El Govern avança en el desplegament de la Llei de la ciència amb l¿aprovació del reglament de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació

El Govern avança en el desplegament de la Llei de la ciència amb l'aprovació del reglament de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació

query_builder   18 juliol 2023 14:33

event_note Nota de premsa

El Govern avança en el desplegament de la Llei de la ciència amb l'aprovació del reglament de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació

  1. Pròximament, es posaran en funcionament el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) i el Consell del Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya
  2. Abans del gener de 2024, s’aprovaran el Pla estratègic universitari en recerca i transferència d’excel·lència i les estratègies sobre igualtat de gènere, ciència oberta i innovació i transferència de coneixement

El Govern continua complint amb el calendari previst de desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya (LCC), amb l’aprovació avui del reglament de funcionament intern de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI). La Llei marca un abans i un després pel que fa a la concepció del sistema de recerca català i consolida un marc de governança propi per enfortir la posició capdavantera de la ciència feta a Catalunya.

La CIRI és l’òrgan previst per la Llei er coordinar les competències de la Generalitat en matèria de foment de la recerca i de desenvolupament científic, innovació i transferència. Encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, a la CIRI s’hi apleguen els diferents departaments amb activitat en R+D+I per tal de definir les línies estratègiques de finançament públic en aquest àmbit.

El Reglament aprovat avui pel Govern a proposta del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, fixa la naturalesa de l’organisme, que s’estableix jurídicament com a comissió interdepartamental. Les funcions principals de la CIRI són fer propostes al Govern sobre polítiques coordinades, aplicacions pressupostàries, plans generals i estratègics i programes conjunts de recerca i innovació; la coordinació interdepartamental; l’avaluació dels programes en funcionament, o la promoció de les avaluacions sistèmiques periòdiques. També té l’objectiu d’elaborar estratègies de ciència oberta i igualtat de gènere en la ciència.

Desplegament de la LCC

La constitució de la CIRI, el passat mes de maig, va donar el tret de sortida al desplegament de la Llei. De forma prioritària, permetrà posar en funcionament els altres dos òrgans previstos a la llei: el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT), òrgan consultiu del Govern per prendre les grans decisions estratègiques de país en aquest àmbit, i el Consell del Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, assessor en polítiques de mecenatge en R+D+I.

A banda d’això, abans de gener de 2024 s’aprovaran els quatre plans i estratègies previstos a la llei:

  1. Pla estratègic universitari en recerca i transferència d’excel·lència. Preveu sotmetre l’activitat científica a una avaluació externa que, en cas de ser positiva, atorgarà una credencial per accedir a ajuts competitius.
  2. Estratègia d’igualtat de gènere a la ciència. Té com a objectiu promoure la paritat de dones i homes en tots els àmbits del sistema català de ciència i la incorporació de la perspectiva de gènere com una categoria transversal de la producció de coneixement.
  3. Estratègia de ciència oberta. Per tal de permetre que personal investigador dipositi la producció científica i les dades de l’activitat de recerca en repositoris amb accés obert i de manera entenedora.
  4. Estratègia d’innovació i transferència de coneixement. Per enfortir un ecosistema avançat en innovació alineat amb els reptes territorials, socials i empresarials i que promoguin una economia i una societat fonamentada en el coneixement.
undefined
undefined
undefined
undefined