- El titular de Drets Socials compleix 12 mesos al capdavant del Departament
- En aquesta etapa, ha continuat treballant perquè el Govern ofereixi una atenció social i sanitària, s’han anunciat noves places per a gent gran i per a persones amb discapacitat i s’han pres mesures per reforçar el sistema de serveis socials
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, complirà el dimecres de la setmana que ve dia 11 d’octubre un any de mandat al capdavant del Departament.
En un any, aquest 2023, en què el Departament de Drets Socials ha comptat amb un pressupost de 3.520 milions d’euros, s’han posat en marxa noves mesures i s’ha donat continuïtat a projectes iniciats en tots els àmbits de competència, des de l’atenció a la gent gran a l’atenció a la infància i l’adolescència, s’ha firmat acords històrics i assumit compromisos per seguir treballant en les setmanes futures.
El pressupost del Departament de Drets Socials per aquest 2023 ha estat un 13,1% superior respecte l’any anterior. “Uns pressupostos expansius en un context econòmic i social d’altíssima complexitat”, apuntava el conseller a principis d’any durant la presentació dels comptes. Sent el repte de la vida independent un dels eixos estratègics del Departament, es destinaran 2.007 milions d’euros a aquest àmbit.
Per fer front a les situacions de pobresa i que més persones puguin accedir a prestacions socials, els pressupostos també van contemplar l’increment de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que s’actualitzava per primer cop des de 2010 i augmentava un 8%, situant en 717 euros mensuals el llindar per a rebre prestacions socials.
Atenció social i sanitària
Al llarg d’aquest any de mandat del conseller Campuzano, el Departament ha seguit treballant en l’Estratègia d’Atenció Social i Sanitària per oferir una atenció més integrada i menys fragmentada a les persones grans, amb discapacitat, malaltia mental i, en general, a les persones amb necessitats complexes. En aquest sentit, el febrer es va aprovar el desplegament local amb l’elecció de set territoris amb experiència avançada en aquest camp per consolidar-la i que en un futur puguin ser exemples per aplicar en altres territoris. Aquests set territoris són Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès.
En aquest mateix àmbit, el mes de juny el conseller Campuzano al costat del conseller de Salut, Manel Balcells, van presentar a l’Hospital de Sant Llàtzer de Terrassa el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), un instrument del sistema català de salut i de la xarxa pública de serveis socials per impulsar projectes innovadors que permetin donar una resposta conjunta a les necessitats, que poden ser d’atenció social o d’atenció sanitària. La primera acció en què ja treballa aquesta eina pública és com fer front a la soledat no volguda.
Més places
En l’àmbit de la dependència, el Departament ha anunciat la creació de noves places per tal d’eliminar les desigualtats territorials, reduir les llistes d’espera i adaptar l’oferta a la demanda actual. I és per aquest motiu que la distribució s’ha fet en base a principis d’equitat territorial. En total s’han creat 2.369 noves places per a persones grans distribuïdes de la següent manera: 1.626 per a residències de gent gran, 499 en centres de dia i 244 en els Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural. També 700 noves places públiques per a persones amb discapacitat. D’aquestes, 500 per atendre les sortides d’escola i prop d’un centenar en el projecte Casa Meva, que promou la desinstitucionalització i una major autonomia personal
Reforçar el sistema de serveis socials
Per reforçar el sistema de serveis socials, el Departament ha finalitzat el procés de concertació de més de 15.200 places i serveis socials que fins ara es finançaven mitjançant subvenció. Incorporar aquestes places i serveis a la Xarxa d’Atenció Pública de Serveis Socials busca, per una banda, donar estabilitat financera a les entitats, ja que els concerts tenen una llargada superior, però també per reforçar el seguiment de la prestació dels serveis. Tot plegat, ha de servir per millorar la qualitat del servei i les condicions laborals dels professionals.
Encara en l’àmbit de la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats, s’ha augmentat un 20% la dotació de les ajudes de 2023 fins a 38,1 milions d’euros i sumat dues noves línies de subvencions: una per a projectes d’inserció comunitària per persones amb conducta addictiva, trastorns de la conducta alimentària o VIH-sida i una altra per a persones amb discapacitat física, intel·lectual o situacions de pluridiscapacitat.
A més, per tal que les entitats que hagin demanat subvencions coneguin ja a principis de l’any que ve de quants diners disposaran per a tot l’exercici, s'ha avançat la publicació de les convocatòries.
Acord històric
A principis de juny, el Departament va signar un acord històric amb les principals patronals i sindicats majoritaris per millorar les tarifes dels serveis i així millorar la qualitat i els sous dels professionals del sector. L’acord fixava augmentar un 4% les tarifes aquest 2023, amb un augment extraordinari del 2% per fer front a l’increment de costos energètics, i un ascens del 5% de mitjana per al 2024.
En aquest marc de l’acord, davant la necessitat de definir els serveis socials necessaris en el segle XXI, el Departament s’ha compromès a fer una revisió de la Cartera de Serveis, la primera que es farà des de 2007, per fer-la més flexible i adaptable a les necessitats dels usuaris de serveis.
Pobresa energètica
En l’àmbit de les polítiques socials i de forma més concreta en la lluita contra la pobresa energètica, el Govern acaba d’aprovar aquesta mateixa setmana, a través del Departament de Drets Socials, la creació d’una oficina que ha de permetre un abordatge integral de la pobresa energètica i que comptarà amb un pressupost d’1,65 milions d’euros.
En aquesta línia, el mes febrer la Generalitat va avançar els 9 milions per fer efectiva la meitat del deute elèctric de 2021 que 41.000 llars vulnerables tenien pendent amb Endesa. Els 9 milions restants, per arribar als 18 milions total, els va assumir la companyia.
Més protecció per a infants i adolescents
El Departament ha dedicat el 12% del pressupost de 2023 a polítiques en l’àmbit de la infància i treballa en un pla per millorar el sistema de protecció dels infants i adolescents. Al juliol, per exemple, el Departament va anunciar l’increment d’un 30% del pressupost destinat als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), una xifra històrica que permetrà millorar la qualitat del servei i donar resposta a la demanda existent.
Abans d’acabar l’any, es reforçarà el servei que dona el centre Barnahus de Tarragona des del 2020 amb el desplegament de 13 Barnahus més arreu del territori per atendre infants víctimes de violència sexual i amb la incorporació d’una trentena de professionals. A més, s’ha creat un grup d'experts independents per analitzar i elaborar propostes per a l’erradicació de violències sexuals exercides contra els infants i els adolescents.
I aquesta mateixa setmana, el Departament ha engegat una campanya per aconseguir més famílies d’acollida, una mesura de protecció que proporciona un entorn d’estimació i atenció a un infant o adolescent que es troba en una situació familiar que fa que hagi de viure durant un temps determinat fora de la seva família d’origen.
Aquest estiu fins a 450.000 infants i joves han participat en activitats de lleure educatiu, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. També en l’àmbit de la joventut, el Departament treballa en l’elaboració del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya per adaptar l’acció de govern en aquesta matèria a les necessitats. I és que per exemple, enguany s’han posat en marxa unes formacions destinades a professionals que treballen amb joves per detectar factors de risc de suïcidi en joves i adolescents, creades en el marc del Grup de Treball de Prevenció del Suïcidi Juvenil que es va crear després de la pandèmia.
Desallotjar el Bloc Venus
Per altra banda, i amb un enfoc més local, el Departament ha posat fil a l’agulla en l’expropiació de l’edifici Venus. El Consorci del Barri de la Mina, del qual forma part Drets Socials juntament amb altres administracions, ha aprovat una nova proposta que inclou millores substancials quant a la valoració dels immobles i, per tant, de les indemnitzacions, que augmenten més d’un 20%. Per a aquells que no són propietaris, s’estableix una indemnització per pèrdua de la possessió d’entre 6.846 € i 8.529 €, una novetat respecte de 2009. L’objectiu del Consorci és garantir un habitatge a totes les famílies vulnerables, independentment de la situació contractual de la seva llar, i per això s’analitza cada cas i es proposen solucions flexibles i personalitzades per atendre totes les realitats de les persones que hi viuen.
Fons Next Generation
En paral·lel a totes aquestes actuacions, el Departament destinarà en els propers tres anys 400 milions d’euros provinents dels fons Next Generation. Es tracta de la inversió més important feta mai a Catalunya per reforçar les polítiques socials. Serviran per desenvolupar projectes socials arreu del país, tant propis com d’entitats o altres administracions, destinats a col·lectius vulnerables, des de la remodelació d’equipaments per millorar-ne l’accessibilitat a desenvolupar serveis tecnològics que permetin agilitzar tràmits administratius a usuaris i professionals.