1. La commemoració s’ha fet amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riudecanyes i la Diputació de Tarragona
  2. L’acte ha comptat amb l’actuació de la poeta i música riudomenca, Glòria Coll, acompanyada del violinista Apel·les Carod i del guitarra Darío Barroso, en una interpretació emmarcada en la campanya “una llengua, molts accents”
  3. Durant el seu discurs, el delegat del Govern, Àngel Xifré, ha defensat que “el català és un punt de trobada, una eina de futur i llegat comú, una llengua tan plural i diversa com el país que representa i el món al qual s’adreça”


El Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou ha acollit aquest vespre la celebració de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya de la Delegació del Govern a Tarragona, que ha encapçalat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo.

Enguany la celebració ha consistit en un recital poètic i musical a càrrec de la poeta i música riudomenca, Glòria Coll, acompanyada del violinista cambrilenc Apel·les Carod i del guitarrista tarragoní, Darío Barroso. La seva interpretació s’ha emmarcat en la campanya institucional del Govern per la Diada, que porta per títol “una llengua, molts accents” i que té l’objectiu d’incidir en la defensa del català en totes les seves veus i accents, com un exemple de cohesió.

El cartell fa servir les varietats dialectals per dibuixar la bandera de Catalunya. Sobre fons groc, quatre geosinònims en vermell configuren les barres de la senyera.

En aquest sentit, el delegat del Govern, Àngel Xifré, ha defensat que “el català és un punt de trobada, una eina de futur i llegat comú, una llengua tan plural i diversa com el país que representa i el món al qual s’adreça”, i ha empès tothom a treballar, “cadascú des del nostre àmbit, perquè la nostra llengua no estigui en perill d’extinció”.

A més, Xifré també ha recordat que “Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i terra escollida, fet que ha marcat la nostra cultura, història i caràcter. Tothom és benvingut i això ens aporta una diversitat cultural molt enriquidora”, ha subratllat.

D’altra banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha explicat que “de la mateixa manera que caminem cap a un país més just quan avancem en la transformació feminista, la llengua també evoluciona amb noves paraules que ens ajuden a anomenar les realitats i experiències del conjunt de la ciutadania, que ens anomena a totes les persones i que ens ajuda a identificar les discriminacions i violències que encara patim”.

“Així ho demostren algunes de les paraules que l’Institut d’Estudis Catalans ha incorporat aquests darrers anys al Diccionari de la llengua catalana com Feminicidi, edatisme, trans o sororitat”, ha reblat.

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Tarragona és itinerant per les diferents poblacions de la vegueria i enguany s’ha organitzat amb l’Ajuntament de Riudecanyes i la Diputació de Tarragona. Ha aplegat representants de les institucions del territori així com agents socials, econòmics i culturals.

2  

Imatges

Acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona

Acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona 171979

Acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona

Acte institucional de la Diada al Camp de Tarragona 149741