Un dels objectius és ampliar el fons del Museu Virtual de la Guerra Civil Espanyola i també incorporar-hi els textos en llengua catalana
El Govern de la Generalitat, a través del Memorial Democràtic del Departament de Justícia Drets i Memòria, i la Trent University, situada a Peterborough (Ontario, Canadà), signaran un conveni de col·laboració per potenciar la recerca, la difusió i el foment de la memòria democràtica, especialment del període de la Guerra Civil i el franquisme. Així ho ha aprovat aquest matí el Govern, durant la reunió del Consell Executiu.
L’acord neix de l’interès mutu i la voluntat compartida d’ambdues institucions per treballar conjuntament. Per tot, el conveni suposa un compromís formal de cooperació, els resultats del qual es publicaran al Museu Virtual de la Guerra Civil Espanyola, entitat que forma part de la Trent University.
Entre les accions previstes, destaca el compromís del Memorial Democràtic pel que fa a la traducció en llengua catalana dels textos del museu. Aquest fet té l’objectiu d’estimular el coneixement i l’ús del català, així com difondre el coneixement de la Guerra Civil en aquesta llengua. D’altra banda, la Trent University es compromet a incloure en el web del museu una selecció d’entrevistes del Banc Audiovisual de Testimonis, arxiu oral que recull la pluralitat de les memòries de la història recent de Catalunya.
En nom del Govern, signarà l’acord la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, presidenta del Memorial Democràtic; per part de la Trent University, Leo Groarke, president i rector de la universitat.
La col·laboració té una vigència de quatre anys, que es pot prorrogar de mutu acord per quatre anys addicionals. A més, a fi d’assegurar el desenvolupament correcte de les activitats i els compromisos previstos, es constituirà una comissió formada per dos representants de cada entitat.
Trent University, la primera universitat que té un museu dedicat a la Guerra Civil
La Trent University és una universitat pública de Peterborough (Ontario, Canadà), titular del Museu Virtual de la Guerra Civil Espanyola. Aquest és el primer museu virtual interdisciplinari dedicat al conflicte, fruit de la recerca desenvolupada des del mateix centre universitari, i amb la col·laboració internacional de nombroses institucions, experts i investigadors. Ofereix una explicació global del conflicte des de diverses perspectives interdisciplinàries: la història, l’arqueologia, les humanitats digitals i els estudis literaris i culturals.
El Memorial Democràtic i la recuperació de la memòria
El Memorial Democràtic és la institució de la Generalitat de Catalunya que té com a missió recuperar, commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980). Aquest període històric comprèn la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició a la democràcia. El Memorial Democràtic posa un èmfasi especial en la recuperació de la memòria de les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com en la repressió perpetrada per la dictadura franquista a persones i col·lectius (incloent-hi la llengua i la cultura catalanes), l’exili i la deportació.
El Memorial Democràtic rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya. Posa al centre de la seva activitat la dignitat de la persona, els valors democràtics i el respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc.