1. En aquesta regió s’ha repartit una primera entrega de 7.740 dosis de vacuna contra la COVID-19 i es distribuiran un total de 164.165 dosis de vacunes antigripals entre els centres de salut que les han d’administrar
Vacunació al Centre Geriàtric Maria Gay de Girona.
{"name":"2023/09/28/17/52/55f9cf4b-b529-4343-a2f8-5c6a391cda0c.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"1778610"}

Amb la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la població davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles i les seves complicacions, Salut ha impulsat la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19 que ha començat aquesta setmana.

Tots els equips d’atenció primària de la Regió Sanitària Girona estan immersos a la campanya de vacunació d’aquesta tardor, i alguns d’ells ja han començat a administrar els primers vaccins a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran. Aquest és el cas d’alguns municipis com Girona, Olot, la Bisbal d’Empordà, Banyoles o Pineda, on els professionals d’atenció primària ja han començat a vacunar les persones residents d’alguns dels centres de gent gran de les seves respectives zones. A la RSGi hi ha unes 7.000 residents en centres de gent gran. Aquests, juntament amb les persones que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades, seran els primers col·lectius que es vacunaran, una fase que s’allargarà almenys fins a mitjans octubre.

Campanya de vacunació de tardor 2023-24, de grip i de COVID-19

Pel que fa a la resta dels col·lectius a qui es destina la vacunació antigripal i contra la COVID-19, està previst que sigui a partir del 16 d’octubre quan es posi en marxa: s’adreçarà a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (amb problemes de salut crònics com l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

La campanya de vacunació es durà a terme als centres d’atenció primària i sempre amb cita prèvia. A la Regió Sanitària Girona s’està treballant per posar en marxa un punt de vacunació poblacional obert a tota la ciutadania, al qual les persones interessades s’hi puguin adreçar tant amb cita prèvia com sense (vacunació antigripal i vacunació contra la COVID-19).

A la Regió Sanitària de Girona repartides repartiran un total de 164.165 dosis devacunes antigripals entre els centres de salut que les han d’administrar, una quantitat superior a la campanya passada ja que aquest any s’han ampliat els col·lectius destinataris. Durant la temporada 2022-2023 es van administrar 140.252 dosis de vacunes antigripals.

Quant a la vacunació contra la COVID-19, a la Regió Sanitària Girona ja s’han distribuït un total de 7.740 dosis de vacuna en un primer lliurament, que vindrà seguit per nous enviaments.S’administrarà dosi única independentment de les dosis anteriors administrades (incloent-hi els que no han rebut cap dosi) i s’haurà d’esperar, com a mínim, 3 mesos des de la darrera dosi o des de la darrera infecció.

Per aquesta temporada, i seguint les indicacions de l’OMS, a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents. Pel que fa a la vacuna contra la COVID-19, la que s’administrarà, excepte en situacions particulars, està adaptada per fer front a la variant Omicron XBB.1.5 (Kraken) i produeix un augment d’anticossos neutralitzants per a les variants Omicron EG5 (Eris) i BA. 2.86 (Pirola)

Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre, com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional (finals de març de 2024).

Com es pot demanar cita prèvia?

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar la cita s’ha de sol·licitar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d'atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/”o bé directament al CAP.

La citació per a la vacunació al punt de vacunació poblacional que es posarà en marxa a Girona ciutat serà pels mateixos canals i també disposaran d'uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/.


Girona, 28 de setembre de 2023


2  

Imatges

Fotografia 1: vacunació al Centre Geriàtric Maria Gay de Girona.

Fotografia 1: vacunació al Centre Geriàtric Maria Gay de Girona. 1778610

Fotografia 2: vacunació al Centre Geriàtric Maria Gay de Girona.

Fotografia 2: vacunació al Centre Geriàtric Maria Gay de Girona. 1858740