Conseller Elena amb mitjans de comuicació

Conseller Elena sobre l'incendi de Portbou: "El principal objectiu d'avui és fixar el flanc dret"

query_builder   5 agost 2023 13:19

event_note Nota de premsa

Conseller Elena sobre l'incendi de Portbou: "El principal objectiu d'avui és fixar el flanc dret"

  1. El conseller Elena destaca que el més rellevant és que la baixada de vent permetrà la utilització de dos AVA (Avions de Vigilància i Atac) dels Bombers de la Generalitat.
  2. El conseller reitera l’agraïment als cossos operatius de seguretat i emergències per la feina extraordinària que han fet i pel treball que continuaran realitzant amb molta intensitat. Fixant-se, en tot moment, en el flanc dret perquè no s’escampi. 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que “la baixada de vent i l'activació de dos AVA ens ajuda a avançar amb l'objectiu d'avui: fixar el flanc dret, que és el més important perquè, en cas d'escampar-se, podria ampliar el perímetre de l'incendi”. 

El titular d’Interior ha explicat que “estan treballant entorn 100 dotacions, uns 300 bombers i bomberes” i ha ressaltat que “aquest incendi és derivat del fort vent i també de la calor, però molt particularment del vent”. Elena ha afegit que han cremat entorn d'unes 500 hectàrees.

Elena ha agraït la feina dels cossos operatius i emergències i ha assegurat que “seguirem treballant amb molta intensitat i molt centrats a fixar el flanc dret perquè no s’escampi, i, per tant, que no generi nous brots i nous inicis a altres indrets.” 

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant aquest migdia a l’incendi originat ahir, 4 d’agost, a Portbou (Alt Empordà). En l’operatiu hi treballen 300 persones entre bombers i bomberes professionals i voluntaris, auxiliars forestals, personal sanitari, pilots, conductors i operadors. 

Els treballs d’aquest matí han consistit a evitar que el foc entri a la carena principal i s’obrís cap a Llançà, i l’objectiu s’ha aconseguit, segons els comandaments del Cos, que es mantenen prudents davant un foc empès per una forta tramuntada, però que també admeten que s’està treballant de manera més còmoda que en hores anteriors. S’ha aconseguit tancar la cua de l’incendi, un terç del flanc dret, que és el que més preocupa perquè pot assolir un potencial de 2.700 hectàrees, i el flanc esquerre està confinat per la carretera N-260. Un repunt de la tramuntana, però, ha creat una represa en la zona estabilitzada i les flames han fet una carrera que ha causat diversos focus secundaris. Per aquest motiu ha calgut confinar el Port de Llançà i evacuar Guifreu. A migdia s’han enlairat dos Avions de Vigilància i Atac (AVA), que s’han sumat als cinc helicòpters bombarders que treballen des del matí.

L'incendi iniciat ahir a Portbou afecta un perímetre d’unes 600 hectàrees dels termes municipals de Portbou i Colera, segons dades provisionals de les 12.00 hores del 05/8. Amb tot, a la superfície perimetral s’hauria de restar un 10% aproximat de zones interiors. La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menors mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d’aquest incendi, que ha afectat l’espai protegit del massís de l’Albera.

El Cos d’Agents Rurals fa novament una crida a extremar les precaucions arran d’aquest episodi d’elevat perill d’incendi forestal que va començar el 3 d’agost. Aquest dissabte hi ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 44 municipis de 7 comarques. Hi ha restringits els accessos a 4 espais naturals protegits: Els Ports, Cardó-Boix, Tivissa Vandellós i Cap de Creus.

Aquests controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.  

A causa d’un vent de certa intensitat i humitats baixes i a les zones amb una sequera acumulada important, com Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior de les Terres de l’Ebre, es donen les circumstàncies que poden produir incendis forestals amb una ràpida evolució. La previsió és que la situació es mantingui durant el cap de setmana, amb una tendència a la millora diumenge al migdia. 

Mentre duri l’activació, els Agents Rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Els confinaments en vigor aquest matí es mantenen. Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). En aquests moments en aquests moments es manté l’ordre de confinament del municipi de Colera, zona de La Rovellada i càmping Sant Miquel. En aquest sentit, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha fet un nou enviament d’un missatge de veu i també una alerta de Protecció Civil als mòbils de la zona afectada indicant aquesta ordre.

Dos tècnics de l'operativa territorial de Protecció Civil segueixen al Centre de Comandament Avançat (CCA) per participar en les reunions de coordinació de l'incendi. Igualment, es manté la comunicació amb Adif en relació amb la circulació de trens per la zona afectada per l’incendi.

D’altra banda, l’incendi de Portbou ha provocat talls en el subministrament elèctric que afecten 1.583 abonats. Els Bombers han col·laborat també en la resolució d’incidències en els subministraments de llum i telefonia de la zona, que al migdia havien minvat significativament.

Pel que fa a les evacuacions, durant la nit, 140 persones han estat acollides al pavelló municipal de Llançà i al Centre d'acollida de Portbou, a l'antic teatre, han pernoctat 12 persones. Cal recordar, també, que des d’ahir a la tarda, des de Protecció Civil es va mobilitzar la Creu Roja a la zona de l’incendi amb voluntariat i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament.

El Servei Català de Trànsit informa que L'N-260 continua tallada de Portbou a Llançà, entre els punts quilomètrics 14,5 i 0,5.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través del Twitter dels Bombers de la Generalitat @bomberscat i del web incendisforestals.gencat.catundefined
undefined
undefined
undefined