emt

Un de cada deu catalans espera emprendre en els propers 3 anys

query_builder   4 octubre 2023 15:00

event_note Nota de premsa

Un de cada deu catalans espera emprendre en els propers 3 anys

  1. La intenció d’emprenedoria creix 1,4 punts respecte a 2021 i se situa en el 9,9%
  2. Catalunya segueix liderant l’activitat emprenedora a Espanya, amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 6,9%
  3. La taxa de dones emprenedores continua retallant distàncies amb els homes


Creix la intenció d’emprendre de la població catalana. A la província de Barcelona el percentatge de persones que espera emprendre en els propers 3 anys és del 10,4% (2,4 punts percentuals més que el 2021) i a Catalunya se situa en el 9,9% (1,4 punts percentuals més que el 2021). Tot i l’augment, aquests resultats estan encara lluny de la mitjana a la Unió Europea, que se situa en el 15,0%, i la mitjana mundial, del 20,7%.

Pel que fa a la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), a la província de Barcelona ha tornat a créixer i s’ha situat en el 7,3% el 2022, el que suposa un increment d’una dècima respecte al 2021. Juntament amb Girona (6,2%) són les demarcacions on s’incrementa aquesta taxa, ja que tant a Lleida (4,6%) com a Tarragona (5,6%) decreixen, igual que al global de Catalunya, que baixa 3 dècimes fins al 6,9%. Tot i això, Catalunya segueix liderant l’activitat emprenedora a Espanya, amb la taxa més alta, ja que la TEA catalana és 0,9 punts superior a l’espanyola (6,0%), tot i que 2,3 punts inferior a l’europea (9,2%). El 48% d’aquesta activitat correspon a persones emprenedores naixents, és a dir, que encara estan tractant de posar en marxa un negoci, mentre que el 52% restant correspon a aquelles persones emprenedores noves que tenen el seu propi negoci (entre 4 i 42 mesos).

Aquestes són algunes de les principals conclusions del darrer informe Global Entrepeneurship Monitor (GEM) – Catalunya 2022-2023, promogut pel Departament d’Empresa i Treball de a Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte. El GEM és un projecte internacional de recerca que va sorgir amb la intenció d’analitzar l’activitat emprenedora, així com els factors que influeixen en la creació de noves empreses, i durant l’any 2022 van participar a l’estudi 51 països diferents.

Un 47% de la població catalana declara que té coneixements i habilitats necessàries per emprendre un negoci, una dada molt similar a l’europea (49%). En aquest sentit, augmenta el pes de les noves persones empresàries amb estudis superiors. El 2022 el 76% dels emprenedors i emprenedores en fase inicial tenen estudis de grau o postgrau, xifra 17 punts percentuals superior al 2021. L’informe també apunta, però, que el percentatge de persones catalanes adultes que perceben bones oportunitats per emprendre en els propers sis mesos és del 26%, gairebé la meitat que a Europa (50%).

La taxa de dones emprenedores segueix retallant distàncies

Els resultats per gènere indiquen que al 2022 el percentatge de dones emprenedores es manté inferior al dels homes però la distància segueix reduint-se any a any. Si observem la TEA catalana, la de les dones se situa en el 6,5% i la dels homes en 7,3%: la diferència entre ambdós sexes és una dècima més baixa que el 2021, mantenint així la tendència dels últims anys (d’1,2 punts el 2020 a 0,9 punts el 2021 i a 0,8 el 2022).La TEA femenina espanyola continua sent inferior a la catalana i aquest últim any és del 5,9%.

A la majoria de les etapes del procés de creació d’empreses el percentatge d’homes emprenedors és superior al de les dones emprenedores. Aquesta bretxa és més àmplia en el cas de nous emprenedors, on el 60% són homes i tan sols el 40% són dones. A la fase potencial d’emprenedoria, així com a la consolidada, la diferència és menor, amb un 53% d’homes i un 47% de dones. A més, cal destacar que al grup de naixents la proporció d’emprenedores és superior, amb un 54% de dones i un 46% d’homes. Finalment, al grup de persones que abandonen la iniciativa emprenedora, el percentatge de dones és lleugerament superior al dels homes (52% de dones davant del 48% d’homes).

Pel que fa a l’edat, la mitjana de les persones emprenedores potencials és de 36 anys (3 anys menys que el 2021), de 42 en les que estan en fase inicial (43 els homes i 41 les dones) i de 49 en fase consolidada. Aquestes xifres encara poden millorar, ja que segons els resultats de l’informe, la propensió emprenedora del jovent català és del 5,9% (6,0% a la província de Barcelona i també a Espanya). Tot i això, a Europa aquesta xifra es duplica, mantenint-se així la bretxa que va obrir-se el 2020.

Motivacions i abandonaments

L’informe del GEM va introduir fa dos anys diferents preguntes relatives a l’impacte de la COVID-19. Arran de la pandèmia, els motius reactius per emprendre (es crea l’empresa perquè el treball escasseja, per necessitat) van créixer del 17% (2019) al 48% (2020). Aquest 2022, el valor ha disminuït de nou fins al 42%, xifra similar a la d’Espanya (41%) però encara força superior a la d’Europa (31%). Aquesta diferència en el perfil motivacional de les empreses catalanes incideix en la qualitat de l’emprenedoria, les expectatives de creixement i la capacitat de supervivència.

Pel que fa als abandonaments, Catalunya té una xifra baixa: el 2,4%, davant del 2,5% a Espanya i el 3,9% a Europa. D’aquests, el 72% tanca definitivament i el 28% cedeix el negoci. Si bé l’any passat la pandèmia va ser el principal motiu al·legat per llançar la tovallola (27,8%), aquest any la seva incidència ja ha estat mínima (3,1%) i la principal raó per tancar un negoci ha estat que aquest no era rendible (38,0%), raons personals (15,9%), l’oportunitat de vendre el negoci (11,1%) o que han trobat una altra feina o una oportunitat de negoci més atractiva (6,8%).


Trobareu el resum executiu de l’informe a l’enllaç:

https://www.institutmetropoli.cat/ca/gem/global-entrepreneurship-monitor-catalunya-resum-executiu-2022-2023/

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined