- La consellera de Cultura assisteix avui, a les 19 hores, a la inauguració de la 41a edició del gran espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors en llengua catalana
- La Institució de les Lletres Catalanes organitza l’exposició ‘Ser de Lletres’, que posa en diàleg catorze parelles d’escriptors i il·lustradors
- Més d’un centenar de biblioteques públiques adquiriran novetats per valor de 55.500 euros
El Departament de Cultura es bolca en la Setmana del Llibre en Català, el gran espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors, que enguany arriba a la seva 41 edició, i es celebra al Moll de la Fusta de Barcelona entre els dies 8 i 17 de setembre.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assistirà avui, a les 19 hores, a la inauguració de La Setmana, organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. Abans, Garriga assistirà, a les 18 hores, a la inauguració de l’exposició ‘Ser de Lletres’, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de La Setmana, i que posa en diàleg catorze parelles d’escriptors i il·lustradors. Aquest acte comptarà també amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i amb els escriptors i artistes participants.
A la fira s'hi presentaran 125 novetats editorials, de temàtica molt diversa, i reunirà segells editorials de tots els territoris de llengua catalana: Catalunya, País Valencià, Andorra, IIlles Balears, i, per primera vegada, de la Catalunya Nord, per mostrar la riquesa i la diversitat de tota l'edició en català.
Com cada any, les biblioteques públiques catalanes participen a la Setmana del Llibre en Català per adquirir-hi novetats bibliogràfiques en català. 111 biblioteques participen a l’edició d’enguany i adquiriran novetats bibliogràfiques per un valor total de 55.500 euros. L’objectiu principal de la visita de les biblioteques i les seves professionals és l’adquisició de llibres i altres documents bibliogràfics en català per un valor de 500 euros cadascuna.
La presència de les biblioteques públiques a la Setmana del Llibre en Català es du a terme gràcies una línia de subvenció per a l'adquisició de fons bibliogràfics en fires o mercats especialitzats, que finança un total de 92 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. La Diputació de Barcelona també aporta finançament per les adquisicions de 15 biblioteques, així com la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes (BBVA) i l’empresa Transloan amb el patrocini a 4 biblioteques.
La suma d’aquestes aportacions institucionals i privades permetrà que les biblioteques públiques destinin un total de 55.500 euros a la compra d’adquisicions de novetats bibliogràfiques presentades aquests dies a la Setmana del Llibre en Català.
El programa de suport a la presència de les biblioteques públiques a fires i mercats especialitzats del llibre de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, incentiva durant tot l’any al sector editorial i a les més de 280 biblioteques públiques catalanes que participen en algunes de les fires del llibre del país.
Exposició ‘Ser de lletres’, de la ILC
Com els darrers anys, la Institució de les Lletres Catalanes participa de forma activa a la Setmana del Llibre en Català.
Enguany, la ILC ha organitzat i comissariat l’exposició ‘Ser de Lletres’, que es podrà visitar del 8 al 17 de setembre i dins del recinte de La Setmana. És una exposició sobre el fet creatiu, que posa en diàleg catorze parelles d’escriptors i il·lustradors. Des de la riquesa que ofereixen la interdisciplinarietat i la diversitat generacional, territorial, conceptual i estètica dels vint-i-vuit noms que la integren, la mostra ofereix les respostes originals, literàries i gràfiques, a catorze temes que ens proposen reflexionar sobre què significa ser creador avui.
Amb una mirada crítica i amb humor, aquest espai es proposa reflectir la complexitat d’un ofici ple de bellesa, dificultats i incerteses: en quin grau s’ha assolit la professionalització de l’escriptor? Quines debilitats presenta la cadena del sector del llibre? És, la creació, una forma de comunitat? Quin espai ocupa la literatura infantil i juvenil? On queda el concepte d’autoria en l’era de la sobreexposició? Quins reptes presenta el potencial creatiu de la intel·ligència artificial?... Vint-i-vuit llenguatges artístics d’arreu dels Països Catalans ens conviden a pensar sobre aquestes i d’altres qüestions.
Els escriptors que participen són Anna Gual, Victoria Szpunberg, Pau Sabaté, Ricard Ruiz, Muriel Villanueva, Anna Ballbona, Núria Cadenes, Edgar Illas, Joan-Lluís Lluís, Teresa Colom, Llucia Ramis, Arià Paco, Joaquim Carbó i Salvador Macip.
Els il·lustradors són Clara Iris, Nadia Hafid, Pep Brocal, Ed Carosia, Alfredo Borés, Mar Mascaró, Narcís R.E., Gonzalo Rueda, Martí Melcion, Natalia Zaratiegui, Lorena Rivega, Eixaesisa (Isa Ruiz), Clara-Tanit Arqué i Sergi Puyol.
La creació i el disseny gràfic ha anat a càrrec de la dibuixant i artista, Marta Cartu.
El Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú a ritme de trap
El dissabte 16 de setembre, a les 18.15 hores, a l’escenari 1 del recinte de La Setmana, tindrà lloc Ens faltaran llorers. El Rector i Vallverdú a ritme de trap, slampoeticomusical en què 31 FAM i BounceTwice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes del Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú, els dos autors commemorats aquest 2023. Aquest acte preveu la presència i participació final de Josep Vallverdú.
Conduiran l’acte els membres de Vàlius, que ens introduiran en l’univers poètic de cada escriptor, donaran pas a les diferents rondes d’intervencions per part dels grups i dirigiran les votacions del públic, que haurà de triar la millor interpretació de cada poema per acabar decidint quin és el guanyador de l’acte.
El cartell de l’acte l’ha realitzat la il·lustradora, Genie Espinosa.
L’estada a Barcelona de Vallverdú
Una altra de les activitats organitzades per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de La Setmana és la ruta literària “Josep Vallverdú a Barcelona: l’etapa d’estudiant i el reconeixement com a autor consagrat”, acte que s’emmarca dins de l’Any Vallverdú. Aquest itinerari literari va a càrrec de la professora Maria Pujol Valls i es durà a terme dimarts 12 i divendres 15 de setembre, a les 18.00 h.
Reunions amb editors internacionals
En el marc de La Setmana del Llibre en Català i amb l’objectiu de promoure internacionalment el coneixement de la literatura i les novetats editorials en català, l’Institut Ramon Llull organitza la Llull Fellowship, un programa adreçat a professionals estrangers del sector editorial que inclou una agenda personalitzada de reunions amb editors i agents catalans per reforçar vincles i obrir noves oportunitats per a la projecció a l'exterior de la literatura catalana.
En total, 18 editors internacionals participaran al programa, que també compta amb sessions d'introducció a la literatura catalana, una panoràmica del món editorial literari en català, reunions informals amb escriptors i il·lustradors, visites a llibreries emblemàtiques i a altres llocs culturals destacats de la ciutat.
La Llull Fellowship s’adreça a dos grups d’editors: els de ficció per adults i els de literatura infantil i juvenil. Els professionals internacionals de ficció per adults que hi participen enguany són:
•Ranya Bakr, Al ArabiPublishing, Egipte
•Maria Horvei, Aschehoug, Noruega
•HarrietHirshman, DeadInkBooks, Regne Unit
•Benjamin Burguette, Grasset, França
•LaurenzBolliger, Hoffman undCampe, Alemanya
•SeverinoAntonelli, Rizzoli, Itàlia
•Joanna Maciuk, Wab – Foksal, Polònia
•Xin Wang, Xiron Group, Xina
•AbbieStorch, YaleBooks, Estats Units d’Amèrica
Pel què fa als participants internacionals de literatura infantil i juvenil que formaran part de la Llull Fellowship, són:
•Sara Saorin, Camelozampa, Itàlia
•Rhéa Dufresne, Éditions 400 coups, Canadà
•Olga Popovych, Kalamar, Ucraïna
•LïvaKukle, LatvijasMediji, Letònia
•Elizabeth Goldrick, LittleIsland, Irlanda
•Lena Frenzel, Mixtvision, Alemanya
•Sophie Behr, Nathan, França
•GokçeAytug, RedhouseKidz, Turquia
•LoriBenton, Scholastic, Estats Units d’Amèrica
Aquests editors participaran en sessions de reunions ràpides amb una cinquantena d'agències i editorials catalanes al llarg de tres jornades de treball que sumaran prop de 400 reunions.
El programa inclou diverses xerrades sobre el sector editorial i sobre literatura a càrrec d’Alba Puig, Joan Carles Girbés, Clara Jubete, Marina Porras i Joan Burdeus. També es faran visites a les llibreries Casa Anita i Finestres, i a l’Escola d’Art i Disseny La Massana, on els autors Pep Montserrat i Christian Inaraja oferiran una panoràmica de la il·lustració catalana. Els convidats, a més, tindran l'oportunitat de compartir àpats informals amb escriptors, il·lustradors, representants institucionals i periodistes culturals.
Les instal·lacions del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), a Barcelona, acolliran la majoria de reunions i activitats de la trobada.
La Llull Fellowship és un dels programes nuclears de l'Àrea de Literatura que té com a objectiu la promoció de la literatura catalana a l'exterior. El projecte es va iniciar al 2007, quan la Cultura catalana va ser Convidada d'Honor a la Fira del Llibre de Frankfurt, per fomentar la traducció d'obres catalanes a altres mercats i idiomes. Des de llavors, més de 200 professionals de 35 països han participat a la Fellowship.
Publicacions de la Generalitat
Per segon any consecutiu, les publicacions de la Generalitat de Catalunya tindran un espai propi a la Setmana del Llibre en Català, a l'estand número 50 al Moll de la Fusta. Es faran dues presentacions de llibres:
- Joan Fuster: Història i memòria. Dissabte 9 de setembre, a les 16.30 hores, a l’escenari 1 del recinte. Aquest llibre és resultat de les jornades d'estudi del mateix nom que van tenir lloc l'octubre de 2022 amb la participació d'alguns dels millors especialistes en Joan Fuster. Hi participen a al presentació Antoni Martí Monterde, professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de l’Universitat de Barcelona (UB); Bernat Padró Nieto, professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UB); i Josep Lluís Martín Berbois, doctor en Història Contemporània.
- Silenciades_Dones artistes sota el franquisme. Dilluns 11 de setembre, a les 13.00 hores, a l’escenari 1. Aquesta publicació recull un conjunt de treballs de recerca sobre dones artistes, professionals de la dansa, la música, el disseny i la restauració. Són dones que van treballar de manera silenciada perquè el sostre de vidre que suposa una societat d'ideari patriarcal com era la franquista, ancorada en el nacionalcatolicisme, feia que el seu paper de dona, a la societat, s'escrivís a través de l'home sense possibilitat de realització personal ni llibertat d'actuació, obligades a situar-se en un "fora de camp" i en una invisibilitat permanent.
A l’estand de les publicacions de la Generalitat, també es podrà trobar una novetat relacionada amb la cultura popular: el llibre (catàleg) de l’exposició ‘Corpus. 700 anys de festa a Catalunya’, una exposició impulsada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, que s’endinsa en els orígens de la festa del Corpus, declarada, en algunes poblacions, Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
Un dels grans elements que defineixen l’escenografia de les processons del Corpus ha estat la presència dels gegants, del bestiari i dels entremesos --imatgeria, art dramàtic i dansa--. Originalment, en l’època medieval, consistien en representacions teatrals o imatgeria que amenitzaven i precedien el pas de les autoritats. En els segles XIV i XV se’n van vincular a les actuacions que hi havia als àpats reials, entre plat i plat. Per això es van anomenar entremesos. Amb el temps aquests entremesos van anar traspassant la part moralitzant i educadora per la de ritual festiu i han esdevingut un patrimoni immaterial excepcional.
La Setmana del llibre en Català comptarà amb la participació de 287 expositors, dels quals 244 pertanyen a segells editorials, 20 a llibreries, 9 a universitats, un a la distribució i 13 a institucions culturals d’arreu dels Països Catalans, i programa més de 300 activitats per a tots els públics, entre presentacions, debats literaris, concerts, tallers, recitals de poesia, signatures d’autors, taules rodones o converses.