La consellera Ubasart durant una visita a l'Espai Macià.

Justícia aportarà 80.000 euros a l'Espai Macià en els propers quatre anys per impulsar la memòria democràtica

query_builder   4 agost 2023 09:23

event_note Nota de premsa

Justícia aportarà 80.000 euros a l'Espai Macià en els propers quatre anys per impulsar la memòria democràtica

  1. L’acord, que té una vigència de quatre anys, permet impulsar, dinamitzar i difondre l’activitat memorialista de l’Espai Macià, a les Borges Blanques
  2. El Departament hi invertirà 20.000 euros anuals fins al 2026, una inversió total de 80.000 euros

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha signat un conveni de col·laboració entre la Direcció General de Memòria Democràtica, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de les Garrigues i l’Ajuntament de les Borges Blanques. El Departament de Justícia aportarà 80.000 euros en els pròxims quatre anys amb la finalitat de fomentar les activitats de memòria democràtica a l’Espai Macià, situat a les Borges Blanques.

En paraules de la consellera, “és important que les institucions col·laborin en la difusió de figures rellevants en la història del país”. En aquest sentit, ha asseverat que el centre “és un punt de referència per conèixer la biografia del primer president de la Generalitat de la segona república que, com sempre diem, és l’antecedent immediat de la democràcia actual”.

D’altra banda, Ubasart ha destacat les activitats educatives de l’Espai Macià, en tant que “entronquen amb un dels objectius del Memorial Democràtic, que és precisament el de connectar i fer pedagogia amb les generacions més joves”. També ha fet una crida a visitar l’exposició permanent per “entendre la complexitat de la figura d’un dels referents del catalanisme”.

L’Espai Macià és un referent a Ponent per a la recuperació, la preservació i la divulgació de la memòria democràtica de Catalunya. Per aquesta raó, i per bé que les parts implicades han impulsat projectes comuns amb anterioritat, l’objectiu del conveni és constituir un compromís formal de cooperació que afavoreixi l’impuls, la dinamització i la difusió cultural del centre. Es tracta d’una entesa en la mateixa línia del conveni signat el 2020 a l’Espai Lluís Companys, a Tornabous.

En el marc del conveni, el Departament de Justícia, Drets i Memòria es compromet, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica, a aportar anualment 20.000 euros al centre, fins a l’any 2026. Per tant, suposa una inversió total de 80.000 euros.

Tot i que la col·laboració té una vigència de quatre anys, es pot prorrogar de mutu acord per quatre anys addicionals. Així mateix, amb la finalitat de vetllar pel desenvolupament correcte de les actuacions que s’hi preveuen, es constituirà una comissió formada per un representant de cada entitat signant.

L’Espai Macià

L’abril de 2011 es va inaugurar l’Espai Macià, a les Borges Blanques, un equipament cultural que difon la trajectòria i el llegat de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya entre 1931 i 1933. A l’Espai es recupera i comparteix el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat al líder polític que va proclamar la República i que va liderar la Generalitat de Catalunya.

El centre acull una exposició permanent per descobrir la faceta humana, cultural, ideològica i política de Francesc Macià, i endinsa els visitants en la seva època, però també en anys posteriors, fins a arribar a avui en dia, per tal de mostrar la vigència del seu projecte social i polític.

L'equipament ofereix tallers, activitats didàctiques i trobades d’aprenentatge sobre Francesc Macià, la història contemporània europea, els drets humans i la cultura democràtica. També s’hi organitzen conferències, debats i actes diversos sobre el valor de la llibertat dels pobles.

Des de l’any 2021, l’Espai Macià forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, impulsada pel Memorial Democràtic.

2  

Imatges

La consellera Gemma Ubasart, durant una visita a l'Espai Macià de les Borges Blanques.

La consellera Gemma Ubasart, durant una visita a l'Espai Macià de les Borges Blanques. 2723733

Imatge d'arxiu d'una visita de la consellera Ubasart a l'Espai Macià, a les Borges Blanques.

Imatge d'arxiu d'una visita de la consellera Ubasart a l'Espai Macià, a les Borges Blanques. 2897222

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined