1. La consellera de la Presidència ha participat en l’obertura de l’Assemblea de l’Associació de Micropobles de Catalunya d’aquest 2023 celebrada a l’Estany
  2. Vilagrà ha refermat el compromís del Govern amb el món local anunciant també una nova convocatòria 2025-2028 del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) i la creació de l’Estatut de municipis rurals


La consellera Vilagrà ha presidit la reunió de l'Assemblea de Micropobles de Catalunya.
La consellera Vilagrà ha presidit la reunió de l'Assemblea de Micropobles de Catalunya.
{"name":"2023/07/29/13/36/ed8488f2-a041-486d-bf3b-4b183b4d6f54.jpg","author":"Gerard Magrinyà","type":"0","location":"0","weight":72740}

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha anunciat que el Govern està treballant en “la necessària” Llei de Governs i Finances Locals que permetrà “donar resposta a les necessitats del món local” i avançar cap “a un model més suficient, més anivellador i més solidari” per tal “d’afavorir més aquells que ho necessiten”.

La consellera ha fet aquestes declaracions en l’obertura de l’Assemblea de l’Associació de Micropobles de Catalunya d’aquest 2023 que s’ha celebrat a l’Estany. Durant la seva intervenció, Vilagrà ha informat que el Govern ja ha encarregat a un grup d’experts en dret local la redacció de la llei, que previsiblement, podria comptar amb un primer esborrany a finals d’aquest 2023.

Segons Vilagrà, les mesures que està impulsant el Govern respecte al món local permetran “fer el gir que necessita el món local de forma urgent”. Per això, ha assegurat que l’Executiu està “treballant intensament per uns fonaments bàsics per als governs locals, especialment dels micropobles, i així millorar la vida dels catalans i catalanes”.

Com a exemple d’aquesta voluntat, la consellera de la Presidència ha anunciat que el Govern està redactant una nova convocatòria 2025-2028 del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC). Vilagrà ha assenyalat que el nou Pla serà “molt més àgil, menys burocràtic i més flexible per als ajuntaments” perquè “pugueu decidir allà on voleu destinar els recursos”.

D’altra banda, Vilagrà ha informat que el Govern també està treballant en la creació de l’Estatut de municipis rurals. Aquesta nova eina, que està previst que es pugui tramitar al Parlament a partir de l’any vinent, “facilitarà la gestió de la governabilitat en els vostres municipis, respectant la vostra realitat” i “ajudarà a afavorir el repoblament de les àrees rurals”.

En l’obertura de l’Assemblea, la consellera Vilagrà ha agraït la tasca de l’Associació de Micropobles de Catalunya en “la defensa de la ruralitat i el dret a viure amb igualtat de condicions en els municipis amb poca densitat de població” i ha traslladat la voluntat del Govern per seguir treballant plegats per impulsar mesures dirigides al món local.

Un Govern compromès amb el món local

El maig del 2022, el Govern va aprovar l’Agenda Rural de Catalunya, un document que identifica les necessitats i reptes del territori rural per així garantir-ne les condicions de vida i desenvolupament. Des de la seva aprovació, l’Executiu està impulsant actuacions per tal de planificar polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país.

D’altra banda, el Govern ha augmentat fins a un 20% la dotació pressupostària que poden percebre els municipis petits del Fons de Cooperació Local per combatre els efectes de l’impacte del canvi climàtic i l’augment dels preus dels subministraments bàsics.

331 micropobles a Catalunya

Catalunya compta actualment amb 331 micropobles amb menys de 500 habitants i 260 pobles que tenen entre 500 i 2.000 habitants. Per tal de donar veu als micropobles de Catalunya, es va fundar l’Associació de Micropobles de Catalunya, que vetlla per donar veu als ajuntaments, per millorar la seva capacitat de gestió i la qualitat de vida de les persones que hi viuen, i defensar la ruralitat i el repoblament de Catalunya.