La festivitat de l’Onze de Setembre coincideix amb el final de la mobilitat d’estiu

Es preveu un volum de sortida de 420.000 vehicles i 230.000 de retorn: l’SCT demana màxima prudència i programar-se els desplaçaments

Un total de 1.097 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per la seguretat a les carreteres catalanes

El Servei Català de Trànsit (SCT), conjuntament amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, desplegarà durant aquest cap de setmana llarg de tres dies arran de l’Onze de Setembre, un dispositiu especial de mobilitat. L’objectiu principal d’aquest operatiu especial de trànsit és garantir la mobilitat de tots els usuaris i minimitzar les possibles afectacions tant de sortida com de retorn. El dispositiu s’iniciarà divendres 8 de setembre a les 15 h i finalitzarà el dilluns 11 de setembre a les 24 h.

El Servei Català de Trànsit (SCT) estima que, amb motiu de la festivitat de la Diada, prop d’uns 420.000 vehicles sortiran des de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 h de divendres 8 i les 15 h de dissabte 9. Pel que fa a la tornada, es preveu que entre les 12 i les 24 h de dilluns 11 es mobilitzin al voltant de 230.000vehicles.

Enguany la Diada cau en dilluns i el fet que hi hagi la possibilitat de gaudir de tres dies festius consecutius pot complicar el trànsit en alguns eixos viaris, tant en l’operació sortida com en la de retorn. Cal tenir en compte que la Diada coincideix amb el final de la mobilitat d’estiu, en què, si la meteorologia acompanya, es registren molts desplaçaments per vies del litoral, ja sigui a la Costa Brava o la Costa Daurada, així com a les principals artèries viàries que distribueixen tot el flux de trànsit cap al litoral i a la inversa. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit demana la màxima prudència en tots els desplaçaments, programar el retorn amb antelació per evitar les hores punta, informar-se de l’estat del trànsit i consultar prèviament possibles alternatives de trajectes amb rutes menys congestionades.

Els horaris i les vies que poden ser més conflictius durant aquest període festiu són:

1) SORTIDA

Divendres, 8 de setembre: de 14:00 h a21:30 h, i dissabte, 9 de setembre: de 10:00 h a 14:30 h

 1. AP-7 nord: Mollet del Vallès - la Roca del Vallès, i Maçanet (enllaç C-35)
 2. AP-7 sud: Papiol – Gelida
 3. C-32: Tordera /GI-600 Blanes
 4. C-65/C-31: Llagostera
 5. N-340: El Vendrell
 6. Rondes BCN: Sentit Besòs


2) RETORN

Dilluns, 11 de setembre: de 16:30 h a 21:30 h

 1. AP-7 nord: Sant Celoni – la Roca del Vallès
 2. AP-7 sud: Vilafranca del Penedès - Castellbisbal
 3. N-340: El Vendrell
 4. C-31/C-65: Santa Cristina d’Aro
 5. N-II: Tordera /enllaç amb C-32
 6. C-32 nord: Vilassar de Mar - Mataró, i Montgat
 7. C-16: Berga


Mesures especials

Per minimitzar aquestes afectacions viàries, s’habilitaran diverses mesures especials d’ordenació i regulació del trànsit, per facilitar la mobilitat de sortida i de retorn, a la C-31, a la C-65 i a la GI-662, a la Costa Brava, a l’N-340 al Vendrell, a l’N-240 a Montblanc, i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles (a excepció de camions de més de 7,5 tones). A més, diumenge, amb motiu del ral·li XXXIV Pujada Gironella-Casserres, es tallaran les sortides 88 de la C-16, en sentit Berga i en sentit Manresa.

Així mateix, de cara al retorn de dilluns 11, l’SCT disposarà els següents carrils addicionals en sentit contrari a l’habitual per facilitar els desplaçaments en sentit Barcelona, si les necessitats del trànsit i les condicions de seguretat ho permeten:

 1. AP-7 tram nord: entre Sant Celoni i Montornès del Vallès
 2. AP-7 tram sud+B-23: entre Vilafranca i Molins de Rei
 3. C-32 tram nord: entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat

En tots aquests trams on hi haurà carril addicional, els camions >7.5 tones hauran de circular màxim a 80 km/h, pel carril dret i tindran prohibit fer avançaments, en els dos sentits de la marxa i entre les 15 h i les 22 h.

D’altra banda, es limitarà la velocitat a 100 km/h a l’AP-7 entre Gelida i Martorell en sentit Tarragona(divendres de 15 a 21 h i dissabte de 9 a 14 h) ien sentit Barcelona(diumenge i dilluns, de 15 a 22 h) i els camions tindran prohibit fer avançaments en aquest tram.

A més, per la manifestació prevista de la Diada, el dia 11 a la tarda a la C-31 sud d’entrada a Barcelona, a partir de les 17 h, es desviarà el trànsit cap a la sortida de la plaça Cerdà.

Finalment, convé destacar que amb la mateixa finalitat que s’adopten les mesures especials de trànsit, l’SCT ha establert alhora per aquest 2023restriccions a la circulació de vehicles pesants a diverses vies i en determinats dies de l’any.


Efectius Servei Català de Trànsit i Mossos d’Esquadra

Per gestionar i informar de la mobilitat de tota aquesta operació especial, l’SCT compta amb l’equip tècnic del CIVICAT (Centre d’Informació Viària de Catalunya), recolzat a carretera pels Equips de Mesures Especials de Trànsit en tasques de senyalització i d’abalisament i suport de les patrulles de trànsit del cos de Mossos d’Esquadra i dels Equips Mòbils d’informació Viària (EMIV, vehicles lleugers equipats amb càmeres per a la transmissió d’imatges en temps real) distribuïts per les vies més conflictives. A més, compta amb mitjans aeris (helicòpter, avió bimotor i servei amb drons) equipats amb càmeres per a la retransmissió en temps real de les afectacions i incidents viaris al CIVICAT, que reforcen el seguiment de dispositius i el control i la vigilància del trànsit.

D’altra banda, des de divendres 8fins al dilluns 11 de setembre, un total de 1.097 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya.

Els agents dels Mossos d’Esquadra s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, actuant en les incidències que hi pugui haver i que afectin a la mobilitat, prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana.

S’establiran tant en les vies de màxima mobilitat com en vies secundàries un total de 964 controls:

253 controls d’alcoholèmia i drogues

197 controls de seguretat passiva

134 controls de PREMOT (motocicletes)

174 controls de distraccions

131 controls de velocitat

75 controls de transports


Informació per a l’usuari i consells

Per evitar incidències viàries greus i prevenir accidents, l'SCT demana als conductors que no abaixin la guàrdia en els desplaçaments, tant en els viatges llargs per les vies principals com en els trajectes curts per la xarxa viària secundària, mantenint plena atenció durant la conducció. I convé insistir en la importància d’utilitzar sempre els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics al volant; de circular amb les condicions físiques idònies, de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol o altres drogues amb la conducció.

L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de la situació viària, així com consells de seguretat viària. A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat, de l’app de Transiti a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.