· El Departament de Salut treballa un model d’atenció a la salut mental més proactiu, més accessible i amb visió longitudinal de futur
Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, el Consell Executiu ha analitzat un informe sobre les línies de treball desenvolupades en aquest l’àmbit, una de les màximes prioritats del Govern. La salut mental i el benestar emocional són qüestions que impliquen tothom, i per això el Govern treballa coordinadament amb tot el sector per consensuar les estratègies futures en el Pacte Nacional de Salut.
Les dades demostren com la pandèmia va tenir un impacte significatiu en els joves i gent gran, que ha posat en evidència el malestar emocional i el fenomen de la soledat no volguda. Algunes dades sobre l’increment de les persones ateses a la xarxa de salut mental són l’increment d’un 8% dels nens i adolescents atesos entre 2019 i 2021, i s’han incrementat un 25% les visites i un 40% els ingressos. En el mateix període, han augmentat un 6,2% els adults atesos i el diagnòstic més freqüent és el de la depressió, un 20% de la població.
La Salut Mental és avui un repte de salut pública i d’aquesta manera l’aborda el Govern. El Model d’atenció a la Salut Mental que es vol avui a Catalunya i a Europa és un model més proactiu, més accessible, amb visió longitudinal de futur, enfocat en les necessitats individuals de cada persona i amb la recuperació de la persona i la inclusió social com a objectius prioritaris. En aquest sentit, l’atenció en salut mental i benestar emocional de tota la població és una tasca de tota la societat i de tots els departaments de la Generalitat.
Aquest model ha de garantir els elements següents:
- Una atenció basada en drets, és a dir, garantir els drets humans ha de ser un dels eixos i, en aquest sentit, el Govern s’ha compromès a desplegar el model de Quality Rights de l’OMS.
- Atenció comunitària, allà on passa la vida de les persones, a la comunitat, on els ciutadans participen, evitant els llargs períodes d’hospitalització i garantint els suports necessaris per a una vida autònoma a la comunitat.
- Atenció integrada social i sanitària centrada en la prevenció i en els processos de desinstitucionalització.
Per fer possible aquest model són imprescindibles unes palanques de canvi que inclouen nous perfils professionals i capacitació per donar resposta al desenvolupament del model comunitari, actualitzar sistemes d’informació i aliances estratègiques territorials.
Prioritats per al 2023-2024
Les accions prioritàries per a aquest any i el pròxim giren al voltant de la prevenció i la promoció en tots els àmbits, el reforç de l’atenció infantojuvenil, la millora de l’accessibilitat i la resolució Programa Col·laboració Primària (PCP), el Pla de millora de l’atenció als trastorns de la conducta alimentària, el nou model d’alternatives a l’hospitalització, l’atenció a la complexitat en salut mental i la reconversió de llarga estada psiquiàtrica.
Prevenció i promoció en tots els àmbits
- Programa de benestar emocional i salut comunitària a l’atenció primària i comunitària: incorporació dels Referents de Benestar Emocional, com a mínim 343, amb l’objectiu de prevenir i promoure el benestar emocional de la comunitat.
- Pla de prevenció de la conducta suïcida: algunes de les accions prioritzades l’any 2023 són les guies per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en els àmbits educatius, universitari, penitenciari i per als menors tutelats, així com la incorporació a l’atenció de supervivents i donar suport als familiars i entorn relacional.
- Altres accions de prevenció i promoció: accions formatives en l’entorn educatiu; accions formatives a professionals dels departaments d’Interior, Justícia i Treball; consens en la cartera de serveis a desplegar en l’àmbit de la salut mental perinatal; continuïtat assistencial CDIAP (Drets Socials) i al CSMIJ (Salut) en el marc de l’atenció integrada social i sanitària; campanyes i formació contra l’estigma a la societat en general, als mitjans de comunicació, ajuntaments i escoles amb el programa Whatsapp; desplegament del programa Ocell de Foc per part del Departament de Treball i seguiment de programes d’activitat física i salut mental i benestar emocional.
Reforç de l’atenció infantojuvenil
S’ha finalitzat el desplegament del programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil als 52 CSMIJ de Catalunya. D’altra banda, es contractaran 146 nous perfils professionals (educadors socials, terapeutes ocupacionals i treballadors socials). L’objectiu és l’atenció proactiva en l'entorn de la persona (domicili i comunitat) i el treball conjunt amb la família d’un infant o jove amb un trastorn mental i una situació de crisi.
Millora de l’accessibilitat i la resolució programa col·laboració primària (PCP)
Revisió i definició de la Cartera de Serveis del PCP d'acord amb el model d'atenció escalonada, en un treball conjunt entre la Direcció Estratègica d’Atenció Primària i Comunitària i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions.
Pla de millora de l’atenció als Trastorns de Conducta Alimentària
Les persones ateses amb Trastorns de la Conducta Alimentària s’han incrementat un 55% en el període 2019-2021 als serveis de salut mental comunitària (CSMA-CSMIJ). Aquest trastorn és l’únic diagnòstic que s’ha incrementat en nombre de persones ateses a partir de la pandèmia de la COVID-19, amb impacte al grup principal de dones adolescents i joves de 12 a 25 anys, que representen el 66,3% del total de persones ateses amb diagnòstic de TCA.
Els àmbits d’actuació del Pla de millora són reforçar i estendre les actuacions de promoció de la salut i prevenció del TCA; afavorir la detecció i l'atenció precoç, àgil i efectiva segons la gravetat clínica i psicosocial i millorar l'accés, la resolució i l'equitat territorial dels serveis de la xarxa de salut mental i desplegar un pla de xoc 2023-2024.
Nou model d’alternatives a l’hospitalització
El Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del PDSMiA ha definit la nova cartera de serveis d’hospitals de dia i el nou Model d’Atenció Aguda Domiciliària en Salut Mental. Els hospitals de dia tenen una doble funció: com a alternativa a l’hospitalització convencional i com a dispositiu d'elecció per a procediments terapèutics específics. Per la seva banda, el Model d'Atenció Aguda Domiciliària en Salut Mental d'adults es defineix com una alternativa a l'hospitalització que atén la crisi (3 setmanes i serveix set dies a la setmana, 24 hores).
Atenció a la complexitat en salut mental
Es prioritzen dues accions: els Equips Guia d’Alta Complexitat dirigits a infants i joves i la creació d’equips assertius comunitaris en el marc del desplegament de l’atenció integrada social i sanitària.
Reconversió de la llarga estada psiquiàtrica
És una prioritat dels departaments de Salut i de Drets Socials. Catalunya actualment té 2.090 llits de llarga estada i 400 nous ingressos per any. Una de cada quatre altes de llarga estada té la probabilitat de tornar a ingressar-hi al cap de dos anys.
Els objectius són donar els suports necessaris a les persones amb patologies psiquiàtriques greus i complexes per tal que puguin viure a la comunitat sense necessitat d’ingressar a les unitats de llarga estada hospitalària, així com una reorganització de l'assistència que implicarà una reducció dels llits de llarga estada i una transformació del funcionament dels recursos d'atenció a la salut mental que permeti afavorir el seu procés de recuperació i el seu projecte de vida a la comunitat.