sud.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que aquesta tarda la calor intensa afectarà sobretot les comarques de la Noguera, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues.

Serà de cara a demà dimarts, i ja a partir del matí, quan la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà molt alta gairebé a tot el país, sobretot ala meitat nord (comarques de Lleida i Pirineu, Catalunya Central i Girona), i amb menys probabilitat al prelitoral i litoral central i sud.

Les comarques de Girona seran les que viuran el pic de calor més intens, i es podran superar puntualment els 44ºC. A les comarques de Lleida i Catalunya Central es podrà arribar als 42 i 43ºC; al Pirineu als 40º; al prelitoral entre 36 i 40º; i al litoral entre 32 i 35º.

Dimecres es mantindrà la calor intensa a la tarda però amb menys afectació territorial. L’avís per calor intensa afectaria ja únicament les comarques de Ponent, Catalunya Central i Terres de l’Ebre.

A més, l’SMC també ha emès per la propera matinada un avís per calor nocturna intensa a les comarques de l’extrem sud; i per la matinada de dimarts a dimecres a tot el litoral i prelitoral català.

Protecció Civil ha demanat alsajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

El Departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Els principals consells davant la calor són:

·Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

  1. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  2. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  3. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  4. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  5. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  6. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  7. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
1  

Imatges

alerta procicat calor

alerta procicat calor 179142