1. Els centres educatius de la vegueria acolliran al voltant de 1.500 alumnes d’infantil, més de 3.700 de primària i 2.700 dels cursos de secundària obligatòria.
  2. Gairebé 800 alumnes s’han matriculat en cursos de batxillerat.
  3. L'Alt Pirineu i Aran incorpora tres llars d’infants als centres educatius gestionats pel Departament d’Educació.

Els centres educatius de l’Alt Pirineu i Aran han iniciat aquest dimecres el nou curs escolar amb 8.703 matrícules en els cicles d’infantil, primària i secundària. En concret, 1.450 alumnes s’han inscrit a cicle infantil, 3.706 a primària, 2.759 a secundària obligatòria i 788 a batxillerat.

Gairebé 9 de cada 10 alumnes iniciaran el curs en centres públics. En aquests centres, el segon cicle d’educació infantil –corresponent als cursos d’I3, I4 i I5– comptarà amb un total de 1.237 alumnes. En educació primària, hi haurà 3.125 alumnes, i en secundària obligatòria n’hi haurà 2.298.

A aquestes xifres cal sumar-hi les matrícules de l’alumnat de batxillerat, que com ja s’ha apuntat enguany se situen en 788. Aquestes corresponen majoritàriament al batxillerat ordinari, tot i que també n’hi ha de batxibac (a la Pobla de Segur, Vielha, la Seu d'Urgell i Puigcerdà), batxillerat artístic (a Tremp i la Seu d'Urgell) i batxillerat esportiu (a la Pobla de Segur).

Augmenten en gairebé 60 les dotacions de personal docent de la vegueria

El Departament d’Educació ha incrementat gairebé un 6% les dotacions de personal docent de la vegueria, amb 58 noves dotacions. Aquesta xifra equival al nombre de jornades completes de professionals de l’educació que s’afegeixen als centres educatius de la vegueria, amb l’objectiu de reduir ràtios, millorar la qualitat de l’ensenyament i reforçar l’escola inclusiva. Aquestes dotacions addicionals es distribuiran principalment entre instituts (27), escoles (27) i un institut escola (3); la dotació restant es destinarà a altres serveis educatius. Gràcies a aquest increment, les dotacions de plantilla docent a l’Alt Pirineu i Aran passen de les 981 del curs 2022-2023 a les 1.039 d’aquest curs.

Continua l’aposta per les llars d’infants rurals

En el segon curs de gratuïtat d’infantil 2, la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran incorporarà tres llars d’infants a les instal·lacions de centres educatius gestionats pel Departament d’Educació. Es tracta de les escoles bressol que obriran les seves portes a l’Escola Estudi Alejandro Casona, a Les; l’Escola Pere Sarret, de la ZER Baridà-Ballia, a Martinet; i l’Escola Vidal i Abad, de la ZER Alta Ribagorça, a Vilaller. Segueix avançant així la política de foment del 0-3 a l’entorn rural. Aquestes tres llars d’infants se sumen a les vuit que ja gestionava el Departament d’Educació al conjunt de la vegueria.

Primer curs amb vals escolars de 100 euros

El nou curs arrenca amb dues novetats significatives. D’una banda, el val escolar de 100 euros per a cada estudiant de primària per comprar llibres de text i material escolar, que moltes famílies ja han utilitzat per a la preparació de l’inici de curs. De l’altra, la figura de referent de coeducació, convivència i benestar emocional, que es posarà en marxa a tots els centres educatius de Catalunya.

A més, amb l’objectiu de facilitar al personal docent la detecció de violències als centres, es fusionen en un únic document els protocols de violències masclistes, LGBTI-fòbia, assetjament i odi, i discriminació. També s’implanta el Registre de Violències contra l’Alumnat (REVA) per millorar la detecció i seguiment dels casos de violències als centres educatius.