- Es crea el Pla de xoc contra la inflació i per a la reducció de la factura energètica, amb mesures com la substitució de cobertes d’amiant per plaques fotovoltaiques, el suport als programes d’estalvi i eficiència energètica i a les energies renovables, i l’impuls a les plantes de biogàs
- La gestió de la sequera també comptarà amb un programa temporal de suport, que a més tindrà en compte elements de previsió meteorològica per poder anticipar els fenòmens extrems
El Govern ha aprovat crear dos programes temporals de suport a la gestió de la sequera i al pla de xoc contra la inflació i per a la reducció de la factura energètica, dues mesures que gestiona el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que són àrees clau en la gestió de l’Executiu. Aquests programes, que tindran una durada de tres anys, permetran contractar 91 persones.
Reforç de la gestió de la sequera
L’actual episodi de sequera intensa a Catalunya està generant un seguit de necessitats urgents per garantir l’abastament i la qualitat de l’aigua a la ciutadania que no es poden assegurar amb els efectius actuals. La gestió de la sequera comptarà amb un programa temporal de suport que també atendrà i donarà continuïtat a elements de previsió meteorològica per poder anticipar els fenòmens extrems. S’hi incorporaran 54 persones, amb la distribució següent: 3 llocs de responsable, 29 del cos superior d’administració, 15 del cos de gestió i 7 del cos administratiu. D’aquestes dotacions, dependran funcionalment de la Secretaria d’Agenda Rural 9 persones, 33 de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i 12 del Servei Meteorològic de Catalunya.
Els reforços es dedicaran a desenvolupar actuacions en suport a la gestió de la sequera, de millora del monitoratge i de les eines de predicció meteorològica. La seva tasca anirà des de la tramitació d’expedients i elaboració d’informes tècnics a la inspecció, per exemple, de cabals ambientals i captacions il·legals, o al control addicional de la qualitat de rius, embassaments i zones humides. També acceleraran la tramitació dels 50 milions d’euros per als ens locals que l’ACA obre de manera excepcional per dur a terme les inversions necessàries per millorar les xarxes municipals de subministrament d’aigua. De forma complementària, en l’àmbit meteorològic es treballarà, entre d’altres, en la creació de nous productes per a la millora del seguiment de la sequera o en l’adaptació tecnològica dels radars.
Foment de l’eficiència energètica
El Programa temporal de suport per al pla de xoc contra la inflació i per a la reducció de la factura energètica se centrarà a establir mesures transversals en diversos àmbits que conflueixen en la implantació d’energies renovables, com ara actuacions relacionades amb l’erradicació de l’amiant, amb l’eficiència energètica i les energies renovables, i amb la instal·lació de plantes de biogàs. Per materialitzar aquestes mesures i accions s’hi incorporaran 37 efectius: 17 del cos superior d’administració, 1 del cos de titulació superior d’enginyeria agrònoma, 9 del cos d’enginyers tècnics agrícoles, 7 del cos de gestió i 3 del cos administratiu. D’aquestes dotacions, dependran funcionalment del Departament d’Empresa i Treball 10 persones, de les quals 1 serà del cos administratiu i 9 del cos superior d’administració, mentre que 9 ho faran de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i 8 més dependran funcionalment de l’Agència de Residus de Catalunya.
En concret, les persones contractades gestionaran tres tipus de convocatòries d’ajuts: per instal·lar plaques fotovoltaiques en teulades de fibrociment, que substitueix l’amiant per cobertes fotovoltaiques; per fomentar i impulsar la rehabilitació energètica dels edificis, impulsar l’eficiència energètica del sector industrial, fomentar l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia renovable i incentivar la implantació d’energies renovables tèrmiques; i per donar suport a actuacions d’instal·lació de plantes de biogàs i tractament de digerits, perquè el biogàs, com a gas d’origen renovable, a més de contribuir als objectius de reducció d’emissions és una de les opcions importants per afavorir la penetració de les energies renovables i el desenvolupament de l’economia circular.