1. El simulacre s’iniciarà a les 11 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil
 2. Els 12 municipis on s’activaran les sirenes són: Castellgalí, Granollers, Gualba, Les, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Polinyà, Puig-Reig, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Vicenç de Castellet i Santa Perpètua de Mogoda; i la cobertura de les sirenes en aquest simulacre inclou un cens de més de 110.000 persones
 3. Les sirenes s'escoltaran també als municipis de Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per proximitat
 4. La prova no requereix que les persones es confinin, tot i això, s’anima a la població a seguir els consells d’autoprotecció en cas d’accident químic


La Direcció General de Protecció Civil organitzarà al pròxim 18 d’octubre una nova prova d’activació de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils. Concretament, la prova tindrà lloc a les 11 hores en els municipis afectats per risc químic del Vallès Occidental (meitat est), el Vallès Oriental, el Bages, el Berguedà, la Selva i la Val d’Aran.

Durant 15 minuts sonaran les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també es farà enviament de les alertes de Protecció Civil a tots els telèfons mòbils de les zones on sonen les sirenes per informar de la realització de la prova. En aquest simulacre no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://arcg.is/ujzaL0

A la prova de dimecres es posaran en marxa 21 sirenes de risc químic del PLASEQCAT de 12 poblacions:

 1. Vegueria de la Catalunya Central:
 2. Bages: Castellgalí (1) i Sant Vicenç de Castellet (3)
 3. Berguedà: Puig-Reig (1)
 4. Vegueria de Barcelona:
 5. Vallès Occidental: Polinyà (2) i Santa Perpètua de Mogoda (1)
 6. Vallès Oriental: Granollers (3), Gualba (3), Montornès del Vallès (2), Parets del Vallès (1) i Sant Celoni (2)
 7. Vegueria de Girona:
 8. La Selva: Riells i Viabrea (1)
 9. Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran:
 10. La Val d’Aran: Les (1)

D’aquestes, n’hi ha cinc que són noves i que sonaran per primera vegada. Parets del Vallès (1), Santa Perpètua de la Mogoda (1) i Polinyà (2) no en tenien fins ara, i Montornès del Vallès (1) compta amb una de nova.

Les sirenes s'escoltaran també als municipis de Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per proximitat als municipis que tenen les sirenes.

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova del 18 d'octubre és de 112.359 habitants. Per territoris, es distribueixen de la manera següent:

 1. Centre: 9.693 (Bages i Berguedà)
 2. Aran: 895 (Les)
 3. Vallès Occidental est, Vallès Oriental, Selva - Tordera: 101.771

Per municipis, els que compten amb més població dins de la cobertura teòrica de les sirenes del 18 d'octubre són:

 1. Granollers: 44.462
 2. Sant Celoni: 17.450
 3. Canovelles: 11.753
 4. Sant Vicenç de Castellet: 9.010
 5. les Franqueses del Vallès: 6.334
 6. Polinyà: 6.085
 7. Parets del Vallès: 5.616

El format de la prova ha canviat respecte anys anteriors i ara s’està fent de forma territorialitzada. Així, la de dimecres 18 d’octubre és la segona prova general de sirenes que es du a terme enguany, després de la que es va fer al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre el passat 20 de setembre. Més endavant, el 15 de novembre, es farà la darrera prova de sirenes de risc químic del PLASEQCAT, en aquest cas al Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental.

Establiments afectats per la normativa d’accidents greus a Catalunya

Als municipis on es farà la prova del 18 d’octubre s’hi situen 53 establiments de risc químic que formen part de l’abast del PLASEQCAT:

 1. Vallès Occidental est (Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda) i Vallès Oriental (Barberà del Vallès, Bigues i Riells del Fai, Canovelles, Cardedeu, Granollers, les Franqueses del Vallès, la Llagosta, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, la Roca del Vallès): 45 establiments de risc químic
 2. la Selva (Riells i Viabrea): 1 establiment de risc químic
 3. Bages (Castellgalí, Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet i Súria): 5 establiments de risc químic
 4. Berguedà (Puig-reig): 1 establiment de risc químic
 5. Val d’Aran (Les): 1 establiment de risc químic

Per a aquests establiments el PLASEQCAT estableix que en cas d’accident químic que pugui afectar a l’exterior greument correspon el confinament de la població d’acord a les dades i estudis d’accidents facilitats per Seguretat Industrial.

Sessió formativa per als municipis

Avui dimarts, 10 d’octubre, ha tingut lloc una sessió informativa destinada a tots aquells municipis afectats pel Pla d’emergències exterior del sector químic (PLASEQCAT), principalment a personal de l’administració local i tècnics i tècniques de Protecció Civil dels municipis, consells comarcals de Catalunya, Diputacions i personal de la DGPC.

L’objectiu de la jornada, amb un centenarde persones inscrites, ha estat reforçar el coneixement del PLASEQCAT en el municipis afectats i explicar el nou format de les proves de sirenes, especialment als municipis en els quals s’han instal·lat recentment.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha donat la benvinguda als assistents, i a continuació el Servei de Gestió del Risc i Planificació de la DGPC ha explicat els aspectes més rellevants del Pla i ha exposat la situació dels plans municipals afectats potencialment per accidents greus amb matèries perilloses.

Seguidament, l’Àrea de Sensibilització ha fet una mostra del material de sensibilització de risc químic disponible des de la DGPC i ha presentat la Guia per la implantació de sirenes que es troba al web de protecció civil pels municipis. El Servei de Tecnologia, al seu torn, ha explicat el funcionament de l’eina que s’utilitza per l’activació de sirenes que és la mateixa que usarien els municipis si haguessin d’activar ells.

La sessió ha finalitzat amb l’explicació per part de la Subdirecció General de Coordinació del nou format de les proves de sirenes, les quals inclouran l’enviament de missatges d’alerta als mòbils i amb l’exposició del Servei de Tecnologia de la DGPC de les enquestes elaborades per valorar el funcionament de la prova.

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i a continuació s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

En aquest sentit, diversos centres escolars han confirmat que faran el simulacre per preparar-se i conscienciar també a l’alumnat.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”. S’enviarà un altre missatge idèntic per a la Val d’Aran, en aranès i especificant la única sirena de l’àmbit territorial de la comarca pirinenca.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Durant el simulacre les associacions de voluntariat de Protecció Civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.

Objectius de la prova

La prova de sirenes té per objectius:

1.Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.

2.Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.

3.Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu s’ha dissenyat una enquesta de valoració.

4.Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Difusió de la prova

Per aquesta prova s’ha elaborat material per la seva difusió a les xarxes socials. També s’han editat i imprès 2.400 cartells i 37.000 fullets informatius de la prova que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic de la prova. Pel que fa als cartells, s’ha fet una petita edició en aranès.

Antecedents

Històricament es realitzaven dues proves de sirenes de risc químic a l’any. Al llarg d’un matí, totes les sirenes agrupades en els sectors de risc químic del PLASEQCAT (cal recordar que el PLASEQTA va recuperar-se el 2020) s’activaven per comprovar el seu funcionament i familiaritzar la població amb el so i el consell principal davant el risc químic, el confinament.

L’abril de 2019 va tenir lloc la darrera prova, i amb l’accident d’IQOXE es va considerar que calia replantejar les proves, fent un important esforç en la sensibilització de la població amb campanyes informatives (com la de l’”efecte bombolla”), un cop s’havia recuperat el PLASEQTA amb la gestió directa des de Tarragona, i que inclou l’automatisme de l’activació de les sirenes quan hi ha una alerta del PLASEQTA.

També, des de novembre de 2022, Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat l’eina de missatgeria massiva d’alertes de protecció civil als telèfons mòbils. Tant les sirenes del polígon sud com l’eina del sistema d’alertes a mòbils es van provar ja en el simulacre d’accident químic del 2 de novembre de 2022, amb una gran participació de la població, que va practicar el confinament. Pocs dies després, el mateix novembre de 2022 es van activar de forma real 2 sirenes de risc químic per l’incendi a la indústria amb productes químics AFEPASA de Constantí per decretar el confinament dels treballadors del polígon industrial afectat.

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 113 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.

2  

Fitxers adjunts

Flyer prova de sirenes del 18O

Flyer prova de sirenes del 18O
PDF | 16263965

Cartell de la prova de sirenes del 18O

Cartell de la prova de sirenes del 18O
PDF | 2523549