- La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, recorda que l’amnistia és “imprescindible i inajornable” i un punt de partida
- El Govern garanteix el dret a l’avortament a tot Catalunya, s’incorpora l’educació sexual i afectiva a les escoles i s’avança cap a l’accés gratuït i universal a anticonceptius i productes menstruals
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha encetat la roda de premsa del Govern recalcant la principal idea del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Debat de Política General que s’ha celebrat avui al Parlament de Catalunya: “L’objectiu final i irrenunciable continua sent un acord perquè Catalunya decideixi sobre la independència". La portaveu Plaja ha recordat que “l’amnistia és imprescindible i inajornable, però no és el final de res, només el punt de partida d’una nova fase de negociació”.
També ha destacat l’oportunitat que pot suposar per a l’independentisme la negociació que sobre amb el govern de l’estat per avançar en la resolució del conflicte i la importància de treballar de manera coordinada: “Cal sumar esforços, treballar des de la unitat independentista, coordinadament, per fer realitat el referèndum”.
La portaveu també ha repassat els anuncis del president amb mesures de caire social, com l’ampliació del val escolar fins a 55 milions d’euros i que serà per gairebé 800.000 alumnes. I l’ampliació fins als 30 anys del programa “Escena 25”, i de l’oferta cultural, per apropar la cultura catalana a tothom.
Pla de Drets Sexuals i Reproductius
El Govern ha fet balanç avui de la implementació l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius dos anys després que l’Executiu prioritzés una dotzena de línies estratègiques de treball per garantir aquests drets. Ara, el Govern es fixa com a objectiu garantir un Pla de Drets Sexuals i Reproductius a escoles i instituts i establir un itinerari específic en cada etapa educativa.
La portaveu del Govern ha destacat en roda de premsa que “l’Estratègia de Drets Sexuals i Reproductius pivota en dos objectius generals: l’aprofundiment de drets i la creació i garantia de nous drets”. Pel que fa a l’ampliació de nous drets, es garanteix el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a tot Catalunya i que totes les regions sanitàries puguin escollir entre el mètode quirúrgic i el farmacològic. Plaja ha assenyalat que “Catalunya és el país de la UE amb la cobertura més amplia i equitativa, amb més de 81 centres que practiquen la interrupció voluntària de l’embaràs”. Un altre punt imprescindible és la incorporació de l’educació sexual integral a les escoles en totes les etapes formatives i que, partint del programa “Coeduca’t”, el Govern ha incorporat aquesta educació sexoafectiva al currículum educatiu per afavorir la construcció d’una sexualitat positiva basada en els drets sexuals i reproductius.
Respecte al Pla de Drets Sexuals i Reproductius, la portaveu Plaja ha recalcat que “l’objectiu és establir un itinerari específic per a cada etapa educativa, produir els materials d’acompanyament al professorat i el contingut de la formació que rebran els i les docents”. “El Pla ha de contribuir al benestar emocional, individual i col·lectiu d’infants i adolescents”, ha reblat la portaveu. En aquest sentit, el Departament d’Educació està fent el desplegament d’un/a docent de coordinació de coeducació, convivència i benestar (la figura del COCOBE) a tots els centres de primària i secundària. La portaveu del Govern ha remarcat que la mesura serà “d’alt impacte” i “es dirigirà a més d’un milió i mig d’alumnes i gairebé 3.500 docents”.
Sota el lideratge del Departament d’Igualtat i Educació, s’està elaborant el Nou model d’educació sexual integral. La portaveu del Govern ha insistit que “l’educació sexual és clau per prevenir violències sexuals”. L’objectiu, ha destacat Plaja, és “abordar amb enfocament pedagògic, sistemàtic, rigorós i metòdic però proper i adaptat a la realitat dels infants i adolescents, donar-los context i eines pràctiques per afrontar la realitat existent, amb perspectiva de gènere i educació sexual”.
Altres mesures del Pla són l'erradicació de la violència obstètrica, garantir el dret a l’equitat menstrual en tot el cicle vital amb campanyes com “La meva regla, les meves regles”, o la recent mesura que permetrà, els pròxims mesos, que totes les persones menstruants puguin adquirir un producte menstrual reutilitzable de manera gratuïta. També s’han implementat accions per a l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal i s’han impulsat mesures en l’àmbit laboral vinculades a la menstruació que incorpora un règim de flexibilitat horària.
Conciliació i millores retributives del cos de Mossos
En la reunió del Consell Executiu d’avui s’ha ratificat l’acord entre el Departament d’Interior i sindicats de Mossos sobre conciliació i millores retributives del cos de Mossos d’Esquadra. Els funcionaris del cos podran sol·licitar una comissió de serveis o adscripció provisional voluntària per fill o filla menor de 2 anys. S’estableix també un nou permís per qüestions relacionades amb la conciliació familiar, no recuperable i amb justificació.
Altres de les mesures són l’ampliació de reducció de jornada per a cura de fills, que es podrà sol·licitar fins que el fill o filla tingui 14 anys, en lloc dels 12 actuals; 8 setmanes de permís, a disposar per tenir cura del descendent durant els seus primers 8 anys de vida; l’ampliació dels permisos per a famílies monoparentals; entre d’altres.
L’acord inclou millores salarials i un complement per a circumstàncies concretes del servei, com ara el treball en torns nocturns, en cap de setmana o en dates festives, així com d’un increment retributiu per a la família professional d’investigació.
Integració d’instituts a la xarxa pública
Finalment, el Govern ha oficialitzat avui la integració de dos instituts escola a la xarxa pública. Es tracta de l’Institut Sant Felip Neri i l’Institut Escola Manresa, que fins el passat curs eren de titularitat concertada. La portaveu Plaja ha refermat que “el Govern continua enfortint el sistema públic i apostant pel sector de l’educació”. Tots dos centres s’han integrat fruit d’un acord mutu entre el Departament d’Educació i la titularitat de cada centre.