- El Departament d’Acció Climàtica ha finalitzat les obres de modernització de la xarxa de reg de 1.297 ha de la Junta de Sequiatge de Lleida del Canal de Pinyana
- L’actuació permetrà fer un ús més eficient de l’aigua amb un reg a parcel·la per degoteig i aspersió en l’actual context de sequera
- L’obra, que s’ha realitzat a la bassa de Vallcalent, ha comptat amb una inversió de 9,8 milions d’euros
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha manifestat el “compromís” del Govern per “transformar les xarxes de reg en nous regadius d’alta eficiència” amb l’objectiu per garantir el futur del sector primari: “Cada gota de reg que modernitzem són més famílies pageses que sobreviuen en aquests anys especialment complicats a causa de la sequera”.
“Hem de contribuir plegats al desenvolupament d’una agricultura i ramaderia més competitives i sostenibles en l’actual context de sequera, que permetin garantir les rendes, fixar la població al territori i millorar les condicions de vida”, ha argumentat el conseller durant la visita de les obres de modernització del reg de la Junta de Sequiatge de Lleida del Canal de Pinyana.
L’actuació, que s’ha centrat a la bassa de Vallcalent (sector 6), ha permès la modernització de la xarxa de reg de 1.297 ha, cosa que suposa un total de 426 parcel·les on s’ha instal·lat un total de 54.051 ml de canonades. En aquest sentit, s’ha adequat una xarxa pressuritzada amb la implantació d’un sistema de telecontrol que permetrà un transport molt més eficient i amb la implementació de noves tecnologies de reg com el degoteig o l’aspersió.
Les obres han suposat una inversió de 9,8 milions d’euros, dels quals el Departament d’Acció Climàtica n’ha finançat 5,9, mentre que els 3,9 milions restants els han executat els regants. “Aquesta inversió demostra una vegada més l’esforç que està fent la pagesia perquè cada gota d’aigua sigui productiva. Són el sector que més està patint la sequera, però també el sector que més està estalviant aigua al nostre país”, ha manifestat Mascort.
Un projecte viu
El Departament d’Acció Climàtica, a més, continua treballant en diferents actuacions per millorar el reg de la resta de sectors que formen part de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana.
En concret, ja s’ha redactat el projecte de pressurització del sector 1, que forma part de la presa de Santa Anna. Aquesta obra s’ubica a l’Aragó i s’ha tramès a la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) perquè inclogui en la seva planificació el pressupost d’aquesta canonada que és de 15 M€.
Enguany, també ha acabat la redacció del projecte constructiu de la Portella (sector 3) que inclou 1.880 ha i està pressupostat en 22,5 milions d’euros. L’objectiu també és transformar l’antiga xarxa de séquies a làmina lliure en una xarxa pressuritzada amb un transport més eficient que permeti la implantació de noves tecnologies de reg en parcel·la.
Un altre projecte en fase final de redacció és el sector 5 de Canet on es preveu la modernització d’un total 2.867 ha ubicades entre els municipis de Lleida i Alcarràs.
Una comunitat de 16 municipis
La Junta de Sequiatge de Lleida del Canal de Pinyana té una àrea regable de 13.495 ha i està dividida en 16 comunitats de regants pertanyents a un total de 16 municipis.
La captació del canal de Pinyana se situa al riu Noguera Ribagorçana. Al marge dret del riu, es desenvolupa la xarxa de reg a diferents nivells on destaquen la séquia del Cap, la séquia Major i la séquia del Mig que subministren aigua a més de 3.000 regants i 10.000 parcel·les, i també a indústries i granges.