Sota el lema "Les teves mans salven vides", el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans

En motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca, el SEM serà present a 10 localitats de Catalunya aquest diumenge

Sota el lema "Les teves mans salven vides", el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans

query_builder   15 octubre 2023 00:00

event_note Nota de premsa

En motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca, el SEM serà present a 10 localitats de Catalunya aquest diumenge

Sota el lema "Les teves mans salven vides", el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans

  1. L'inici precoç de maniobres de ressuscitació abans de l'arribada dels serveis d'emergències incrementa les possibilitats de supervivència de les persones afectades entre 2 i 3 vegades. Tot i això, avui dia només es realitza en el 42% de les ocasions
  2. El SEM va atendre un total de 2.705 persones amb aturada cardiorespiratòria el 2022
Sota el lema “les teves mans salven vides”, el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans{"name":"2023/10/13/10/46/add9c0d7-cde2-430a-a9ea-7b7e17995b65.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":309600}

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és una situació sobrevinguda que es produeix de manera sobtada, sovint sense avís previ. En aquests casos, és fonamental trucar al 112 i iniciar maniobres de ressuscitació (RCP) al moment. De fet, cada minut que passa, disminueix entre un 3% i un 5% la probabilitat de recuperació, segons les guies europees “European Resuscitation Council Guidelines 2021”.

L’any passat, més de 3.000 persones van patir una ACR a Catalunya. D’aquestes, aproximadament un 30% van poder ser recuperades gràcies a la ràpida reacció de persones anònimes, amb el suport de professionals sanitaris del SEM.

“Davant d’una aturada cardiorespiratòria és fonamental iniciar la realització de maniobres de ressuscitació de manera precoç per part de qualsevol persona que hagi presenciat l’aturada, sense perdre ni un minut”, explica el Dr. Jorge Morales, director mèdic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). “Cal perdre la por i reaccionar amb rapidesa, perquè si no fem res no hi ha cap possibilitat de recuperació”, insisteix.

“El ciutadà ha de saber, que una vegada alertat el SEM, a través del 112, no estarà sol, ja que un professional sanitari el guiarà des de l’altra banda del telèfon fins a l’arribada de l’ambulància”, insisteix.

Per promoure que els ciutadans perdin la por i sàpiguen reaccionar davant una ACR, el SEM ha organitzat activitats i tallers pràctics arreu de Catalunya, en el marc del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria (ACR) que se celebra el 16 d’octubre.

Amb el lema “Les teves mans salven vides”, el SEM serà present a 11 punts diferents del territori amb l’objectiu de conscienciar i involucrar a grans i a petits en l’aprenentatge de maniobres de RCP, una tècnica que salva vides.


CONVOCATÒRIA: Professionals del SEM ensenyaran a fer RCP a 11 municipis de Catalunya

Aquest 15 d’octubre, 10 municipis de Catalunya, acolliran professionals voluntaris del SEM que ensenyaran de manera teòrica i pràctica a fer maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP); el ritme de les compressions, la pressió que cal fer i la ventilació adient. Un dia després, el dia 16 d'octubre aquests tallers d'RCP es traslladaran a la localitat de Pont de Suert.

Pel que fa als tallers del 15 d'octubre, a les 12.00h, tots realitzaran simultàniament una flashmobon els participants posaran en pràctica els coneixements adquirits al ritme de la cançó Stayin’ Alive dels Bee Gees, que marca molt bé el ritme amb el qual s’ha de practicar l’RCP.

Aquesta és la relació de poblacions que acolliran els tallers d’RCP i la flashmob:

Municipi

Adreça

Horari

BARCELONA

Pg. Lluís Companys

10.00 a 13.30h

CUBELLES

Pg. Mediterrani

10.00 a 13.30h

GIRONA

Pl. Independència

10.00 a 13.30h

LLEIDA

Pl. Ricard Vinyes

10.00 a 13.30h

MANRESA

Pl. Crist Rei

10.00 a 13.30h

MATARÓ

Pl. Sta. Anna

10.00 a 13.30h

SABADELL

Pl. de les Dones del Tèxtil

10.00 a 13.30h

TARRAGONA

Pl. Corsini

10.00 a 13.30h

TORTOSA

Parc Municipal

10.00 a 13.30h

TREMP

Pl. Capdevila

10.00 a 13.30h

En les diferents activitats es lliuraran samarretes per a l’ocasió que simulen l’uniforme del SEM i es farà RCP sobre maniquins i sobre coixins en forma de cor elaborats per la fundació ARED, que treballa per aconseguir la integració social i laboral de persones en situació d'exclusió social.

Paral·lelament, el dia 16 d’octubre s’han previst tallers d’RCP al municipi de Pont de Suert, Plaça de la Confreria,en horari d’11.00 a 13.00h.


Com es produeix una aturada cardíaca?

L’aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap cardiopatia de base. No acostuma a estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d’una família. Aquests defectes genètics alteren l’activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia. Si l’afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi, si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l’afectat augmenten entre 2 i 3 vegades.

A Catalunya, només el 42% de les persones que pateixen una aturada cardiorespiratòria reben maniobres de reanimació cardiopulmonar abans de l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques. L’increment d’aquest percentatge és clau per la supervivència de les persones afectades.

El SEM va atendre un total de 2.705 persones amb aturada cardiorespiratòria (ACR) el 2022. Del total d’aturades cardiorespiratòries que es produeixen cada any a Catalunya, un 30% aconsegueix recuperar-se gràcies a la realització de maniobres d'RCP de manera precoç.

D’acord amb les Guies de l’European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l’ACR mitjançant l’establiment d’un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre el recurs enviat està en camí, un metge va indicant a la persona que ha donat l’alerta com ha de fer les maniobres de reanimació fins a l’arribada de l’ambulància.

2  

Imatges

Foto 1: Cartell dels tallers "Les teves mans salven vides", mitjançant els qual el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans

Foto 1: Cartell dels tallers "Les teves mans salven vides", mitjançant els qual el SEM realitzarà tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans 309600

Foto 2: Una professional del SEM mostra com fer una RCP durant una formació

Foto 2: Una professional del SEM mostra com fer una RCP durant una formació 4798340

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined