1. És la primera resposta del Govern a l’emergència humanitària a la Franja de Gaza
  2. El Govern reunirà, el 25 d’octubre, el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència per donar una resposta coordinada a la situació que s’està vivint ara mateix sobre el terreny arran del conflicte entre Hamas i Israel

El Govern ha aprovat una contribució de 800.000 euros a l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) per donar resposta a la situació d’emergència humanitària a Gaza.

El conflicte entre Israel i Hamas està provocant una greu crisi humanitària a la Franja de Gaza. El bloqueig de subministraments bàsics, l’ordre desplaçament del nord de la Franja i els bombardejos d'infraestructures han situat la població d’aquest territori en situació d’emergència.

Així ho va poder constatar la directora general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, Yoya Alcoceba, en una reunió amb la directora executiva d’UNRWA Espanya, Raquel Martí, que va traslladar que la prioritat ara mateix és l’accés humanitari —és a dir, que s’obrin els passos fronterers— i que es declari un alto el foc que permeti a la comunitat humanitària prestar els serveis indispensables a la població de Gaza.

Per tot plegat, el Govern convocarà, per al pròxim dia 25, el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència per coordinar la resposta de tots els actors de la cooperació catalana davant d’aquest conflicte. De fet, el Govern ja prepara una segona subvenció a UNRWA per seguir donant resposta a la situació d’emergència humanitària, per valor de 295.000 euros.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha condemnat en nom del Govern "els atacs indiscriminats contra la població civil, israeliana i palestina” i ha fet una “crida a l’alliberament dels ostatges retinguts a Gaza” i al respecte “al dret internacional humanitari i als drets humans”.

La cooperació catalana a Palestina

Palestina ha estat tradicionalment un país prioritari per a la cooperació al desenvolupament del Govern de Catalunya. Des d’un inici, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) s’ha centrat a donar suport a les necessitats de la població més vulnerable, treballar activament en defensa dels drets humans i avançar cap a la pau i la solució al conflicte.

La Generalitat de Catalunya treballa per al desenvolupament i la millora de la qualitat de vida del poble palestí als territoris de Jerusalem est, Cisjordània i la Franja de Gaza. En els darrers anys, i sota el mandat dels dos últims plans directors de cooperació al desenvolupament, l’ACCD ha prioritzat les actuacions en la promoció i defensa dels drets humans de les dones.