1. Estableix mesures de coordinació i actuació en tasques de prevenció, així com d’intervenció en cas de desconnexions de línies elèctriques o incendis actius.
  2. Totes les mesures sobre les línies elèctriques estan vinculades al nivell de Pla Alfa de risc d’incendi, el sistema operatiu del cos d’Agents Rurals.
  3. El primer conveni es va signar al 2015 i ara es renova per tal de fer front a les noves necessitats mediambientals en un context d’increment dels episodis de perill d’incendi


El Departament d’Interior i Endesa han signat un nou conveni de col·laboració per coordinar l’actuació en les línies elèctriques ubicades en les zones on hi hagi activat el nivell 2 o nivell 3 del Pla Alfa per l’increment del perill d’incendi forestal. La signatura forma part de l’aposta per ambdues parts de seguir treballant conjuntament en la protecció i preservació del medi natural.

El conveni, signat aquest mes de juliol, té com a objectiu establir les actuacions operatives de col·laboració i coordinació entre el Departament d’Interior, mitjançant la Direcció General dels Agents Rurals, i Endesa en matèria de protecció dels boscos i prevenció d’incendis forestals. Amb una vigència de 4 anys, actualitza el protocol que va signar-se per primera vegada el 2015.

L’actualització del protocol de col·laboració es duu a terme per tal de fer front a les noves necessitats mediambientals en un context de canvi climàtic que ha fet incrementar els dies en què incrementa el perill d’incendi forestal a Catalunya.

La Secretària General d’Interior, Tamara Garcia, i el director de distribució d’Endesa Catalunya, Francesc Alemany, van mantenir ahir al Departament d’Interior una reunió de treball, en el marc d’aquest conveni. Per part del Departament d’Interior, també en van formar part el Director General d’Agents Rurals, Marc Costa, l’inspector en Cap del Cos, Josep Antoni Mur, i el cap de l’àrea regional de l Catalunya Central, Jaume Torralba. I per part de la companyia Endesa, també hi van assistir el director d’operacions i manteniment de distribució, Jordi Casas, i el director de distribució a la zona de la Catalunya Central.

Reunió conveni Departament Interior i Endesa{"name":"2023/07/27/11/50/d35d9346-e958-4476-ac8f-01d91bad1688.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":114829}


Aposta per la prevenció

El conveni de col·laboració estableix que abans de l’inici de la campanya de prevenció d’incendis a Catalunya, Endesa realitzarà una revisió termogràfica dels trams de línia elèctrica de mitja i alta tensió que discorren per les zones boscoses dels “Perímetres de Protecció Prioritària (PPP)” que identifica el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Dins d’aquesta tasca preventiva, ambdues parts també acorden treballar amb les persones propietàries de les finques per on transcorren les línies elèctriques per tal de poder realitzar les tasques de tala i esporga necessàries per mantenir els corredors tallafocs.

El Cos dels Agents Rurals i Endesa també han establert un protocol d’actuació durant la campanya de prevenció d’incendis. Contempla d’una banda, un intercanvi d’informació entre la companyia elèctrica i el Cos operatiu sobre les activacions i desactivacions del Pla Alfa. Però també que l’empresa retirarà el mecanisme de reconnexió automàtica de les línies de mitja i alta tensió afectades pels nivells 2 i 3 del Pla Alfa per evitar possibles ignicions. En aquests casos, si es produeix una incidència, l’equip d’Endesa en coordinació amb Agents Rurals, revisarà físicament la línia elèctrica per comprovar que no hi hagi cap element de risc envers la pròpia xarxa elèctrica, el medi ambient o el personal dels cossos d’emergències que hi hagi a la zona. Un cop realitzada la revisió física, identificada i aïllada la potencial incidència, des del Centre de Control de Distribució es reconnectaria la línia de forma telemàtica. També s’estableix especial vigilància i atenció als Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) degut a les característiques de la seva massa forestal.

El conveni també incorpora un protocol d’actuació i coordinació en cas d’un incendi actiu. En aquest cas, s’estableix que els Agents Rurals oferiran suport al personal tècnic de la companyia per tal que puguin treballar de forma segura en la ràpida reposició del subministrament elèctric. I es defineixen mesures de desconnexió de la xarxa que siguin necessàries per facilitar les feines d’extinció d’un incendi amb seguretat.

Es crea una comissió de seguiment entre ambdues parts i es planifica la realització de formació i sessions informatives entre el Cos d’Agents Rurals i els tècnics de distribució i del Centre de Control d’Endesa a Catalunya.

El Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d'incendi forestal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d'anàlisi.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa.

1  

Imatges

Reunió entre el Departament Interior i Endesa per conveni i col·laboració amb Agents Rurals

Reunió entre el Departament Interior i Endesa per conveni i col·laboració amb Agents Rurals 114829