· Les subvencions permetran realitzar accions de prevenció de les violències masclistes adaptades a les necessitats de cada territori i que perdurin en el temps

El Govern ha aprovat un nou programa de subvencions per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal. El Departament d’Igualtat i Feminismes destinarà un import total de 7,3 milions d’euros perquè ajuntaments i consells comarcals puguin desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori durant els anys 2023 i 2024, com per exemple la creació i reforç de punts liles o la creació d’itineraris segurs.

Les subvencions van destinades especialment a propostes de prevenció estructural que puguin perdurar en el temps, com parades de transport a demanda; xarxes i espais de suport davant les violències masclistes; espais de cura emocional organitzats després d’un cas de violència masclista amb impacte comunitari o la construcció de xarxes d’establiments que puguin detectar casos de violència masclista, com ara comerços de proximitat, bars, farmàcies o equipaments públics i comunitaris (centres esportius, casals, espais d’entitats culturals i d’oci, etc.).

En concret, es destinaran 5,1 milions d’euros durant el 2023 i 2,2 milions d’euros durant el 2024.La convocatòria d’aquestes ajudes s’emmarca en el nou Pla Nacional per a la Prevenció de les Violències Masclistes, que es presentarà abans de finals d’any.

La prevenció, una política de país

Amb aquesta nova línia de subvencions, el Govern fa un pas més per reforçar la prevenció, una peça clau en la lluita contra les violències masclistes que ha d’abordar tots els àmbits de la vida i arribar a totes les persones.

Perquè la prevenció sigui efectiva, cal fer-la a cada poble i a cada ciutat, que és on transcorre la vida de les dones, i és necessària la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals, així com la implicació dels agents socials i el conjunt de la comunitat. Per això, s’impulsa una prevenció comunitària, on el transport públic, les botigues, les escoles, les discoteques, les associacions veïnals o els mercats puguin ser espais de seguretat, informació i suport per a les dones.

Reforç de la prevenció en l’oci i els espais públics durant l’estiu

En aquest sentit, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha intensificat, durant aquest estiu, la prevenció de les violències masclistes en l’oci i els espais públics davant l’increment d’activitats multitudinàries com concerts i festes majors. Per segon any consecutiu, s’han posat en marxa les formacions adreçades a les treballadores i treballadors dels ens locals i les entitats que gestionen els Punts Liles, per tal de millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci i l’espai públic. Els cursos s’han ofert bàsicament durant els mesos de juliol i agost, però s’allargaran fins a finals d'any. En conjunt, es formaran més de 1.700 persones i s’arribarà a 150 municipis d’arreu de Catalunya.

L'objectiu d’aquestes formacions és que el personal d’espais i esdeveniments amb volums de públic importants tinguin les eines per detectar les violències masclistes que es puguin produir, fer una primera atenció adequada i activar els circuits, recursos i serveis necessaris per fer front a la situació. Les formacions posen el focus especialment en les violències sexuals, que són les més invisibilitzades.