
El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit aquest vespre l’acte de lliurament dels Premis Tàstum 2010, acte que ha estat conduït per la companyia T de Teatre.
El president Montilla, que ha clos l’acte, ha dit que el sector agroalimentari és un dels puntals del nostre sector i que avui no es pot concebre cap projecte de país sense tenir en compte aquest sector. Segons el president, hi ha dos reptes que cal superar de cara el futur: per una banda, Montilla ha dit que en un món globalitzat és estratègic tenir garantit el subministrament d’aliments, motiu pel qual disposar d’una agricultura autosuficient és vital. D’altra banda, segons el president cal millorar en la comercialització dels nostres productes i millorar en la seva presència exterior. Montilla també ha afirmat que sobre la base de la qualitat, l’enginy i la confiança es superarà qualsevol repte.
Per la seva banda, el conseller Llena ha recalcat la importància del sector agroalimentari català i ha dit que amb fòrums com el Tàstum es pretén prestigiar i posar en valor la feina que es duu a terme des d’aquest sector.
Enguany, el Premi Tàstum Especial del Jurat ha estat ha estat per la sèrie La Riera, de TV3. És la sèrie més gastronòmica de Televisió de Catalunya, on la cuina és totalment autèntica. La Riera és la història d'una família que regenta un restaurant en un poble de la costa, i per tant, el cuinar i el menjar són dos pilars fonamentals de la sèrie. Un dels atributs a valorar d’aquesta producció és el fet que tots els plats es preparen expressament, es promou el producte de gran qualitat i de proximitat i només hi ha vins amb DO catalanes. La carta del restaurant, a més, s’adapta a cada temporada.
En l’edició d’aquest any, s’ha fet una menció especial a Ramon Roqueta Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi. Actualment, és el president d’honor del grup vitivinícola Roqueta Origen. Des de l’any 1999, ha exercit com a president de l’Associació Vinícola Catalana, càrrec que ha abandonat aquest estiu. En reconeixement a la seva llarga trajectòria va ser distingit amb la medalla de l’Agricultura Catalana, així com amb la medalla President Francesc Macià. La menció especial vol reconèixer la professionalitat d’aquest empresari català, que ha impulsat una important tasca vinícola al nostre país.
D’altra banda, el premi Tàstum de Difusió ha estat atorgat, a Jordi Estadella, a títol pòstum,pel seu compromís per la cuina i la gastronomia catalana. Gran defensor del sector agroalimentari català, Estadella va començar la seva carrera periodística a Radio Joventut, on donava vida a personatges com Tito B Diagonal, amb el qual feia gala del seu característic sentit de l’humor. L’any 1985 va debutar a televisió amb el programa Piano Bar de Televisió de Catalunya. Després va presentar el programa Filiprim, a la mateixa cadena. A Televisió Espanyola va presentar el programa No te rías que es peor i el concurs Un, dos, tres responda otra vez, entre d’altres. Des de l’any 1995, dirigia el programa L’aperitiu de boca en boca, a COMRàdio, on quedava palesa la seva passió per la cuina i la gastronomia. Una altra faceta coneguda d'Estadella va ser la de doblador: havia estat la veu d'actors com Peter Sellers i de personatges de ficció com l'Os Yogui i l'Inspector Gadget. Jordi Estadella va ser guardonat amb una menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació. Aquest premi, passarà a denominar-se a partir d’ara, Premi Tàstum Difusió Jordi Estadella.
El Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció ha estat per Josep Mª Albet, d’Albet i Noya, empresa de la que n’és director tècnic. Aquest celler és pioner a Espanya en el cultiu ecològic de vins i caves, al qual es dedica des de la seva fundació l’any 1978. Josep Mª Albet és un gran impulsor dels vins ecològics a la D.O. Penedès i darrerament ha estat un dels ferms defensors dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament, del xarel·lo. D’altra banda, Josep Maria Albet fa més de catorze anys que està treballant en la recuperació de varietats antigues de raïm que s’han trobat en diferents llocs de Catalunya (Penedès, Mallorca, Valls d’Àneu,...) així com en l’assaig de varietats creades fa trenta-quaranta anys i varietats resistents als fong. L’empresa exporta un 80% de la seva producció a gairebé tot el món, però el percentatge més alt arriba a Alemanya, seguit de Suïssa, Dinamarca, França, Estats Units i Japó. Els vins més premiats de la casa han estat el “Reserva Martí”, el “Xarel·lo Clàssic”, l’”Adrià” i el “Syrah”. Els productes d’Albet i Noya, a més de ser elaborats de forma 100% ecològica, busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l’experimentació en la producció. Un bon exemple n’és la col.laboració en la creació del primer gelat elaborat a partir de raïm Xarel·lo ecològic Albet i Noya, junt amb la casa de gelats Maxims de Barcelona i el Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal..
El Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització ha estat pel Celler de Gelida per promoure la gran diversitat dels vins i caves catalans al seu establiment. Des del 1895, aquest celler ofereix una amplíssima selecció de vins de tot el món, inclosos els catalans. Actualment, Toni Falgueres està al capdavant del negoci, i amb l’ajuda dels seus fills són cinc les generacions que han regentat aquest negoci. Per adaptar-se a les noves exigències del mercat, fa més de vint anys que Falgueres va transformar la tradicional bodega de barri en una tenda especialitzada, va crear una empresa distribuïdora i una altra d’importació de vins. Una de les seves màximes ha estat sempre la qualitat, conèixer qui és l’elaborador per fer-te una idea de la qualitat i la garantia del vi. Per aquest motiu, al Celler de Gelida no es ven cap vi que Falgueres no conegui personalment. L’altra màxima ha estat entendre el vi ja no com a simple negoci, sinó com a producte cultural. Una cultura del vi de la que Toni Falgueres sempre ha volgut fer-ne difusió i divulgació, per tal d’estendre el consum del vi sota el criteri de la moderació, i com a tret definitori de la nostra cultura mediterrània.
En el decurs de la gala també s’ha lliurat el Premi Tàstum al Jove Artesà Alimentació Innovador, el Premi Tàstum Innovació Tecnològica Agrària 2.009 i el Diplomes dels Mestres Artesans Alimemtaris 2.009.
En aquest sentit, el Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador ha estat per Lluís Estrada. Estrada presenta la segona generació de pastissers i actualment dirigeix la Pastisseria Canal, de Barcelona. Des de fa dos anys està impulsant un projecte de renovació, inspirat en la innovació constant, en el qual s’aprofita tant l’herència de quasi quaranta any d’història com una visió particular i nova del futur de l’ofici de pastisser. És promotor de Eat the art, exposició efímera d’art realitzada exclusivament amb xocolata. Ha estat premiat per la Federación de Industrias para Confitería, Panadería y Afines (FICOP) per la seva aportació al foment de l’harmonia entre l’art i la confiteria del xocolata. D’altra banda, ha estat jurat representant a l’Estat espanyol del Mondial des Arts Sucrés, i des del 2002 col•labora habitualment en la revista tècnica “La Confitería Española”.
Pel que fa al Premi Tàstum Innovació Empresa Agrària 2.009, el finalista ha estat Martí Verdés Maja, per la seva explotació d’agricultura i ramaderia ecològica. I el guardonat amb el Tàstum Innovació Empresa Agrària ha estat Jordi Vilarrasa Vilanova per la implantació d’un sistema de producció/venda de carn de porc, des de l’engreix dels animals fins a la venda de la seva carn fresca o embotits d’elaboració pròpia al mercat d’Olot.
Quan al Premi Tàstum Innovació Agroindústria 2.009, el finalista ha estat Promic S.A, per al disseny de nous productes estabilitzats en líquid per a l’alimentació del porcí i utilitza productes que per a la indústria alimentària humana són un residu. I el guanyador del Tàstum Embotits Salgot, S.A per a l’impuls d’un model agroecològic alternatiu de producció de porcs.
Finalment, enguany s’han lliurat 26 diplomes de mestres artesans alimentaris. En concret, corresponen per oficis, a 9 pastissers, 8 forners, 7 cansaladers-xarcuters, 2 xurrers. Per demarcacions, 13 pertanyen a les comarques de Barcelona, 6 a les de Girona, 5 a les de Lleida i els 2 restants a les de Tarragona.
18 d’octubre de 2010