Govern

El Govern promou mesures per prevenir la infecció del VIH als centres penitenciaris

query_builder   19 octubre 2010 14:29

event_note Nota de premsa

El Govern promou mesures per prevenir la infecció del VIH als centres penitenciaris

  • Les mesures s'apliquen en 11 centres penitenciaris i inclouen accions d'educació sanitària o el foment de pràctiques higièniques al fer-se pírcings i tatuatges
  • Aquestes actuacions es porten a terme per cinquè any consecutiu i formen part d'un conveni amb el Ministeri de Sanitat i Política Social
 
El Govern impulsarà per cinquèany consecutiu mesures per prevenir la infecció per VIH als centres penitenciaris. Avui ha autoritzat la signatura d'un conveni amb el Ministeri de Sanitat i Política Social per impulsar programes de prevenció que evitin la propagació d'aquesta epidèmia.
 
El conveni preveu l'aplicació de mesures de prevenció en els centres penitenciaris, inclou programes d'educació sanitària i informació sobre el VIH/sida a interns, i la promoció de pràctiques sexuals més segures, tant en les relacions homosexuals com en les heterosexuals. També vol facilitar suport emocional i atenció psicològica als afectats pel VIH, així com activitats de millora en el compliment del tractament antiretroviral i de coordinació amb altres dispositius assistencials extrapenitenciaris.
 
D'altra banda, el conveni també preveu l'elaboració d'un programa pilot per tal d'oferir la realització de pírcings i tatuatges higiènics en un centre penitenciari (al C.P. de Joves, concretament) d'acord amb la normativa que regula aquestes pràctiques i els requisits higiènicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen. El conveni també dóna continuïtat als programes d'intercanvi de xeringues en els centres penitenciaris de Catalunya, atesa la seva eficàcia en la prevenció de la transmissió del VIH per via parenteral.

Les mesures de prevenció s'apliquen actualment als centres penitenciaris següents: C.P. Quatre Camins; C.P. Brians Homes I; C.P. Brians Dones; C. P Brians Homes II; C.P. Girona; C.P. Figueres; C.P. Dones de Barcelona (Wad Ras); C.P.de Joves; C.P. Homes de Barcelona (La Model); C.P. Tarragona; i C.P. Ponent (Lleida).
 
Participació dels interns
 
La implicació dels interns és fonamental en la lluita contra la infecció i per aquest motiu algunes de les activitats incloses en el conveni estan orientades a promoure la participació dels reclusos en motiu del dia mundial de la sida amb activitats diverses com l’elaboració i exposició de cartells i la realització d’un programa radiofònic.
 
La prevalença de la infecció pel VIH en els centres penitenciaris és elevada, per la qual cosa el Govern potencia intervencions preventives en aquest entorn i facilita la continuïtat de l'atenció prèvia a l'excarceració amb dispositius externs.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined