Catalunya i l¿Alta Àustria signen un acord per promoure el desenvolupament econòmic i la col·laboració entre ambdós territoris

Catalunya i l'Alta Àustria signen un acord per promoure el desenvolupament econòmic i la col·laboració entre ambdós territoris

query_builder   9 octubre 2023 13:20

event_note Nota de premsa

Catalunya i l'Alta Àustria signen un acord per promoure el desenvolupament econòmic i la col·laboració entre ambdós territoris

  1. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el ministre d’Economia de l’estat austríac, Markus Achleitner, han signat una carta d’intencions
  2. El document contempla la voluntat d’ambdós territoris de promocionar les relacions comercials entre ells, fomentar la inversió estrangera directa o impulsar programes de formació dual
  3. Les exportacions catalanes a Àustria van augmentar un 11,6% el 2022 en comparació amb l’any anterior i van sumar 976 milions d’euros

El Govern, per mitjà d’ACCIÓ l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha signat una carta d’intencions amb l’estat d’Alta Àustria, mitjançant l’agència Business Upper Austria. L’objectiu d’aquest acord és promoure el desenvolupament econòmic, així com fomentar els programes de formació dual i reforçar les relacions entre ambdós territoris.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el ministre d’Economia de l’Alta Àustria, Markus Achleitner, han signat el document aquest dilluns a la seu d’ACCIÓ en el marc d’una visita de la delegació d’una trentena de representants institucionals de l’estat austríac a Barcelona. La delegada del Govern de la Generalitat a Europa Central, Krystyna Schreiber, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, i el delegat d’Economia de la Cambra de Comerç d’Àustria a l’Estat, Richard Bandera, també han participat en l’acte.

Per Torrent, “estem molt satisfets de signar avui aquesta carta d'intencions amb l'Alta Àustria, ja que Catalunya comparteix amb aquest territori diverses similituds, com ara una economia diversa i un rol important de sectors industrials clau com el de l'automoció i la manufactura avançada, entre d'altres”. “Esperem reforçar les relacions comercials bilaterals i potenciar la inversió estrangera directa entre ambdós territoris, així com cooperar i compartir la nostra experiència i coneixements per ajudar a fomentar la competitivitat en ambdues localitzacions”, ha subratllat el titular d’Empresa i Treball.

Per la seva banda, el ministre Achleitner ha subratllat que està “content que s'hagi pogut concloure un acord de cooperació entre l'Alta Àustria i Catalunya. L'objectiu de l'acord és aprofundir encara més les relacions entre les dues regions”. Ha afegit que “hi ha un gran potencial, sobretot pel que fa a col·laboracions en recerca. D'una banda, aquestes àrees inclouen la indústria de l'automòbil, on, com a Alta Àustria, agrupem nombrosos projectes relacionats amb el vehicle sostenible a la iniciativa Future Mobility Region. Molt relacionada amb aquest àmbit hi ha la indústria manufacturera, també una de les àrees on l'Alta Àustria és forta”. Achleitner ha destacat que “la transformació cap a l'automatització i la producció intel·ligent planteja reptes per a ambdues regions en igual mesura, que volem superar mitjançant l'intercanvi mutu. A més, l'energia, i en particular l'hidrogen, són àmbits importants per a la cooperació transfronterera”.

En concret, l’acord contempla la voluntat d’ambdós territoris de potenciar el creixement i la diversificació econòmica de cadascun d’ells. Així, exposen la seva voluntat de promocionar les relacions comercials, les inversions bilaterals i l'intercanvi de bones pràctiques per estimular la innovació sostenible, l'emprenedoria i la creació d'ocupació en cadascun dels territoris. El document apunta que es posarà especial èmfasi en indústries de relleu tant per a Catalunya com per a l’Alta Àustria, com són la manufactura avançada, l'automoció, les ciències de la vida, la química i les energies renovables.

En aquest sentit, s’acorda l’intercanvi de coneixement entre els territoris, així com l’impuls d’estudis de mercat i l’organització de missions comercials conjuntes, a banda de compartir informació sobre incentius a la inversió i per explorar iniciatives conjuntes per atraure inversió estrangera directa, a més de compartir oportunitats d'exportació per a les empreses locals i sobre regulacions específiques de diferents sectors. També s’inclou la intenció de connectar institucions educatives per a la col·laboració en projectes d'investigació i desenvolupament per fomentar la innovació i la competitivitat.

A més, l’acord també destaca la importància de l’intercanvi cultural entre ambdues regions. Així, la carta d’intencions subratlla la voluntat de Catalunya i l’Alta Àustria d’organitzar visites de delegacions i esdeveniments culturals per promoure la cooperació i l’intercanvi d’idees, a banda de la col·laboració en l’àmbit de la política de clústers.

En el marc del viatge institucional de la delegació austríaca a Catalunya, s’han organitzat reunions de treball, sessions de networking, així com visites a les instal·lacions de diversos centres tecnològics i de recerca, o companyies catalanes.

Relacions comercials entre Catalunya i Àustria

Les exportacions catalanes a Àustria van augmentar un 11,6% el 2022 en comparació amb l’any anterior i van sumar 976 milions d’euros. A banda, més d’un miler d’empreses catalanes exporten de manera regular al mercat austríac. En termes d’inversió estrangera, des del 2018 Àustria ha destinat 58,3 milions d’euros a Catalunya.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Linkedin ACCIÓ

Youtube ACCIÓ

3  

Imatges

 El conseller Torrent en l'acte de signatura de la carta d'intencions.

El conseller Torrent en l'acte de signatura de la carta d'intencions. 307958

El conseller Torrent i el ministre d'Economia de l'Alta Àustria, Markus Achleitne, en l'acte de signatura.

El conseller Torrent i el ministre d'Economia de l'Alta Àustria, Markus Achleitne, en l'acte de signatura. 338576

 El conseller Torrent durant la reunió amb representants institucionals de l'estat austríac.

El conseller Torrent durant la reunió amb representants institucionals de l'estat austríac. 293246

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined