- Entraran en funcionament el primer trimestre de 2024, amb una trentena de professionals, i circuits més ràpids, accessibles i eficients, amb l’objectiu d’evitar la revictimització i millorar la qualitat de la prova pericial, que és determinant en els judicis
- Es tracta d’una iniciativa conjunta dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Justícia, Drets i Memòria, que transforma l’abordatge de la violència masclista en els processos judicials i posa les víctimes al centre: “transformem l’atenció forense de les supervivents”
- Les dues conselleries ja han impulsat diverses iniciatives en l’àmbit judicial, amb l’objectiu de focalitzar-se en les necessitats de les dones i els seus drets
El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Departament de Justícia, Drets i Memòria impulsen la creació de les unitats de valoració forense integral (UVFI), que es dedicaran a l’abordatge pericial de les víctimes de violència masclista, en els processos judicials. Així s’ha anunciat en roda de premsa, aquest dilluns, 9 d’octubre.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha destacat que l’activació de les UVFI facilitarà la construcció de la prova, que és una de les grans dificultats en els processos judicials, en els casos de violència masclista. “Les UVFI són l’aposta del Govern per millorar la resposta pericial especialitzada davant la violència masclista”, ha apuntat. Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat que la lluita contra la violència masclista és una de les prioritats del Govern i que es treballa de manera transversal amb tots els departaments: “acompanyar de manera integral la recuperació de les dones forma part del dret a la reparació, el dret a veure reparats tots els àmbits que la violència masclista pugui haver danyat”.
“Aquest és un salt endavant en l’abordatge de la violència masclista. És una mesura que transformarà l’atenció forense a les supervivents, en termes d’eficàcia, d’eficiència, d’accessibilitat i de qualitat. El Govern de la Generalitat ens situem, així, al costat de les víctimes i de les seves necessitats. Continuem avançant cap a un model de justícia i de societat més humana i més fraterna”, ha destacat Ubasart. En el mateix sentit, la consellera Verge ha insistit que “és imprescindible que la perspectiva feminista impregni l’àmbit judicial, perquè les actuacions del conjunt d’operadors jurídics en cels asos de violència masclista siguin més àgils, més eficaces, més coordinades, més ajustades a cada cas i que, de manera cabdal, evitin la revictimització o victimització secundària de les dones”.
Una trentena de professionals, i circuits més eficients i ràpids
Les UVFI es posaran en marxa amb la incorporació de 27 professionals amb formació i experiència especialitzada, i gràcies a l’aportació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes de 2,5 milions d’euros anuals, que permetran finançar les unitats fins a 2025. “Incorporem més personal en la lluita contra la violència masclista, territorialitzem el servei, l’apropem als jutjats i a les víctimes, l’especialitzem i en millorem els circuits i processos”, ha assegurat Ubasart.
Fins ara, els equips d’assessorament tècnic penal (EATP) i l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) assumien aquestes funcions de manera coordinada. Amb la creació de les noves estructures i amb una única entrada dels casos (finestreta única) el salt qualitatiu és rellevant. Les millores són evidents:
- En primer lloc, es promou una millor relació entre els operadors jurídics i les unitats, la qual cosa facilitarà la tasca als òrgans judicials.
- En segon lloc, amb la introducció de nou personal i la construcció de nous circuits, les unitats seran més accessibles i es reduiran els temps de resposta.
- En tercer lloc, els serveis s’especialitzaran i es diversificaran, segons l’edat de les víctimes. Però, alhora, es generaran dinàmiques de transversalitat integral i multidisciplinària, i s’hi inclourà la perspectiva interseccional i de gènere. Així, es respondrà a la complexitat de la violència masclista, tal com la descriu la llei catalana. En aquesta especialització, també hi té un paper important el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), que acompanyarà els professionals amb la formació necessària.
Finestreta única
La sol·licitud del jutge es dirigirà a l’IMLFC, que tindrà presència a tots els partits judicials, amb finestreta única. A partir d’aquí, i segons l’edat de la víctima, el personal específic dels EATP (en el cas de menors) o de l’IMLCFC (en el cas d’adults) desenvoluparà l’impuls i el monitoreig del cas. D’aquesta manera, es busca escurçar els temps al mínim possible i evitar dobles o triples declaracions, que són traumàtiques per a la víctima.
Les noves unitats entraran en funcionament el primer trimestre de 2024 i desplegaran els serveis a la Ciutat de la Justícia, Granollers, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre. S’hi incorporaran professionals de l’àmbit de la psicologia, el treball social, la tramitació processal i la medicina forense. Vuit d’aquestes incorporacions reforçaran els equips d’EATP.
Valoració i avaluació altament qualificada de les situacions de violència masclista
L’objectiu de les noves UVFI és donar una resposta pericial especialitzada i multidisciplinària, que permeti una diagnosi de la violència de gènere, més enllà de la simple recerca de la simptomatologia d’una agressió concreta. Es tracta d’una tasca sovint d’alta complexitat, perquè la intervenció dels professionals inclou valoracions clíniques i psicosocials de tot el nucli familiar ‒de la situació d’especial vulnerabilitat de les víctimes i dels seus fills‒ i la valoració i l’avaluació del presumpte agressor.
Estreta col·laboració entre departaments per posar al centre les necessitats i els drets de les dones
La consellera Verge ha valorat diverses iniciatives que s’han activat de manera conjunta entre les dues conselleries. Per exemple, s’ha reforçat l’acompanyament lletrat en seu policial, perquè les dones estiguin acompanyades d’una advocada en el moment d’interposar la denúncia. També s’han reforçat les oficines d’atenció a les víctimes de violència, amb el Servei d’Acompanyament a la Víctima del Delicte en seu judicial, que actua de manera territorialitzada a tot Catalunya. Es tracta d’un servei gratuït que s’ofereix durant la compareixença als jutjats de violència sobre la dona o als jutjats d’instrucció especialitzats. Cal recordar que el 89 % de les persones ateses el 2022 per aquestes oficines eren dones i el 71,5 % eren víctimes d’una situació de violència masclista.
A més, s’ha elaborat el Pla d’adequació i millora d’espais i usos per a l’atenció a la víctima, que preveu fer actuacions a 46 seus judicials, abans de l’estiu de 2025. S’hi inclouen intervencions clau perquè les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses, com són: l’adequació dels espais físics, perquè hi hagi sales d’espera específiques, més amables, i també, la millora dels recorreguts interns per a víctimes i detinguts, per evitar que les víctimes i els detinguts coincideixin dins de l’edifici judicial.
D’altra banda, els dos departaments també van elaborar conjuntament un decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants i adolescents, en els casos de violència vicària, aprovat el novembre de 2021.
Finalment, un altre aspecte molt rellevant és la formació dels operadors jurídics. Sota la batuta del CEJFE i l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, els dos departaments col·laboren estretament per capacitar aquests operadors en matèria de violència masclista.