- La reunió ha servit per revisar les fites assolides i les actuacions en curs i per abordar els continguts del projecte de llei que aprovarà el Govern en els propers mesos per accelerar la retirada de l’amiant de tot el país
- A la reunió també hi han assistit per primera vegada representants dels agents socials, a qui s’ha convidat a participar en la Comissió i els seus treballs
La Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya (CEAC), adscrita a la Secretaria del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’ha reunit avui, al Palau de la Generalitat, en sessió plenària. El motiu de la trobada ha estat presentar les actuacions més destacades que ja s’han executat, explicar l’estat de desenvolupament de les que s’estan desplegant i recollir la valoració del seus membres sobre les que s’han d’iniciar durant l’últim trimestre de l’any. El protagonisme l’ha tingut la presentació i el debat sobre els continguts que integraran el projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant que el Govern vol aprovar en els propers mesos.
Entre les actuacions ja finalitzades, destaca l’aprovació de la Instrucció que regula la encapsulació de l’amiant, la creació del tràmit EACAT que permet als ajuntaments relacionar-se i obtenir suport de la Generalitat per elaborar els seus censos d’amiant i el redisseny del portal web amiant.gencat.cat.
Entre les actuacions que estan en marxa, destaca la tramitació dels ajuts per a la retirada de l’amiant convocats per l’Agència de Residus de Catalunya, per un import de 50 milions d’euros, pendents de resolució, i l’estat molt avançat d’elaboració del mapa amb les cobertes de fibrociment (“Uralita”) de tot el territori que està elaborant l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Pel que fa a la previsió pels propers mesos, també està molt avançada la redacció de l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l’amiant, iniciativa que ha centrat el debat, nous cursos de formació en detecció de l’amiant i el llançament d’una campanya de comunicació en mitjans escrits, radiofònics i xarxes socials.
El secretari del Govern i president de la CEAC, Xavier Bernadí, ha presentat les entitats que, en representació de les patronals i dels treballadors, han estat convidats a integrar-se a la Comissió i en els seus treballs: CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec.
Tal i com recull el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032, la participació de la ciutadania, de les diferents administracions, dels agents socials i la col·laboració publicoprivada seran imprescindibles per assolir els objectius marcats per la UE i que el Govern de la Generalitat ha fet propis, de retirar tot l’amiant del conjunt del territori dins de la propera dècada.