Els Bombers de la Generalitat treballaran durant tota la nit en les tasques d’extinció de l’incendi de Portbou, que roman actiu.

L’alerta d’incendi ha saltat aquesta tarda a les 16.39 h i des de llavors hi treballen 66 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i 10 més dels Sapeurs Pompiers des Pyrénées Orientales. Tot plegat, 230 bombers i bomberes. El fort vent ha impedit treballar als mitjans aeris, que ho intentaran de nou a partir de primera hora del matí.

Els treballs dels Bombers de la Generalitat s’han concentrat a última hora de la tarda en el flanc dret de l’incendi, per tal d’escanyar-ne el cap; el flanc esquerre es manté actiu. Els Sapeurs Pompiers han treballat en dos punts en col·laboració amb els efectius catalans, i també han treballat subministrant aigua als vehicles d’extinció.

L’incendi, que s’ha originat al Coll del Suro, a prop del pantà de Portbou, ha avançat en direcció sud empès per la tramuntana. Gran part de la zona afectada correspon a terreny de pasturatge de la vaca ripollesa transhumant; cosa que ha alentit l’avenç de les flames.

L’inspector Santi Lleonart, cap de l’operatiu, ha explicat que estem davant d’un “incendi complicat, d’orografia escarpada. El vent complica les coses. Tenim un incendi actiu amb molts fronts, qualsevol flanc pot convertir-se en cap i fer carreres: hi ha focus secundaris inconnexos en llocs on encara no hi hem arribat. Es treballa perquè l’incendi no s’eixampli i es mantenen els confinaments preventius a causa dels canvis sobtats de vent, que no permeten moure la gent de forma segura”.

L’escenari no és favorable a l’extinció, ha seguit explicant el comandament, perquè el vent es reforça. Tot i això, no hi ha habitatges en risc imminent. L’afectació als municipis i nuclis habitats és una prioritat pels efectius d’extinció.

L’incendi ha consumit aproximadament 200 hectàrees, segons ens Agents Rurals, i té un potencial de 400.

Proteccio civil de la Generalitat ha desplaçat dos tècnics de la operativa territorial al Centre de Comandament Avançat (CCA) per participar a les reunions de coordinació de l‘incendi. Es manté la comunicació amb Adif en relació a la circulació de trens per la zona afectada per l’incendi. El confinament al municipi de Colera, al càmping Sant Miquel i a la zona de La Rovellada es manté vigent. Des de Protecció Civil s’ha mobilitzat la Creu Roja a la zona de l’incendi amb voluntariat i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament. També s’havien demanat matalassos per portar a la sala polivalent de Colera, habilitada per si les persones que han quedat aïllades al municipi hi havien de passar la nit, tot i que finalment no ha fet falta.

El Cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi de Portbou afecta una superfície aproximada d'unes 200 hectàrees, segons dades provisionals de les 22.00 h. Efectius continuen treballanten la investigació de les causes. El Cos d'Agents Rurals fa una crida a extremar les precaucions i informa que demà dissabte el nivell 3 del Pla Alfa estarà activat a 42 municipis de 7 comarques i es restringeixen els accessos a 4 espais naturals protegits.: els Ports, Cardó-Boix,Tivissa-Vandellós i Cap de Creus.

A efectes de mobilitat, la carretera N-260 està tallada entre Llançà i la frontera (km 0-14,5) per permetre la mobilitat als efectius d’emergències, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT).

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de les xarxes socials dels Bombers de la Generalitat i del web incendisforestals.gencat.cat

Cerdanyola del Vallès, 4 d’agost de 2023

22.30 hores