1. La prova consistirà en quatre enviaments per zones geogràfiques
  2. La prova de Barcelona és la que té un major abast quant a població
  3. Tots els telèfons que es trobin a la demarcació rebran el següent missatge de text: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”


El pròxim 14 de setembre tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la vegueria de Barcelona (Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat) rebran un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil de la Generalitat. Tots els telèfons mòbils que estiguin a la zona, encara que els duguin persones que estan de pas per carretera o ferrocarril, rebran el següent missatge de text: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. El missatge s’enviarà en català, castellà i anglès.

La prova de Barcelona és la que té un major abast quant a població susceptible de rebre el missatge en cas d’emergència greu. En aquest sentit i per fer un millor seguiment i valoració de la prova, Protecció Civil dividirà la vegueria en quatre sectors els quals rebran el missatge en diferents hores del matí del dia 14 de setembre. L’enviament es farà de la següent manera:

  1. 10 hores: Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
  2. 11 hores: Barcelona
  3. 12 hores: Vallès Occidental
  4. 13 hores: Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat


El sistema d’enviaments massius a telèfons mòbils és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. Es farà servir només en els casos d’emergència greu en què l’autoritat de protecció civil hagi determinat que cal donar instruccions a la població sobre accions que ha de dur a terme com pot ser el confinament davant d’un accident químic o unes inundacions o bé accions que ha d’evitar fer.

El missatge arriba acompanyat d’un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge. Les persones que el rebin no han de trucar al 112, només cal que llegeixin el missatge abans de prémer la tecla que surti en pantalla per tal que el so finalitzi. Les persones que per raons de feina o bé per tenir una sensibilitat alta a certs sons no vulguin rebre’l, hauran de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo, tot i que hi ha alguns models de telèfon en els que les alertes sonen encara que sigui en mode avió.

D’altra banda, quan la ciutadania rebi el missatge, cal que el llegeixi i que tingui en compte, tal com indicarà el propi missatge, que no cal trucar al 112, ja que és una prova. Com que l’eina de missatgeria desenvolupada per l’Estat no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge, la Generalitat habilitarà, com s’ha fet en les quatre proves realitzades fins ara, una enquesta perquè els ciutadans informin de si han rebut o no el missatge, en quin idioma, de quina companyia són, etcètera. Es tracta d’una enquesta anònima que no recull cap dada.

Fins ara, s’han dut a terme quatre proves per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població. La primera, el 28 de febrer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la segona, el 12 d’abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès, en què es va produir una errada en l’enviament que va fer que molts telèfons no rebessin el missatge, la tercera, el 27 d’abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i la quarta, el passat 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès. 

Tota la informació sobre les alertes mòbils de Protecció Civil a https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/cecat/vols-rebre-alertes-protecciocivil/index.html#calendari-de-les-proves1  

Vídeos

prova alertes mobils