1. No queda cap municipi en nivell 3 del Pla Alfa a Catalunya i s'han reobert tots els espais naturals
  2. Ha estat la tercera activació del nivell 3 de Pla Alfa per part del Cos d'Agents Rurals en aquesta campanya forestal
  3. Protecció Civil ha desactivat aquest matí l'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i es passa a situació de Prealerta
  4. El nivell 2 del Pla Alfa per elevat perill d'incendi avui està activat a 8 comarques

El Cos d'Agents Rurals tanca avui l'episodi de perill d'incendi forestal amb 726 actuacions de prevenció i 20 denúncies. La majoria estan relacionades amb la restricció d'accessos als espais naturals però també amb inspeccions d'activitats amb risc.

L'episodi, que ha durat 5 dies, es va iniciar el dia 3 d'agost amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa a 23 municipis de 5 comarques. I s'ha donat per finalitzat a les 00.00 hores d'avui dimarts 8 d'agost. Es tracta de la tercera activació del nivell 3 de Pla Alfa per part del Cos d'Agents Rurals en aquesta campanya forestal.

L'activació va venir motivada per les condicions de vent de certa intensitat i humitats baixes en zones del territori amb sequera acumulada: Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior de les Terres de l'Ebre. Amb aquestes circumstàncies, qualsevol ignició podria produir incendis forestals amb una ràpida evolució.

En un inici de l'episodi es van restringir els accessos a tres espais naturals protegits: Els Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus. L'episodi va evolucionar i el dia 6 d'agost va arribar al seu pic més alt i el nivell 3 del Pla Alfa es va activar a 58 municipis de 8 comarques i els tancaments van arribar a afectar 6 espais naturals: l'Albera, el Montgrí, Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-Boix i cap de Creus.

Tancament Pla Alfa nivell 3{"name":"2023/08/08/13/31/ef05f4b1-fc76-4183-8e01-d128d66d142f.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":290967}


Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest matí l'alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i es passa a situació de Prealerta, atès l'estat de l'incendi de Portbou i que hi ha avís d'augment de les temperatures. El Pla INFOCAT es va activar dijous, arran de la previsió de forta pujada de temperatures i del risc d'incendi, després d'una reunió del comitè tècnic del Pla INFOCAT, en el que participen tots els operatius i organismes implicats en la prevenció d'incendis.

Incendi a Portbou

Dins aquest episodi, el divendres 4 d'agost, va començar un incendi forestal a Portbou, que ja ha estat extingit pels Bombers, i ha afectat un total de 531,75 hectàrees segons els darrers càlculs perfilats amb imatges aèries i de satèl·lit.

S'han vist afectats els termes municipals de Portbou, amb 191,01 hectàrees i Colera amb 340,73. Pel que fa al tipus de terreny, l'incendi ha afectat 490,58 hectàrees de matollar i arbrat, 18,79 de pastures, 7,60 de conreus i 7,76 urbanes. Un total de 319,38 hectàrees han afectat el massís protegit de l'Albera. Efectius del Cos d'Agents Rurals estan treballant en la investigació de la causa d'aquest incendi.

Tot i la millora de les condicions meteorològiques, el Cos d'Agents Rurals fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural per prevenir possibles incendis, tot recordant que a dia d'avui hi ha 8 comarques a nivell 2 de Pla Alfa i properament es preveuen pujades de temperatures a tot el territori.

Nivell 3 del Pla Alfa

El nivell 3 del Pla Alfa suposa que els Agents Rurals fan vigilància i prevenció d'incendis de forma exclusiva i es reforça la vigilància aèria. També el GEPIF (Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) estan sobre el terreny fent vigilància.

A més, quan hi ha restriccions de massissos naturals protegits, s'intensifica la vigilància en aquests espais junt amb Mossos d'Esquadra, ADF, voluntaris de Protecció Civil i personal dels parcs.

L'activació d'aquest nivell, el màxim previst, comporta la suspensió d'activitats amb risc de provocar un foc forestal.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d'incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d'anàlisi.

El Mapa de perill d'incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d'Incendis Forestals. Aquest mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l'any.

El mapa interactiu del Pla Alfa d'Agents Rurals es pot consultar a la web https://interior.gencat.cat/plaalfa.

1  

Imatges

Tancament Pla Alfa Nivell 3

Tancament Pla Alfa Nivell 3 290967