Prova de sirenes 18O

Nova prova de sirenes de risc químic de Protecció Civil prevista per demà a diversos municipis del Bages, el Berguedà, l'Aran, la Selva i el Vallès

query_builder   17 octubre 2023 10:23

event_note Nota de premsa

Nova prova de sirenes de risc químic de Protecció Civil prevista per demà a diversos municipis del Bages, el Berguedà, l'Aran, la Selva i el Vallès

 1. Els 12 municipis on s’activaran les sirenes són: Castellgalí, Granollers, Gualba, Les, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Polinyà, Puig-Reig, Riells i Viabrea, Sant Celoni, Sant Vicenç de Castellet i Santa Perpètua de Mogoda; i la cobertura de les sirenes en aquest simulacre inclou un cens de més de 110.000 persones
 2. El simulacre s’iniciarà a les 11 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil

La Direcció General de Protecció Civil organitzarà demà, 18 d’octubre, una nova prova d’activació de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils. Concretament, la prova tindrà lloc a les 11 hores en els municipis afectats per risc químic del Vallès Occidental (meitat est), el Vallès Oriental, el Bages, el Berguedà, la Selva i la Val d’Aran.

La prova durarà 15 minuts. Primer sonaran les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també es farà enviament de les alertes de Protecció Civil a tots els telèfons mòbils de les zones on sonen les sirenes per informar de la realització de la prova (11 h). En aquest simulacre no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior. Al final de la prova (11.15 h), sonaran les sirenes de fi de confinament.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://arcg.is/ujzaL0

A la prova de demà es posaran en marxa 21 sirenes de risc químic del PLASEQCAT de 12 poblacions:

 1. Vegueria de la Catalunya Central:
 2. Bages: Castellgalí (1) i Sant Vicenç de Castellet (3)
 3. Berguedà: Puig-Reig (1)
 4. Vegueria de Barcelona:
 5. Vallès Occidental: Polinyà (2) i Santa Perpètua de Mogoda (1)
 6. Vallès Oriental: Granollers (3), Gualba (3), Montornès del Vallès (2), Parets del Vallès (1) i Sant Celoni (2)
 7. Vegueria de Girona:
 8. La Selva: Riells i Viabrea (1)
 9. Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran:
 10. La Val d’Aran: Les (1)

D’aquestes, n’hi ha cinc que són noves i que sonaran per primera vegada. Parets del Vallès (1), Santa Perpètua de la Mogoda (1) i Polinyà (2) no en tenien fins ara, i Montornès del Vallès (1) compta amb una de nova.

Les sirenes s'escoltaran també als municipis de Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per proximitat als municipis que tenen les sirenes.

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova del 18 d'octubre és de 112.359 habitants. Per territoris, es distribueixen de la manera següent:

 1. Centre: 9.693 (Bages i Berguedà)
 2. Aran: 895 (Les)
 3. Vallès Occidental est, Vallès Oriental, Selva - Tordera: 101.771

Per municipis, els que compten amb més població dins de la cobertura teòrica de les sirenes del 18 d'octubre són:

 1. Granollers: 44.462
 2. Sant Celoni: 17.450
 3. Canovelles: 11.753
 4. Sant Vicenç de Castellet: 9.010
 5. les Franqueses del Vallès: 6.334
 6. Polinyà: 6.085
 7. Parets del Vallès: 5.616

El format de la prova ha canviat respecte anys anteriors i ara s’està fent de forma territorialitzada. Així, la de dimecres 18 d’octubre és la segona prova general de sirenes que es du a terme enguany, després de la que es va fer al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre el passat 20 de setembre. Més endavant, el 15 de novembre, es farà la darrera prova de sirenes de risc químic del PLASEQCAT, en aquest cas al Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental.

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i a continuació s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

En aquest sentit, diversos centres escolars han confirmat que faran el simulacre per preparar-se i conscienciar també a l’alumnat.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”. S’enviarà un altre missatge idèntic per a la Val d’Aran, en aranès i especificant la única sirena de l’àmbit territorial de la comarca pirinenca.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Durant el simulacre les associacions de voluntariat de Protecció Civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.

Objectius de la prova

La prova de sirenes té per objectius:

1.Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.

2.Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.

3.Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu s’ha dissenyat una enquesta de valoració.

4.Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

1  

Fitxers adjunts

Informació de la prova de sirenes 18O

Informació de la prova de sirenes 18O
PDF | 16263965

undefined
undefined
undefined
undefined