Govern

L'ecologista i biòleg Marten Scheffer, guanyador del 19è Premi Ramon Margalef d'Ecologia

query_builder   10 octubre 2023 14:21

event_note Nota de premsa

L'ecologista i biòleg Marten Scheffer, guanyador del 19è Premi Ramon Margalef d'Ecologia

· Es premia la seva contribució a la teoria dels estats alternatius i els canvis sobtats en els ecosistemes

Govern{"name":"2023/10/10/14/22/263b0079-d47f-4b13-abfa-192426a2aba0.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":729461}


L’ecologista, biòleg matemàtic i professor holandès Marten Scheffer ha estat escollit guanyador del dinovè Premi Ramon Margalef d’Ecologia, que atorga anualment la Generalitat de Catalunya, per la seva contribució a la teoria dels estats alternatius i els canvis sobtats en els ecosistemes.

El Dr. Scheffer és catedràtic a la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i membre de la Resilience Alliance, un grup d’ecòlegs, economistes i especialistes en dinàmiques organitzatives, política i sociologia amb l’objectiu de desenvolupar investigacions innovadores sobre la interacció resilient entre societat i natura.

Marten Scheffer ha liderat la comprensió dels canvis sobtats en els ecosistemes que els traslladen a estats alternatius. La teoria es va inspirar inicialment en els canvis en els estanys, i posteriorment s’ha aplicat a molts altres sistemes biològics i físics. Ha demostrat que les transicions crítiques es poden anticipar mitjançant principis universals dels sistemes complexos, inclosos els ecosistemes, el clima i la societat. El treball de Scheffer ha tingut un impacte enorme en diverses disciplines perquè ha demostrat que, encara que un sistema complex no s’entengui, hi pot haver maneres de detectar si és a prop d’una transició crítica utilitzant lleis matemàtiques.

La idea que hi pot haver senyals genèrics d’alerta primerenca abans de canvis sobtats va provocar una gran admiració i ha desencadenat una munió de noves investigacions en ecologia i altres disciplines. El seu treball ha demostrat que una intervenció en el moment adequat pot evitar un canvi catastròfic en un sistema complex. El treball de Scheffer ha inspirat un pensament positiu i proactiu sobre els reptes de la humanitat quan es tracta de protegir la biosfera i, en particular, ecosistemes emblemàtics com els aiguamolls, els esculls de corall i les selves tropicals.

El Premi Ramon Margalef d'Ecologia té per objecte el reconeixement d'una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia és el més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya. La dotació del premi és de 80.000 euros i l’acte de lliurament tindrà lloc dimecres, 25 d’octubre, al Palau de la Generalitat.

Breu biografia

Marten Scheffer (Amsterdam, Països Baixos, 1958) es va doctorar en Ecologia per la Universitat d’Utrecht el 1990. Entre 1985 i 1997, va ser investigador de l'Institut de Silvicultura i Planificació Paisatgística de Wageningen, als Països Baixos, i de l’Institut de Gestió d’Aigües Continentals i Tractament d'Aigües Residuals.

En l'actualitat, Marten Scheffer és catedràtic d’Ecologia Aquàtica i Gestió de Qualitat de l'Aigua de la Universitat de Wageningen, i dirigeix el departament del mateix nom. Ha fundat i dirigeix el Programa Sinergia per a l’Anàlisi de la Resiliència i les Transicions Crítiques. A més, els últims anys ha impulsat la creació de dos instituts dedicats a la investigació interdisciplinar: l’Institute Para Limes a la Universitat Tecnològica de Nanyang (Singapur) i l’Institut Sud-americà d’Estudis sobre Resiliència i Sostenibilitat (Uruguai).

El Dr. Scheffer ha obtingut nombroses distincions, com el Premi Ciència de la Sostenibilitat de la Societat Ecològica d'Amèrica (2004), el Premi Spinoza de l’Organització per a la Investigació Científica dels Països Baixos (2009) i el Premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA (2016). El 2019 va ser elegit com associat estranger de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.

Marten Scheffer és membre del consell científic de la Resilience Alliance, un grup format per ecòlegs, economistes i especialistes en dinàmiques organitzacionals, política i sociologia, l’objectiu del qual és dur a terme una investigació innovadora sobre interaccions resilients entre societat i naturalesa. És autor dels llibres ‘Ecology of Shallow Lakes’ (2004) i ‘Critical Transitions in Nature and Society’ (2009).

A més del seu treball científic, Marten Scheffer també és músic: toca la mandolina, la guitarra i el violí, amb el qual va fer una gira amb el guitarrista holandès Harry Sacksioni durant diversos anys. Ha publicat un CD de música del món, Transitions.

2  

Imatges

Marten Scheffer

Marten Scheffer 310450

Marten Scheffer

Marten Scheffer 729461

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined