·        El projecte s’adreça a persones joves menors de 25 anys en situació de fracàs escolar i que estiguin inscrites en l’Oficina de Treball com a demandants d’ocupació no ocupats
Treball
La consellera de Treball, Mar Serna, va mantenir ahir una reunió de treball amb representants de les entitats locals de la demarcació de Barcelona per informar-los de la implementació del projecte SUMA’T d’orientació, formació i inserció laboral de joves en atur.
 
En concret, a la reunió amb la consellera, que va servir per reforçar els àmbits de col·laboració conjunta, van assistir representats dels ajuntaments de Badalona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell,  Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Rubí i el Prat de Llobregat. Aquesta trobada es va produir el mateix dia de la publicació de l’ordre al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).
 
Paral·lelament, ahir al matí responsables del Servei d’Ocupació de Catalunya i de la direcció general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball van presentar la iniciativa a entitats locals de les demarcacions de Lleida i Girona respectivament.
 
En el cas de Lleida es van reunir amb representants de l’Ajuntament de Lleida i dels consells comarcals de l’Alt Urgell, de Les Garrigues, de La Noguera, del Pla d’Urgell, de la Segarra, del Segrià i de l’Urgell.
 
Pel que fa a la presentació a la demarcació de Girona, van participar a la reunió sobre la implementació del projecte SUMA’T membres dels consells comarcals de l’Alt Empordà, del Baix Empordà, de la Garrotxa, del Gironès, del Pla de l’Estany i de la Selva, del Consorci Ripollès Desenvolupament i representants dels ajuntaments de Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols. 
 
Els propers dies el Departament de Treball intensificarà els contactes amb els ajuntaments i entitats locals de la resta del territori. Aquest proper divendres s’informarà als municipis i entitats locals de la demarcació de Tarragona.
 
Aquesta presentació va coincidir amb la decisió del Govern d’aprovar destinar 19,9 milions d’euros per posar en marxa el projecte SUMA’T, una iniciativa innovadora i pionera a tot l’Estat adreçada a les persones joves en atur menors de 25 anys. Aquest programa combina accions d’orientació, formació i d’adquisició d’experiència professional en empreses amb l’objectiu de millorar la qualificació professional de les persones joves desocupades i facilitar la seva inserció laboral a les empreses.
 
Aquesta nova iniciativa del Departament de Treball suposa que, per primera vegada, es realitzi una actuació tan des del vessant quantitatiu com qualitatiu vers la inserció laboral de persones joves en empreses, utilitzant com a eina principal el contracte per a la formació, amb un acompanyament de la persona jove al llarg de tota la durada del projecte.
 
La posada en marxa d’aquest pla estava a l’espera de l’aprovació definitiva de la reforma laboral ja que el nou contracte per a la formació permet que la formació especifica prèvia feta en el marc de programes públics formació i treball (formació en alternança) serveixi com a formació teòrica del contracte laboral per la formació.
 
D’altra banda, té avantatges tant per al treballador com per a l’empresa. En el cas del treballador i a diferència de la modalitat anterior en els sis mesos contractats tindrà la mateixa protecció social que la resta de treballadors i pel que fa a l’empresa, aquest tipus de contracte està bonificat amb un estalvi del 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social. Així mateix, si a l’acabament del contracte per a la formació, l’empresa decideix contractar de forma indefinida a la persona jove també comptarà amb una bonificació per la transformació del contracte temporal en indefinit.
 
El perfil de les persones joves beneficiàries del SUMA’T, unes 5.000, és el d’un jove menor de 25 anys en situació de fracàs escolar, és a dir, que no hagi finalitzat l’Educació Secundària Obligatòria i que estigui inscrit en l’Oficina de Treball com a demandant d’ocupació no ocupat.
 
El Departament de Treball subvencionarà tot el cost de l’orientació i la formació. Pel que fa al contracte de les persones joves serà un contracte laboral per a la formació d’una durada de 6 mesos en què el Departament de Treball subvencionarà el 70% del salari. Els joves contractats percebran el salari segons el conveni col·lectiu de l’empresa.
 
El projecte SUMA’T serà implementat en col·laboració amb les entitats locals de municipis de més de 20.000 habitants i de més de 30.000 habitants en el cas de la demarcació de Barcelona. Les Oficines de Treball seran les responsables de seleccionar i derivar les persones participants a les entitats locals, que comptaran amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya en el procés de recerca i selecció de les empreses més adequades per a la contractació de les persones participants en el programa.