El Govern acorda aplicar bonificacions als peatges de la C-32 al Maresme

El Govern acorda aplicar bonificacions als peatges de la C-32 al Maresme

query_builder   2 novembre 2010 14:24

event_note Nota de premsa

El Govern acorda aplicar bonificacions als peatges de la C-32 al Maresme

 
 
  • Els descomptes sobre els trajectes amb origen o destinació a la comarca es començaran a aplicar en la barrera troncal de Vilassar de Dalt i l’accés de Premià de Mar durant la primera quinzena d’aquest mes
  • Les primeres bonificacions seran per als desplaçaments habituals i posteriorment s’aplicaran als vehicles amb baixa emissió de CO2 i als vehicles d’alta ocupació
  • El nou sistema té caracter transitori i estarà vinculat a les fases de projecte i construcció de la futura ronda del Baix Maresme, amb bonificacions acumulatives que podran arribar en alguns casos al 100%
 
El Govern ha aprovat el sistema de reduccions específiques que ACESA aplicarà a determinats usuaris i recorreguts en el peatge a l’autopista C-32 al Maresme. Les reduccions s’aplicaran en els peatges de la barrera troncal de Vilassar de Dalt i l’accés de Premià de Mar als vehicles lleugers, per als desplaçaments de mobilitat obligada amb origen o destinació a la comarca i per als vehicles menys contaminants i els d’alta ocupació.
 
L’Acord aprovat avui s’emmarca en els eixos de la Llei de mobilitat, que preveu la transformació del sistema de peatges per tal que esdevingui un mitjà per a la gestió del trànsit de vehicles i promogui, entre altres millores, la reducció de la congestió, l’increment de l’ocupació mitjana dels vehicles i la renovació del parc actual cap a vehicles menys contaminants.
 
En aquest sentit, les bonificacions a la C-32 es configuren com una prova pilot o inicial  de la nova política en què està treballant el Govern en el marc del Grup d’Autopistes creat pel Parlament per tal de transformar el sistema de peatges perquè esdevingui un element regulador de la mobilitat. En el mateix sentit, Tabasa ha començat aquest any a aplicar descomptes a vehicles amb tres o més ocupants en els Túnels de Vallvidrera.
 
D’altra banda, el nou sistema s’insereix en el document de bases per a la millora de la mobilitat a la comarca que, l’abril passat, van signar la Generalitat i el Consell Comarcal del Maresme.
 
Les reduccions del peatge
 
Les reduccions del peatge s’aplicaran a la barrera troncal de Vilassar de Dalt i l’accés de Premià de Mar de l’autopista C-32, als vehicles lleugers per als desplaçaments de dilluns a divendres no festius en els itineraris que tinguin origen o destí a la comarca del Maresme.
Per tal de potenciar el peatge com a element regulador de la mobilitat i promoure una mobilitat sostenible, els descomptes s’aplicaran per als desplaçaments recurrents, els vehicles amb emissió baixa de CO2 i els vehicles de tres o més ocupants. Les reduccions seran acumulables.
Casos de descomptes
Ø      Recurrència: s’inclouen descomptes als usuaris a partir de 16 viatges al mes en una primera fase. A partir de la segona, s’incrementaran en una segona fase a partir de 24 viatges al mes (de dilluns a divendres no festius)
Ø      Vehicles d’alta ocupació: s’aplicaran reduccions als vehicles on viatgin 3 o més ocupants.
Ø      Vehicles amb baixa emissió de CO2: es preveuen descomptes per als vehicles que emetin fins a 120 gr/km de CO2
Desplegament per fases
Aquest programa de reduccions es desplegarà en tres fases, en funció del desenvolupament i execució de les obres de la Ronda del Baix Maresme. Així, la quantia dels descomptes s’anirà incrementant i, tenint en compte que són acumulables, en alguns casos podran arribar al 100%.
  • Primera fase: a partir de l’aprovació i publicació oficial d’aquest Decret, previsiblement dins la primera quinzena d’aquest mes, s’aplicarà la reducció als desplaçaments habituals amb recurrència superior als 16 viatges/mes. D’altra banda, un cop s’implantin les mesures tecnològiques necessàries, s’aplicaran les bonificacions per als vehicles amb emissió baixa de CO2  i d’ocupació alta.
  • Segona fase: des de l’aprovació de l’estudi informatiu de la ronda del Baix Maresme fins a l’inici de les obres.
  • Tercera fase: mentre durin els treballs de la ronda del Baix Maresme. Es preveu que els descomptes es deixin d’aplicar un cop entri en funcionament aquesta infraestructura. 
 
 
 
1a fase: des de l’aprovació Decret
2a fase: a partir aprovació estudi ronda
3a fase: durant l’execució de les obres
Recurrència
  • Més de 16 viatges/mes
  • Més de 24 viatges/mes *
 
 
-25%
-25%
 
-25%
-35%
 
-25%
-50%
Alta ocupació **
(3 o més ocupants)
-20%
-25%
-25%
Vehicles amb emissió baixa de CO2**
(fins a 120 gr/km)
-20%
-25%
-25%
* S’aplica a partir del 25è viatge
** S’aplicaran un cop s’implantin els sistemes tecnològics de verificació i control necessaris
 
Itineraris on s’apliquen
 
Els itineraris on els usuaris podran gaudir de la reducció en el peatge de la barrera troncal de Vilassar de Dalt i lateral de Premià de Mar són aquells que tinguin origen o destí en la comarca del Maresme, fent servir qualsevol de les entrades i sortides situades entre l’enllaç amb la B-20/C-31 i l’enllaç 134 (TM de Tordera).
 
Durant la tercera fase, s’aplicarà una bonificació del 100% de l’import del peatge en la barrera troncal de Vilassar de Dalt i lateral de Premià de Mar als usuaris que facin recorreguts interns (entre els enllaços 86 i 134, ambdós inclosos) dins de la comarca del Maresme i reuneixin algun dels requisits de recurrència, ocupació alta o vehicle amb baixa emissió de CO2. En tots els casos, per gaudir de les reduccions acordades, es requereix efectuar el pagament amb teletac o qualsevol altre sistema de pagament dinàmic.
 
 
Bonificacions a l’enllaç de Gelida de l’AP-7
 
D’altra banda, el Govern ha autoritzat la subscripció d’un afegiment al Conveni entre la Generalitat i l’Estat per al finançament de les compensacions derivades de les reduccions de les tarifes de peatges, de conformitat amb la disposició addicional tercera de l’Estatut. Aquest afegiment estableix les bases per aplicar bonificacions del 100% al futur enllaç de l’AP-7 de Gelida per als vehicles lleugers en els moviments Gelida - Sant Sadurní d’Anoia i Gelida – Vilafranca del Penedès amb caràcter temporal fins a la posada en servei d’una via alternativa lliure de peatge per als moviments comarcals.
 
Es preveu que aquesta bonificació es pugui començar a aplicar durant l’any 2011 i un cop s’hagi construït aquest enllaç i signat el corresponent conveni per part de l’Administració General de l’Estat i la Generalitat amb la concessionària Acesa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined