1. FGC ha format els darrers set anys 122 estudiants de cicles formatius en els àmbits de manteniment ferroviari, telecomunicacions i turisme
  2. 14 nous alumnes inicien aquest curs la 8a promoció de Formació Professional dual a la companyia


FGC
Alumnes i formadors de la 8a promoció d’FP dual de Ferrocarrils, al Centre Operatiu de Rubí
{"name":"2023/09/13/15/34/73ee0367-f8fd-4d2a-9284-b5a3967d4dff.png","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":2631827}


Més d’un terç dels estudiants d’FP dual que han rebut formació pràctica i teòrica a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’han acabat incorporant posteriorment a la plantilla de l’empresa, després d’haver superat els processos de contractació pública corresponents. En concret, Ferrocarrils ha contractat 43 dels 122 estudiants que els darrers set anys han rebut formació professional a l’empresa, és a dir, un 35,2% del total. Aquest curs 2023-2024 ja ha arrencat la vuitena promoció d’alumnat d’FP dual a FGC, amb catorze nous estudiants.

La Formació Professional dual permet a l’alumnat rebre formació al centre docent i a l’empresa i, alhora, suposa una estada retribuïda de l’alumne a la companyia, cosa que li permet l’aprenentatge de la professió en un context real de treball. Ferrocarrils participa d’aquesta modalitat des del 2016, quan va signar un conveni amb el Departament d’Educació.

El president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, destaca els bons resultats d’aquests set anys d’implantació de l’FP dual a la companyia. “Amb aquesta col·laboració, ajudem a promoure l’interès per l’àmbit ferroviari entre l’alumnat, contribuïm a la professionalització del sector i, alhora, intentem retenir el talent”, ressalta. Els objectius de l’FP dual a Ferrocarrils, afegeix, són “millorar la qualificació professional del sector, contribuir al desenvolupament formatiu de l’alumnat i millorar les possibilitats per accedir a un lloc de treball”.

La promoció i extensió de la Formació Professional dual és també una de les prioritats del Departament d'Educació, tal i com explica la directora general d’FP, Mercè Chacón: “El Departament d’Educació treballa per adequar l’FP dual a les necessitats actuals i a la demanda de nous perfils professionals”. És per això que “apostem per una oferta educativa més ajustada al teixit productiu que genera oportunitats personals i professionals per als joves”.


Pràctiques als tallers de Rubí i Martorell i en diferents estacions

Des del curs 2016-2017 fins al curs passat, 122 alumnes de Formació Professional han fet formació pràctica a Ferrocarrils en diferents àmbits: manteniment ferroviari (majoritàriament als tallers dels centres operatius de Rubí i Martorell), telecomunicacions i sistemes electrotècnics (en diferents estacions d’FGC) i turisme (a les estacions de muntanya), entre d’altres.

Són estudiants dels cicles formatius de grau superior de Mecatrònica Industrial; Sistemes Electrotècnics i Automatitzats; Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics, i Administració i Finances, i també del cicle de grau mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure. Aquest nou curs, a més a més, s’incorporen estudiants del cicle d’Automatització i Robòtica Industrial.

Els 43 alumnes contractats a Ferrocarrils aquests set anys ho han fet a través de convocatòria pública dels processos de selecció o mitjançant contractes temporals. La majoria treballen a les Línies Metropolitanes d’FGC. Durant aquest temps, deu d’ells ja han promocionat internament, tot passant de la categoria d’operari a la de tècnic.


Impuls de la formació de dones

D’altra banda, FGC ha fomentat la incorporació de dones a la formació dual, tenint en compte que es tracta d’especialitats i professions en què tradicionalment han tingut poca representació. Per aquest motiu, Ferrocarrils ha dut a terme xerrades als centres formatius per despertar l’interès de les noies en aquests estudis.

Com a resultat, FGC ha aconseguit la incorporació de 22 dones a la formació dual de la companyia, 9 de les quals s’han incorporat posteriorment a la plantilla de Ferrocarrils. Un fet destacat és que una antiga alumna que el 2017 va ingressar a FGC com a operària de Material Mòbil ha ascendit a supervisora del grup de pneumàtica de la unitat.


Incorporació de tres instituts de Barcelona, Rubí i Esplugues

La vuitena promoció de l’FP dual, que s’ha posat en marxa aquest curs 2023-2024, és formada per deu nois i quatre noies. Provenen de vuit instituts diferents, tres dels quals inicien la col·laboració enguany amb FGC: Anna Gironella de Mundet, de Barcelona; J. V. Foix, de Rubí; i Severo Ochoa, d’Esplugues de Llobregat.

Els altres cinc instituts que mantenen la col·laboració amb Ferrocarrils són Esteve Terradas i Illa, de Cornellà; El Palau, de Sant Andreu de la Barca; FP de Sant Cugat del Vallès; Escola Industrial de Sabadell i Institut d’El Pont de Suert. La formació de la vuitena promoció, que va arrencar el juny, s’ha reprès aquest setembre i es mantindrà fins que acabi el curs acadèmic.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2631827

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 375000