El conseller de Salut durant la inauguració del centre

Balcells inaugura el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell

query_builder   6 setembre 2023 15:40

event_note Nota de premsa

Balcells inaugura el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell

  1. Per construir-lo s'hi han destinat 15 milions d'euros procedents de recursos propis de l'hospital i en el disseny s'ha posat el focus tant en la sostenibilitat com a dignificar els espais per a una millor atenció de les persones
  2. Actualment el centre es troba immers en un procés de reconversió de les unitats de llarga estada de salut mental, la qual cosa implica un canvi i una potenciació dels serveis comunitaris amb l'objectiu d'evitar els ingressos de llarga durada
  3. El nou edifici acull pacients de salut mental i atenció intermèdia: dues unitats d’atenció psicosocial de l’àrea de rehabilita
El conseller Balcells ha inaugurat el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell.{"name":"2023/09/06/15/42/0c1aaf75-3dc0-4696-a288-b3b933cf2ef4.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":246309}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat avui a Martorell el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries. A l'acte l’han acompanyat el director gerent del centre, el doctor Jesús Ezquerra; la superiora de l'Hospital Sagrat Cor, sor Isabel Blázquez, així com representants de Germanes Hospitalàries Espanya, com Alberto Martín de la Mata i José Antonio Larraz, director general i director de l'Àrea Assistencial i Educativa, respectivament. També hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; la regidora d'Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i el primer tinent d'alcalde, Lluís Amat.

Durant la visita als nous equipaments, el conseller de Salut ha volgut conèixer de primera mà dels professionals del centre les impressions i el canvi que ha suposat aquest equipament, així com les necessitats del seu dia a dia.

Aquest nou equipament, que avui s’inaugura oficialment tot i que va iniciar l’activitat fa uns mesos, consta de quatre plantes, amb una superfície total de 8.000 m2, i en la construcció s'han invertit 15 milions d'euros a partir de recursos propis de l'hospital.

Les noves instal·lacions, a més d'acollir dues unitats d’atenció psicosocial de l’àrea de rehabilitació de llarga estada de salut mental amb una capacitat de 30 llits cadascuna, també integren l'Equip de Valoració Integral Ambulatòria (EAIA) de trastorns cognitius, el Programa d'Atenció Domiciliària (PADES), i els serveis centrals de Farmàcia Hospitalària, així com espais de suport administratiu i de docència.

Durant la inauguració, el conseller Balcells ha destacat que “avui és un dia de bones notícies perquè aquest nou equipament contribuirà a millorar l’atenció intermèdia i, sobretot, en salut mental, on tenim unes necessitats que han anat en augment i que des del sistema de salut hem d’abordar. Aquest repte l’encarem amb bons professionals, que tenen experiència i vocació de servei, en un moment en què estem canviant el paradigma d’atenció a les persones i les estem posant al centre”.

En la seva intervenció, el Dr. Ezquerra ha posat èmfasi en el procés de reconversió de les unitats de llarga estada de salut mental impulsat pel Departament de Salut.

L’Hospital Sagrat Cor forma part de les cinc experiències pilot que s’estan desenvolupant a Catalunya. Aquest procés implica un canvi de model basat en la potenciació dels serveis comunitaris per tal d'evitar els ingressos de llarga durada. “De fet, a dia d’avui ja hem tancat més de quaranta llits de llarga estada i seguim treballant per tal que aquest procés d’externalització de pacients de les unitats de llarga durada sigui amb el suport social adequat i assegurant-ne la continuïtat assistencial. Per altra banda, aquest nou edifici, amb el seu disseny polivalent, està preparat per donar resposta a futures necessitats del territori en l’àmbit de la salut mental o de l’atenció intermèdia”, ha destacat el director gerent de l’Hospital.

Per la seva banda, sor Isabel Blázquez ha explicat que amb aquest equipament s’ha volgut posar una cura especial a la dignificació dels espais perquè les persones rebin la millor atenció possible, pensant no només a oferir-los els millors tractaments, sinó, també, uns espais confortables, saludables i sostenibles. La superiora del Centre també ha recordat el compromís amb la salut mental de la Congregació de Germanes Hospitalàries des dels seus orígens, amb una atenció centrada en la persona i un enfocament continu en la humanització, recuperació i integració comunitària, incorporant els avenços en el tractament i atenció a la malaltia mental. “La col·laboració amb el Sistema Públic de Salut i Social forma part del nostre ADN i ens permet, d'una banda, donar resposta a les noves necessitats d'atenció en l'àmbit de la salut mental, i d'una altra que el mateix sistema públic es beneficiï de l'experiència i els recursos especialitzats oferts per la Institució”, ha recalcat sor Isabel Blázquez.

El conseller Balcells ha volgut aprofitar aquest acte per conèixer de primera mà les noves instal·lacions. Durant la visita, el director mèdic del centre, el doctor Carles Franquelo; el coordinador de l’Àrea Rehabilitació en Salut Mental, Josep Tristany, i la coordinadora d’Infermeria a l’Àrea de Rehabilitació, Meritxell Argemí, li han explicat les tasques que es duen a terme a les diferents unitats, les pròpies de cadascuna i algunes de comunes, com l'Sport2Live, un programa físic dirigit a persones usuàries amb un problema de salut mental ingressades a les unitats de rehabilitació, o la teràpia assistida amb gossos.

Un edifici sostenible i pensat per a les persones ateses

Aquest equipament d'hospitalització polivalent té una geometria i una orientació que donen resposta al seu entorn més proper, buscant el màxim aprofitament del sol, la millor vista i la màxima privacitat per als espais de les habitacions i de les sales comunes, així com una bona ubicació per al pati de la planta baixa.

L’edifici té forma d’una L, en què els costats nord-est i nord-oest de la parcel·la envolten el pati pel costat nord per evitar que el mateix volum de la seva estructura faci ombra al pati. Totes les plantes, les sales d’activitats i la sala d’estar disposen d’una terrassa-solàrium orientada al sud. Les habitacions són assolellades durant gran part del dia, i s’organitzen a banda i banda d'un passadís; n’hi ha que tenen vistes al bosc de la part posterior de la parcel·la i d’altres que tenen vistes al pati interior. Totes disposen de bany adaptat i doble porta d'accés, la segona amb espiell.

David, Andrés i Julià són tres usuaris d’aquest equipament assistencial i coincideixen que el canvi ha estat molt positiu tant per a ells com per als professionals que hi treballen. «Els espais són amplis i lluminosos, les habitacions, per a una o dues persones, compten amb climatització i bany complet. Tot és nou i molt còmode, és com si la unitat on rebem atenció fos un hotel de cinc estrelles», assenyalen.

Visita a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Durant la jornada d’avui, el conseller Balcells també ha visitat l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, que està a punt de començar les obres de remodelació i ampliació que li permetran augmentar la seva capacitat i millorar les seves instal·lacions. Els treballs començaran aquesta tardor i suposaran una inversió de 32 milions d’euros que seran finançats a través d’una subvenció del Departament de Salut.

Balcells ha recorregut les instal·lacions acompanyat de Jordi Trelis, gerent de l’hospital, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president del Patronat de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Posteriorment, s’ha reunit amb una representació dels professionals del centre amb els quals ha conversat sobre els projectes assistencials que duen a terme i els reptes del sistema sanitari públic.

Sobre l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries

L’Hospital Sagrat Cor és un centre assistencial que ofereix atenció hospitalària en salut mental i sociosanitària, i que disposa de més de vint equipaments comunitaris repartits pel territori català.

El centre està gestionat per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, una institució de l'Església Catòlica, sense ànim de lucre, que treballa des de fa més de 135 anys en l'acolliment, la cura especialitzada, l’assistència integral i la reinserció social de persones amb malaltia mental, discapacitat intel·lectual i altres malalties, amb preferència per les persones més vulnerables, segons les necessitats de cada temps i lloc.

Actualment, l'acció hospitalària és present a 27 països de quatre continents, amb més de 350 centres i dispositius d'atenció sociosanitària i prop de dos milions de beneficiaris el darrer any. Aquest treball es fa gràcies al lliurament i la dedicació de més de 1.000 germanes, 11.000 professionals i nombrosos voluntaris. Concretament, a Espanya Germanes Hospitalàries és present a onze comunitats autònomes, amb més de 5.400 llits i 100 dispositius d'assistència comunitària, més de 400 germanes, prop de 6.000 persones col·laboradores i més de 800 voluntaris i voluntàries.

Barcelona, 6 de setembre de 2023

4  

Imatges

El conseller ha inaugurat avui el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell

El conseller ha inaugurat avui el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries a Martorell 4726540

Moment en què es destapa la placa commemorativa de la inauguració.

Moment en què es destapa la placa commemorativa de la inauguració. 3898812

Una imatge del nou centre inaugurat avui.

Una imatge del nou centre inaugurat avui. 4243067

Imatge d'una sala del nou centre.

Imatge d'una sala del nou centre. 4773145

undefined
undefined
undefined
undefined